Banánový chlieb je skvelou voľbou pre všetkých, čo milujú sladké raňajky a chcú skúsiť niečo originálne. Prinášame vám rýchle a jednoduché recepty na zdravý, čokoládový, alebo fit banánový chlieb s ovsenými vločkami bez múky. Výber je na vás!
Banánový chlieb
Banánový chlieb alebo banana bread je druh sladkého pečiva, ktorého hlavnou ingredienciou sú zrelé banány. Tie rozpučíte v pripravenej miske, pričom vám vznikne základ pre chutný fit banánový chlieb alebo banánový chlieb zo špaldovej múky.
Takisto ak máte ešte trocha času nazvyš, vyskúšajte aj overený recept na domáci kváskový chlieb, ktorý sa výborne hodí k vajíčkovej pomazánke.
V článku nájdete
Banánový chlieb recept
Banánový chlieb je chutné pečivo, ktoré sa stalo obľúbeným jedlom pre milovníkov sladkostí a pre všetkých tých, ktorí sa snažia zlepšiť svoje stravovacie návyky.
Recept na banánový chlieb je jednoduchý. V miske zmiešate suché a mokré ingrediencie a vzniknuté cesto vylejete do formy na banánový chlieb, ktorú kúpite v každom obchode s domácimi potrebami.
Základ receptu môžete ozvláštniť rôznymi prísadami, ako sú orechy, sušené ovocie či čokoláda.
Banánový chlieb je vynikajúcou voľbou na raňajky, desiatu alebo ako sladký dezert, ktorý dokáže potešiť chuťové poháriky a prispieť k zdravšiemu životnému štýlu. Okrem toho je vďaka banánom skvelým zdrojom vlákniny, draslíka a vitamínov.
Ak radšej pečiete kváskový chlebík ako banánový, nezabudnite si k nemu urobiť aj bryndzovú nátierku alebo rybaciu pomazánku, ktoré sú veľmi rýchle a chutné.
Fit banánový chlieb
Banánový chlieb nemusí byť sladký strašiak, pokiaľ zvolíte jeho fit verziu, ktorú ocenia najmä ľudia v diéte.
Ingrediencie:
- 100 g ovsených vločiek
- 100 g špaldovej múky
- 140 g gréckeho jogurtu
- 3 zrelé banány
- 2 vajcia
- 1 odmerka proteínu (použila som vanilkový)
- 100 ml vody
- 20 g kokosu
- 1 PL medu
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- Voliteľné: náplň – horká čokoláda, orechy, sušené ovocie
Postup:
Banány rozmačkajte vidličkou a zmiešame ich s vajíčkami, jogurtom a medom. V druhej miske zmiešajte vločky, múku, proteín, kokos, prášok do pečiva a škoricu. Mokré suroviny vlejte do suchých a prilejte vodu.
Cesto poriadne premiešajte a na záver pridajte podľa chuti oriešky, čokoládu alebo iné sušené ovocie. Cesto vlejte do formy na banánový chlebík a vrch posypte ovsenými vločkami. Banánový chlieb fit pečte 40 minút na 180 °C.
Banánový chlieb bez múky
Banánový chlieb bez múky alebo bezlepkový banánový chlieb je ideálna alternatíva pre ľudí, ktorí majú alergiu na lepok, inak známu aj ako celiakia.
Ingrediencie:
- 2-3 banány (čím viac banánov, tým bude chlebík sladší)
- 1 hrnček rozmixovaných ovsených vločiek (prípadne aj pohánkových pre bezlepkovú verziu)
- 1/3 hrnčeka domáceho medu (cca 8 lyžíc)
- 1/3 hrnčeka roztopeného kvalitného masla
- 1 vajíčko
- 1 balík kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
- škoricu
Postup:
V nádobe si rozmixujte ovsené vločky, potom v tej istej miske vidličkou popučte zrelé banány. Následne zmiešajte banány, roztopené maslo, vajíčko, kypriaci prášok, škoricu a med. Nakoniec pridajte rozmixované ovsené vločky a vzniknuté cesto poriadne premiešame.
Potom cesto nalejte do zapekacej nádoby na pečenie banánového chlebíka, pričom vrch môžete ozdobiť napríklad nakrájaným banánom alebo pomarančom. Chlebík nechajte piecť pri 175 °C cca 1 hodinku. Chlebík servírujte samotný alebo s bielym jogurtom.
Banánový chlieb s ovsenými vločkami
Máte chuť na banánový chlieb a nemáte doma múku? Žiadny stres. Banánový chlieb s ovsenými vločkami pripravíte hravo aj bez múky!
Ingrediencie:
- 1 šálku roztlačeného zrelého banánu (2 stredne veľké banány)
- 1 vajíčko
- 1 šálku mlieka (rastlinného alebo živočíšneho)
- 2-3 PL domáceho medu
- 1 a ½ šálky zomletých ovsených vločiek
- ⅓ šálky bio kakaa
- 3 ČL prášku do pečiva bez fosfátov
- Voliteľné: náplň – horká čokoláda, orechy, sušené ovocie
Postup:
Rúru si predhrejte na 175 ˚C a formu na biskupský chlieb s rozmerom 31 x 11 cm si vymažte olejom a vysypte múkou. Následne v miske roztlačte vidličkou zrelé banány a pridajte vajíčko, mlieko a med, ktoré poriadne premiešate.
Do misy pridajte suché ingrediencie, ako pomleté ovsené vločky, kakao a prášok do pečiva. V tomto kroku pridajte aj voliteľné prísady a cesto miešajte, kým sa ingrediencie nespoja. Cesto vylejte do formy a pečte pri 175 ˚C cca 30 až 40 minút.
Banánový chlieb zo špaldovej múky
Špaldová múka je zdravá alternatíva bežnej múky, ktorá sa skvelo hodí aj do receptu na banánový chlieb.
Ingrediencie:
- 200 g špaldovej múky
- 200 g trstinového cukru
- 110 g masla
- 1 vanilinový cukor
- 3 zrelé banány
- 1 ČL sódy
- 2 vajcia
- horká čokoláda
Postup:
Rozpučte si vidličkou v pripravenej miske banány, do ktorých pridáte vajíčka. Následne pridajte rozpustené maslo a poriadne premixujte. Potom pridajte cukor, cesto premixujte a následne dajte do misky ostatné suroviny, ktoré už len poriadne premiešate.
Potom do cesta pridajte rozlámanú horkú čokoládu, hrozienka alebo orechy podľa vlastnej chuti a zmes poriadne premiešajte. Banánový chlieb zo špaldovej múky pečte približne 50 minút pri 180 ˚C. Následne podávajte s mliekom alebo kakaom.
Proteínový banánový chlieb
Cvičíte a hľadáte zdravšiu alternatívu tejto sladkej pochúťky? Žiadny problém! Proteínový banánový chlieb je ideálny pre športovcov a pri dosahovaní vašich fitness cieľov.
Ingrediencie:
- 140 g odtučneného gréckeho jogurtu
- 130 g hladkej špaldovej múky
- 70 g kokosového cukru
- 50 g BIO mandľového masla
- 40 g pekanových orechov
- 30 g vanilkového proteínu
- 30 g horkej čokolády alebo čokoládových kúskov
- 3 zrelé banány
- 2 vajíčka
- 2 ČL kypriaceho prášku
- 1 ČL škorice
- 1 ČL vanilkového extraktu
- repkový olej v spreji na potretie formy
Postup:
Zoberte si 2 zrelé banány, ktoré rozmixujete spoločne s vajíčkami v pripravenej miske. K týmto banánom pridajte grécky jogurt, mandľové maslo, vanilkový extrakt a dôkladne premiešajte tak, aby sa vám ingrediencie pekne spojili.
Do zmesi následne pridajte preosiatu múku, proteín, kokosový cukor, škoricu a kypriaci prášok a opäť dôkladne premiešajte. Na záver do cesta pridajte aj nahrubo nasekané pekanové orechy a ⅔ nasekanej horkej čokolády.
Takto pripravené cesto vylejte do formy, ktorú ste vystriekali olejom. Na cesto navrch poukladajte banán, ktorý ste pozdĺžne rozrezali a posypte ho zvyšnou čokoládou. Proteínový banánový chlieb pečte približne 45 až 55 minút pri 180 °C.
Hrnčekový banánový chlieb
Banánový chlieb je vynikajúci a jednoduchý dezert, ktorý zvládne pripraviť naozaj každý.
Ako však postupovať v prípade, ak nemáte doma kuchynskú váhu ani odmerku? Predsa tak, že zvolíte recept na hrnčekový banánový chlieb!
Ingrediencie:
- 4 ks prezretý banán
- 1 ks väčšie vajce
- ½ hrnčeka trstinový cukor
- 2 PL vanilkový cukor
- 1 ČL vanilkový extrakt
- 1 a ½ hrnček polohrubá múka
- 1 ČL jedlá sóda
- ¼ hrnčeka maslo
- ½ hrnčeka nasekané vlašské oriešky
Postup:
Rúru si rozohrejte na 165 °C a formu na banánový chlieb vystlite papierom na pečenie. Následne vidličkou popučte 2 banány, pridajte vajíčko, extrakt, hnedý aj vanilkový cukor a dobre premiešajte.
Potom v múke rozmiešajte lyžičku sódy a zapracujte do banánovej zmesi. Nakoniec primiešajte roztopené maslo a oriešky, pričom cesto vylejete do formy a pečiete približne 1 hodinu, pokým sa cesto prestane lepiť na špáradlo.
Takisto môžete vyskúšať aj recept na bábovku, ktorá je rýchla, jednoduchá a zvládne ju naozaj každý.
Banánový chlieb Lidl
Kuchyňa Lidla je studnica nápadov na chutné recepty na polievky, koláče, hlavné jedlá, ale aj banánový chlebík. Vyskúšajte netradičný recept na banánový chlieb s arašidovým maslom, ktorý si zamilujete!
Ingrediencie cesto:
- 4 zrelé banány
- 80 g medu Confeira
- 80 ml slnečnicového alebo kokosového oleja Vita D´or
- 60 ml sójového nápoja Milbona
- 2 ks vajec
- 140 g polohrubej múky Castello
- 180 g ovsených vločiek Crownfield
- 100 g nesolených arašidov Alesto
- 1 ČL mletej škorice Mikado
- ½ ČL soli Castello
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 100 g horkej čokolády J. D. Gross (81 % kakaa)
Ingrediencie poleva:
- 70 g arašidového masla MCENNEDY
- 70 g práškového cukru Castello
- 80 ml sójového nápoja Milbona
Postup:
Banány roztlačte vidličkou na pyré a primiešajte med, olej, sójový nápoj a vajíčka. Potom pridajte suché ingrediencie – múku, najemno pomleté ovsené vločky, pomleté arašidy, škoricu, soľ a sódu bikarbónu.
Cesto jemne premiešajte a pridajte doňho nasekanú čokoládu. Následne ho vylejte do formy na chlebík a pečte približne 50 minút pri 170 °C . Po upečení nechajte chleba vychladnúť vo forme a urobte si polevu.
Polevu pripavíte tak, že arašidové maslo premiešate s práškovým cukrom. Postupne prilievajte sójový nápoj a vymiešajte hladkú polevu.
Upečený a vychladnutý chlebík namáčajte do polevy a posypte ho nasekanými arašidmi.
Želáme dobrú chuť!
Zdroj: youtube.com, kuchynalidka.sk, varecha.sk