Lasagne sú obľúbeným talianskym receptom, ktorý sme si u nás zamilovali. Recepty na lasagne môžete pripraviť v rôznych variáciách. Inšpirujte sa našimi tipmi príprava síce trvá trošku dlhšie, ale výsledok stojí za to.
Recepty na lasagne
Recepty na lasagne síce nepatria medzi recepty, čo na obed rýchlo a lacno. Ale na druhej strane si na nich pochutí takmer každý a môžete si ich pripraviť aj na niekoľko dní vopred.
Recept na lasagne môžete vyskúšať v mnohých variáciách, kedy sa v jednotlivých vrstvách používa syr, rôzne druhy zeleniny, ako je špenát, baklažán, cuketa alebo huby. Prípadne si môžete pripraviť klasické mäsové lasagne známe ako boloňské.
V článku nájdete
Lasagne recepty
Lasagne recepty v sebe spájajú množstvo surovín, ktoré môžete nakúpiť výhodne aj vďaka Lidl Plus.
Príprava lasagní síce nie je taká jednoduchá ako príprava palacinkového cesta, ale vždy si môžete nájsť aj jednoduchšie recepty na lasagne.
Inšpirovať sa môžete rôznymi receptami od výmyslu sveta – stačí, keď do vyhľadávania napíšete – Lasagne recept varecha, Lasagne recept lidl, Lasagne s mletým mäsom alebo Lasagne bonvivani.
Medzi najobľúbenejšie recepty na lasagne patria:
- Boloňnské
- Špenátové
- S lososom
Bolonske lasagne recept
Talianske lasagne recept sú asi najobľúbenejšou variáciou, ktorá je medzi všetkými známa. Základom Lasagne bolognese je bolonská omáčka, ktorú asi určite poznáte, ak si pripravujete bolonské špagety.
Tieto lasagne s mletým mäsom sú skutočnou pochúťkou.
Ingrediencie bolonská zmes:
- 600 g mletého mäsa
- 300 ml hovädzieho vývaru
- 350 g lúpaných paradajok
- 4 PL olivového oleja
- 1 ks cibule
- 3 strúčiky cesnaku
Ingrediencie Bešamel:
- 50 g masla
- 30 g hladkej múky
- 40 g parmezánu
- 500 ml mlieka
- soľ
- mleté čierne korenie
- muškátový oriešok
Okrem toho:
- 1 balíček lasagne cestoviny
- olivový olej
- syr
- parmezán
Postup bolonská zmes:
- Cibuľu a cesnak ošúpeme a nakrájame nadrobno. Na panvici rozhorúčime olivový olej a pridáme do neho cibuľu s cesnakom. Posolíme a opečieme dozlatista.
- Následne pridáme mleté mäso a opekáme, kým mäso nezhnedne. Dochutíme mletým čiernym korením a mletou červenou paprikou – premiešame a krátko opekáme.
- Nalejeme hovädzí vývar, premiešame a varíme 15 – 20 minút.
- Medzitým si pripravíme paradajkovú omáčku – lúpané paradajky rozmixujeme a zmiešame s paradajkovým pretlakom. Pridáme podľa chuti soľ, mletú červenú papriku, mleté čierne korenie, nasekanú bazalku a prelisovaný alebo nastrúhaný cesnak.
- Omáčku poriadne premiešame a pridáme ju k mäsu. Spolu s mäsom premiešame a varíme ďalších 10 minút. Následne odstavíme.
Postup Bešamel na lasagne:
- Maslo dáme do hrnca a necháme roztopiť.
- Pridáme múku a miešame, kým sa spolu s maslom nespoja.
- Za stáleho miešania prilievame mlieko a za stáleho miešania necháme povariť.
- Podľa chuti pridáme soľ, mleté čierne korenie, muškátový oriešok a nastrúhaný parmezán. Dobre premiešame a odstavíme.
Postup Lasagne:
- Lasagne dáme do vriacej osolenej vody a varíme približne 3 minúty.
- Potom vyberieme a opláchneme v studenej vode.
- Každý plát samostatne uložíme na papierovú utierku.
- Rúru vyhrejeme na 190 °C a zapekaciu misu vymastíme olivovým olejom. Na dno zapekacej misy rozotrieme tenkú vrstvi bešamelovej omáčky, na ktorú rozložíme pláty cesta. Na tie znova rozotrieme v tenkej vrstve bešamel.
- Ďalej dáme bolonskú zmes, ktorú posypeme nastrúhaným syrom, polejeme bešamelom a zakryjeme ďalšími plátmi cesta.
- Postup opakujeme, kým neminieme všetky suroviny.
- Všetko zakončíme plátmi cesta potretými bešamelom a posypanými syrom podľa vlastného výberu a parmezánom.
- Pečieme vo vyhriatej rúre približne 45 minút. V rúre si môžete upiecť aj plnku do kuraťa.
Vegetariánske lasagne
Vegetariánske lasagne si môžete pripraviť vtedy, ak sa vám nechce stáť celé poobedie za sporákom a chystať tajomný bešamel a mäsové ragu. Chutia naozaj skvele, sú ľahšie stráviteľné a naozaj od nich nebudete vedieť odtrhnúť vidličku! Tieto recepty na lasagne pripravíte naozaj lusknutím prsta!
Ingrediencie na paradajkovú omáčku:
- 3 PL panenského olivového oleja
- 3 jarné cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 700 g paradajok
- soľ
- čierne korenie
- čili korenie
Ingrediencie na pečenú zeleninu:
- 3 PL panenského olivového oleja
- 2 cukety
- 1 baklažán
- 200 g cestovín lasagne
- 250 tvrdého syru
- 125 g mozzarelly
Postup:
- Zohrejeme olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku, prelisovaný cesnak a opražíme dosklovita.
- Prisypeme na štvrtinky nakrájané paradajky, osolíme, okoreníme a pridáme trošku čili. Premiešame a varíme asi 10 minút, až kým paradajky nezačnú bublať.
- Znížime teplotu, prikryjeme hrniec a varíme pol hodinu.
- Pre lepšiu chuť môžeme do paradajkovej omáčky pridať niekoľko lístkov čerstvej bazalky.
- Medzitým si na panvici zohrejeme olivový olej, na ktorom opečieme najskôr cuketu a potom baklažán. Baklažán a cuketu ale nakrájajme na menšie časti – na kocky alebo na tenké plátky.
- Nastrúhame tvrdý syr a mozzarellu nakrájame na plátky.
- Do zapekacej misky dáme na spodok tenkú vrstvu paradajkovej omáčky. Na to poukladáme plátky lasagní (netreba ich pred tým variť, spravia sa, keď nasiaknu dosť omáčky), navrstvíme rovnomerne trochu nastrúhaného syra, pečenej zeleniny a paradajkovej omáčky.
- Navrch dáme lasagne, nastrúhaný syr, plátky mozzarelly, zeleniny a paradajkovú omáčku. Pokračujeme vo vrstvení až dovtedy, kým neminieme všetky ingrediencie.
- Navrch pridáme nastrúhaný syr a trošku jarnej cibuľky.
- Vyhrejeme rúru na 180 °C a pečieme 45 minút.
- Lasagne servírujeme teplé, s čerstvo posypanou jarnou cibuľkou a petržlenovou vňaťou.
Špenátové lasagne
Pripravte si jednoduché výborné lasagne vďaka špenátu a iným kvalitným surovinám. Toto jedlo je nielen chutné, ale i výživne a ľahko stráviteľné. Zeleninové lasagne sú úžasným spestrením.
Ingrediencie:
- 1 balíček špenátu
- 16 ks lasagne
- 1 štipka mletého muškátového orechu
- 3 strúčiky cesnaku
- 500 g syru Ricotta
- 50 g parmezánu
- 1 kyslá smotana
- mlieko
- 2 PL olivového oleja
- 1 konzerva paradajkového pretlaku
- 1 ks cibule
- 1 konzerva lúpaných paradajok
- tymian
- soľ
- korenie
Postup:
- Necháme rozmraziť špenát a následne ho za stáleho miešania pomaly privedieme k varu.
- Pridáme pretlačený cesnak, štipku soli a podusíme asi 5 minút. Ku koncu primiešame ešte muškátový oriešok.
- Keď špenát vychladne, pridáme syr ricotta, kyslú smotanu a časť parmezánu. Všetko spolu poriadne premiešame a ak potrebujeme, môžete zriediť aj s mliekom.
- Cibuľu a cesnak si orestujeme na rozpálenom oleji. Následne pridáme paradajkový pretlak a krájané paradajky. Ochutíme korením a prisypeme nastrúhaný parmezán.
- Vymastíme si zapekaciu misku a na jej dno poukladáme lasagne. Potrieme ich špenátovou vrstvou a navrch dáme lasagne. Pokračujeme dovtedy, kým neminieme celú špenátovú zmes a cestoviny. Zakončíme to vrstvou lasagní, na ktoré dôkladne rozotrieme paradajkovú zmes.
- Rozohrejeme si rúru na teplotu 200°C a takto pripravené lasagne pečieme približne 45 minút.
- Každú porciu pred samotným servírovaním môžeme ozdobiť malou vetvičkou tymianu.
Zeleninové lasagne s bešamelom, lososom a paradajkami
Vyskúšajte si pripraviť aj chutné lasagne s bešamelom, lososom a paradajkami. Lasagne recept lidl pripravil šéfkuchár Marcel Ihnačák.
Ak máte domáce rajčiny, prečítajte si rady a tipy, ako ich pestovať doma tak, aby ste sa vyhli častým chorobám paradajok.
Ingrediencie Bešamel:
- 50 g masla
- 2 lahôdkové cibuľky (biele časti)
- 2 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 2 lyžice hladkej múky
- 500 ml mlieka
- 1 hrsť hobliniek parmezánu
Ingrediencie lasagne:
- 5 – 7 paradajok
- 500 g filiet z lososa
- 300 g lasagní z tvrdej pšenice
- čerstvá bazalka
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 hrsť hobliniek parmezánu
- olivový olej
Postup Bešamel:
- V hrnci roztopíme maslo. Pridáme nadrobno nakrájané biele časti cibuľky a strúčiky cesnaku. Osolíme, okoreníme a restujeme dozlatista.
- Následne prisypeme múku. Krátko opražíme, zalejeme mliekom, metličkou dôkladne rozmiešame, dosolíme, dokoreníme a za pravidelného miešania varíme 10 minút, kým vznikne hladký bešamel.
- Pred dokončením pridáme hobliny parmezánu, premiešame a vypneme.
Postup lasagne:
- Špičkou noža nakrojíme vrch paradajok do kríža. Paradajky vložíme na niekoľko sekúnd do vriacej vody a keď sa začne sťahovať šupka, preložíme ich do misy so studenou vodou. Paradajky očistíme, nakrájame na tenké plátky, osolíme a okoreníme.
- Lososa stiahneme z kože, nakrájame na tenké plátky, ochutíme soľou a korením.
- Na dno zapekacej misy pridáme trochu bešamelu, na ktorý rovnomerne rozložíme plátky lasagní.
- Plátky potrieme trochou bešamelu a postupne navrstvíme – tretinu paradajok, polovicu lososa a natrhané lístky bazalky.
- Opakujeme celý postup. Následne opäť prelejeme trochou bešamelu, prikryjeme poslednou vrstvou lasagní a dôkladne zalejeme zvyšným bešamelom.
- Pridáme poslednú tretinu paradajok a posypeme nasekanými lahôdkovými cibuľkami a hoblinami parmezánu.
- Rúru si rozohrejeme na 200 °C a pečieme asi 20 – 30 minút. Upečené lasagne necháme chvíľu odstáť.
Ďalšie chutné recepty z Kuchyne Lidl nájdete na webe kuchynalidla.sk.
Zdroj: kuchynalidla.sk, youtube.com, unsplash.com