Žlčníkový záchvat vie poriadne potrápiť a spôsobiť obrovskú bolesť. Pri problémoch so žlčníkom vám účinne pomôže žlčníková diéta, ktorá slúži aj ako prevencia. Inšpirujte sa chutnými receptami a zistite, ktoré potraviny môžete bez obáv konzumovať.
Žlčníková diéta
Žlčníková diéta nie je žiadnou špeciálnou diétou na chudnutie, respektíve na redukciu hmotnosti a úpravy postavu. Pri chudnutí sa vám zíde poznať BMI index a kalorické tabuľky.
Pri žlčníkovej diéte sa skôr jedná o súbor diétnych opatrení, ktoré sa využívajú vtedy, keď vás postihnú ťažkosti so žlčníkom.
V článku nájdete
Čo je žlčníková diéta
Žlčníková diéta je ideálna pri problémoch so žlčníkom, ako sú nadúvanie, pocit ťažkého a plného žalúdka, hnačka alebo koliková bolesť. Ak bolesti pretvávajú, mali by ste navštíviť lekára, ktorý vám predpíše E recept online.
Žlčníkovú diétu sa odporúča dodržiavať vtedy:
- ak prekonáte akútne ochorenie žlčníka
- ak trpíte chronickými problémami so žlčníkom
- ak máte žlčníkové kamene
- ak ste po operácií žlčníka
- ak vás trápi znížená funkcia žlčníka a trpíte inými ochoreniami pankreasu
Žlčníková diéta po operácii
Žlčníkový záchvat dokáže veľmi potrápiť, najmä ak ho zažijete prvýkrát. Netreba si ho ale zameniť za syndróm dráždivého čreva.
Prvý deň po operácií by ste mali dostatočne piť, aby ste prečistili organizmus. Ideálne sú žlčníkové čaje. Určite sa vyhýbajte čiernej káve, ktorá spôsobuje dráždenie žlčníka.
Na ďalší deň si môžete vychutnať poctivý vývar. Potom aj jogurt alebo krupicovú kašu.
Žlčníková diéta čo jesť po operácií
- nenadúvajúcu, nepálivú zeleninu bez zrniečok (mrkva, šalát,..)
- ovocie, okrem toho so zrniečkami (bobuľoviny)
- nízkotučné mliečne výrobky
- chudé, netučné mäso (hlavne morčacie, kuracie, králičie), ryby
- mäsové a zeleninové vývary
- bravčovú dusenú, morčaciu alebo kuraciu šunku
- biele pečivo, toastový chlieb, sucháre, detské piškóty
Žlčníková diéta v tehotenstve
Žlčníková diéta v tehotenstve je pre mnohé ženy nutnosťou. Keďže počas tehotenstva tráviaci trakt ženy prechádza mnohými zmenami, ktoré sa okrem iného prejavujú aj „rannými“ nevoľnosťami.
Zmenám sa bohužiaľ nevyhne ani žlčník, ktorý v tomto období „zlenivie“. To môže byť pre mnohé tehotné ženy problémom.
Navyše vzniká aj mechanický útlak kvôli zväčšujúcej maternici a ten tlačí na žlčník a odtok, žlč sa hromadí a spomaľuje sa jej prúdenie, čím vznikajú dobré podmienky na tvorbu kameňov. V nevyhnutných prípadoch lekári musia počas tehotenstva ženy operovať.
Žlčníková diéta potraviny
Pri žlčníkovej diéte môžete konzumovať mnohé potraviny. No na druhej strane existujú aj také, ktoré sa odporúča sčasti obmedziť a niektoré radšej úplne vyradiť.
Pri žlčníkovej diéte je potrebné konzumovať zeleninu, ktorá predstavuje zdroj vlákniny. Zelenina môže byť podávaná v čerstvom stave aj šetrne tepelne upravená. Ovocie by malo byť vyzreté, pokojne môže byť aj tepelne upravené.
Hlavnou zásadou je voliť potraviny s nižším obsahom tukov. Z tukov by ste mali konzumovať hlavne tie rastlinné a mäso vyberajte chudšie. Pri mliečnych výrobkoch uprednostnite nízkotučné alebo polotučné.
Vyhýbať by ste sa mali aj potravinám, ktoré zvyknú nadúvať a pikantným jedlám. Rovnako nie je vhodné, ak sú pokrmy veľmi studené alebo naopak príliš horúce.
Žlčníková diéta vhodné potraviny
- menej tučné druhy mäsa (morčacie, kuracie, králičie, hovädzie), rýb a chudú šunku
- potraviny upravené dusením a varením
- zemiaky
- ryža
- cestoviny
- ovocie bez zrniečok a šupiek, spracované ovocie (napr. vo forme marmelád alebo štiav),
- zeleninu bez zrniečok, ktorá nenafukuje (napr. koreňová či listová)
- odležané pečivo
- nízkotučné mliečne výrobky
- rastlinné oleje (olivový, slnečnicový), obmedzene maslo alebo margaríny
Nezabúdajte ani na dostatočný pitný režim, ktorý by mal pozostávať najmä z čistej vody. Môžete tiež piť zriedené ovocné šťavy, bylinné čaje, minerálne vody alebo nealkoholické pivo. Po konzultácií s lekárom, môžete piť aj slabšiu kávu.
Žlčníková diéta nevhodné potraviny
- tučné mäso a ryby (údeniny, vnútornosti, konzervy)
- vyprážané a grilované potraviny
- majonéza, krémy
- vajcia (žltok)
- plnotučné mlieko, smotanové jogurty, plesnivé syry
- strukoviny (hrach, fazuľa, cícer)
- zelenina, ktorá nadúva (kapustnica)
- orechy, semienka, kokos
- kôstkové ovocie
- káva, kakao, čokoláda
- čerstvé kysnuté pečivo
- pikantné korenie (chilli)
- cibuľa, cesnak
- dochucovadlá ako bujón, kečup, horčica, tatárska a sójová omáčka
- instantné pokrmy
Nutné je prestať konzumovať niektoré nápoje, a to predovšetkým alkoholické. Nevhodné sú destiláty, víno a alkoholické pivo. Odporúča sa aj obmedzenie kávy s kofeínom a pitie sýtených nápojov.
Žlčníková diéta jedálniček
Pri žlčníkovej diéte je kľúčové nielen konzumovať správne potraviny, ale taktiež ich aj vhodne tepelne upraviť. Ak vás trápia bolesti žlčníka zabudnite na smažené a fritované jedlá.
Žlčníková diéta jedálniček by mal pozostávať najmä z varených, dusených jedál spolu s jedlami pripravovanými na pare. Mäso môžete piecť v alobale alebo v teplovzdušnej rúre.
Žlčníková diéta jedálniček je najlepšie si zostaviť z 5 až 6 menších porcií jedla. Nevynechávajte raňajky, ktoré pomáhajú tomu, aby nedošlo k zahusťovaniu žlče.
Žlčníková diéta jedálniček príklad
- žlčníková diéta raňajky – ovsené vločky s nízkotučným mliekom (jogurtom) a banán (môžete použiť iné ovocie)
- žlčníková diéta desiata – ošúpané jablko
- žlčníková diéta obed – morčacie prsia na prírodno s ryžou a zeleninovým šalátom
- žlčníková diéta olovrant – pečivo s chudou šunkou a zeleninou
- žlčníková diéta večera – špagety so šampiónovou omáčkou
Žlčníková diéta recepty
Recepty na Žlčníkovú diétu sú vhodné nielen pre ľudí, ktorí majú problémy so žlčníkom, ale aj pre pacientov s ochorením pankreasu. Ak sa vám táto diéta zdá málo pestrá a chutná, pozrite sa na zdravé a lahodné recepty.
Krémová zelerová polievka
Jedným z receptov na žlčníkovú diétu je krémová zelerová polievka.
Ingrediencie:
- 1 červená cibuľa
- 2-3 stredne veľké kúsky zeleru
- pár kúskov stonkového zeleru
- rozmarín
- štipka soli a korenia
- petržlenová vňať
- 1 citrón
- voda alebo zeleninový vývar
Postup:
- Na rozohriaty olivový olej dajte na kúsky nakrájanú červenú cibuľku, pokrájané buľvy zeleru, zelerové stonky a čerstvý rozmarín.
- Dochuťte štipkou soli a mletého čierneho korenia.
- Chvíľku osmažte a potom zalejte zeleninovým vývarom, prípadne vodou.
- Pridajte polovicu nakrájaného citróna, ktorý polievke dodá príjemnú a osviežujúcu chuť.
- Varte až dovtedy, kým zeler nie je mäkký.
- Polievku rozmixujte ponorným mixérom a dochuťte lístkami petržlenovej vňate.
Pečený pstruh s cuketou
Ďalším receptom pri žlčníkovej diéte je pečený pstruh s cuketou.
Ingrediencie:
- pstruh
- stredne veľká cuketa
- 1 dcl vody
- soľ, korenie
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Naporcovaného a očisteného pstruha dôkladne osušte a z každej strany urobte zopár zárezov.
- Pstruha nasoľte. Z alobalu vytvorte lodičku, do ktorej vložíte pstruha a obložte ho nakrájanou cuketou. Pridať môžete aj čerstvý petržlen.
- Prelejte trochou vody a uzavrite alobal.
- Preložte na pekáč a pečte v rúre približne 35 minút na 200 °C. Podávať môžete so zemiakmi.
Losos s restovanou zeleninou
Ďalším odporúčaným jedlom, ktoré môžete konzumovať počas žlčníkovej diéty, je losos s restovanou zeleninou.
Ingrediencie:
- filety z lososa
- ružičkový kel
- reďkovka
- trochu nízkotučného masla alebo margarínu
- soľ, mleté čierne koenie
- olivový olej
Postup:
- Filety z lososa nasoľte a okoreňte.
- Z každej strany lososa osmažte na olivovom oleji. Priebežne podlievajte výpekom a dopečte do zlatohneda.
- Reďkovku a ružičkový kel prekrojte na menšie kúsky a posypte soľou a mletým čiernym korením.
- Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom a zľahka premiešajte.
- Rozložte ju na plech a pečte dovtedy, kým zelenina nebude zlatohnedej farby.
- Priebežne ju môžete obracač a pred koncom na ňu poukladať pár kúskov nízkotučného masla.
Zapekané kuracie prsia s citrónovou šťavou
Pokiaľ niekto nemusí ryby, tak skvelou voľbou sú aj zapekané kuracie prsia s citrónovou šťavou.
Ingrediencie:
- kuracie prsia
- 2-3 lyžice avokádového alebo olivového oleja
- 2-3 lyžice citrónovej šťavy
Postup:
- Prsia nakrájajte na plátky hrubé 1-2 centimetre.
- Rozložte plátky na panvicu alebo zapekaciu misku s olejom.
- Prelejte ich čerstvou citrónovou šťavou a opečte z každej strany, aby sa mäso sfarbilo do biela.
- Dopečte mäso z oboch strán do zlatohneda.
- Podávať môžete so zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.
Žlčníková diéta u psa
Žlčníková diéta u psa je potrebná vtedy, keď má váš domáci miláčik problémy s žlčníkom. To sa prejavuje ochoreniami tráviaceho traktu – zvracaním, nevoľnosťou a bolesťou brušnej dutiny. Pes má taktiež žlté sfarbené sliznice a prijíma viac tekutín ako obvykle.
Najčastejšie sa veterinári stretávajú s tvorbou tzv. žlčníkového bahna, ktoré postihuje viac ako 50% psov nad 4 roky veku.
Pri žlčníkovej diéte u psa je vždy nutná konzultácia s veterinárnym lekárom, ktorý stanoví presnú diagnózu a odporučí vhodnú stravu pre psa. Väčšinou sa jedná o:
- nízko tuková strava
- malé, časté porcie
- vyvarovanie sa mastným jedlám, koreneným potravinám a potravinám s vysokým obsahom soli
- kvalitu stravy
Zdroj: benulekaren.sk, mojalekaren.sk, pixabay.com