Slovan BA v Lige Majstrov Stavte si na Slovan

Tofu nátierka – recepty na najlepšiu tofu nátierku

Aktualizované:

Autor: Lenka

Tofu nátierka

Tofu nátierka nie je síce veľmi známa. No, kto ju pozná, určite vie, že jej chuť rozhodne stojí za to. Navyše jej príprava je veľmi rýchla a jednoduchá. Inšpirujte sa výberom klasických, ale aj netradičných tofu nátierok, na ktorých si zaručene pochutíte!

Tofu nátierka

Tofu môžete pripraviť na mnoho spôsobov, rovnako ako banánový chlieb. Výborné sú aj polievky, šaláty, dresingy alebo majonéza. Samozrejme netreba zabúdať na tofu nátierku, ktorá je ľahká, chuťovo výrazná a viete si ju urobiť v priebehu pár minút.

Tofu nátierku si môžete vychutnať na raňajky k pečivu, pokojne i na desiatu alebo ako ľahkú večeru. Môžete ju využiť aj ako prílohu k pečeným zeleninovým hranolkám alebo nakrájanej zelenine.

V článku nájdete

Nátierka z tofu

Doma vyrobená nátierka z tofu je miliónkrát chutnejšia ako kupovaná v akomkoľvek obchode. Navyše vždy viete, aké ingrediencie do nej dávate. Tofu nátierku pripravíte behom chvíľky a všetky variácie receptov patria medzi tie, čo na obed rýchlo a lacno.

Tofu obsahuje minimum tukov a vysoké množstvo bielkovín. Taktiež sa v ňom nachádza vláknina, draslík, železo, zinok, sodík, vitamíny B, C a K. Nájdete v ňom aj dôležité omega-3 a omega-6 nenasýtené mastné kyseliny.

Doma vyrobená nátierka z tofu je miliónkrát chutnejšia ako kupovaná v akomkoľvek obchode. Navyše vždy viete, aké ingrediencie do nej dávate.
Zdroj: unsplash.com

Tofu pomazánka recept

Na prípravu tejto nátierky budete potrebovať neochutené tofu a lahôdkové droždie, ktoré mu dodá výnimočnú chuť. Táto nátierka dokonale chutí na krajci domáceho chleba. Zistite, ako si založiť kvások, aby ste si ho mohli pripraviť aj vy.

Pomazánka z tofu syra ingrediencie:

  • 100 g tofu
  • 3 PL olivového oleja
  • 3 PL droždia
  • 1 PL horčice
  • 1 jarná cibuľka

Nátierka z tofu syra postup:

  1. Na olivovom oleji osmažte nakrájanú jarnú cibuľku, pridajte neochutené tofu a približne 1 dcl vody a varte dovtedy, kým sa tofu nerozpustí a nevznikne jemná hmota
  2. Odstavte a pridajte horčicu, soľ a lahôdkové droždie. Ak je potrebné, rozrieďte ju vodou, aby vznikla konzistencia, ktorú máte radi.
  3. Nátierku môžete, ak vám to tak viac vyhovuje, rozmixovať úplne dohladka.
  4. S chrumkavým pečivom je to dokonalá vegetariánska pochúťka!

Nátierka z údeného tofu

Ak na nátierku chcete uprednostniť chuťovo výraznejšie tofu, siahnite po údenom. Celej nátierke dodá jedinečnú chuť.

Ingrediencie:

  • 1 kocka údeného tofu
  • 15 dkg eidamu
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 tatárska omáčka
  • 1 ČL grilovacieho korenia
  • 1 ČL vegety

Postup:

  1. Tofu a eidam si postrúhajte na strúhadle.
  2. Cibuľu nakrájajte, cesnak prelisujte, pridajte tatársku omáčku, koreniny a dobre premiešajte.
  3. Nátierku podávajte na pečive.

Tofu nátierka so sušenými paradajkami

Tofu nátierku so sušenými paradajkami pripravíte lusknutím prsta. Potrebujete elektrický mixér a následne pridávate ingrediencie. Samozrejme hlavnou zložkou sú sušené paradajky. Tofu s paradajkami tvoria chutnú kombináciu. Ak neveríte, vyskúšajte sami!

Ingrediencie:

  • 200 g tofu
  • 40 g sušených paradajok
  • 1/3 cibule
  • 3 PL nesladeného sójového jogurtu
  • 3/4 PL paradajkového pretlaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 ČL čerstvého oregana
  • hrsť listov špenátu baby
  • štipku sušeného cesnaku
  • podľa chuti čierne korenie, soľ

Postup:

  1. Ešte skôr, ako všetky ingrediencie prihodíte do mixéra, nechajte zovrieť trochu vody v kanvici. Tou potom zalejete sušené paradajky a nechajte ich asi 15 minút lúhovať, vďaka čomu úžasne zmäknú.
  2. Medzitým vyberte kocku tofu a nechajte odkvapkať prebytočnú vodu. Môžete ho zabaliť aj do papierových obrúskov a zaťažiť ho niečím ťažším, napríklad hrncom.
  3. Teplú vodu z misky s paradajkami vylejte a paradajky nahrubo rozkrájajte.
  4. Tofu odbaľte z papiera a do mixéra ho ručne nadrobte, kľudne aj na väčšie kúsky.
  5. Pridajte aj všetky ostatné ingrediencie a mixujte dovtedy, kým sa nevytvorí jemná pasta. Potom nátierku dochuťte korením a soľou.

Domáca mrkvová tofu nátierka

Ak máte chuť na jednoduchú, chutnú nátierku, ktoré ja navyše aj zdravá, domáca mrkvová tofu nátierka je pre vás tou správnou voľbou. Hotová je za pár minút a na jej prípravu potrebujete len tofu, tvaroh, mrkvu a cesnak.

Ingrediencie:

  • 180 g tofu
  • 150 g tvarohu
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 PL horčice
  • 1/2 malej cibule
  • 1 ČL kečupu
  • štipka soli

Postup:

  1. V mixéri alebo sekáčiku potravín si rozmixujte všetky ingrediencie dohladka.
  2. V prípade potreby môžete nátierku dochutiť soľou alebo korením.
  3. Nátierku skladujte v chladničke a skonzumujte ju do 2 dní.

Nátierka z tofu a cvikly

Hľadáte nezvyčajný recept na nátierku z tofu syra? Túto nátierku zvládne pripraviť aj úplný začiatočník. Stačí vám len pár ingrediencií a štipka korenia! Vyskúšajte netradičné spojenie tofu a cvikly a budete naozaj prekvapení!

Ingrediencie:

  • 150 g tofu
  • šťava z 1 citróna
  • 200 g predvarenej cvikly
  • 70 g odtučneného tvarohu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • vetvička čerstvého rozmarínu
  • podľa chuti soľ a čierne korenie

Postup:

  1. Všetky suroviny okrem rozmarínu rozmixujte v mixéri dohladka.
  2. Nátierku pomocou špachte vyberte z mixéra a premiestnite ju do servírovacej misky.
  3. Rozmarín rozmädlite v ruke, nasekajte nadrobno a primiešajte do nátierky.
  4. Vychladenú nátierku podávajte s pečivom alebo zeleninkou.
  5. Nátierku môžete ešte pred samotným servírovaním ozdobiť nasekanými lieskovými orieškami.
Tofu nátierku si môžete vychutnať na raňajky k pečivu, pokojne i na desiatu alebo ako ľahkú večeru.
Zdroj: pixabay.com

Vegánska škvarková nátierka z cibule a údeného tofu

Aj vegánska nátierka môže byť chutná a chutiť podobne ako škvarková nátierka. Pripravili sme si pre vás recept, aby ste nám verili.

Ingrediencie:

  • 3 PL repkového oleja
  • 2 stredne veľké cibule
  • 150 g bielej fazule
  • 1 údené tofu
  • 1 ČL papriky
  • 1 ČL horčice
  • 6 ČL rastlinného mlieka
  • 2 ČL rastlinného jogurtu alebo vegánskej majonézy
  • podľa chuti soľ

Postup:

  1. Na panvicu s repkovým olejom pridajte najemno nasekanú cibuľu a tofu nakrájané na malé kocky. Osoľte a pražte dozlatista, kým nebude všetko chrumkavé. S pražením sa neponáhľajte.
  2. Pred koncom pridajte papriku a stiahnite z ohňa.
  3. Pomocou tyčového mixéra si rozmixujte fazuľu, rastlinné mlieko, horčicu, majonézu a pridajte väčšiu polovicu „neškvariek“ (tofu s cibuľkou) a všetko vymixujte na hladkú pastu. Jej konzistencia by mala byť hladká a krémová.
  4. Druhú časť cibuľových škvariek do vzniknutej zmesi primiešajte.
  5. Nátierka je najlepšia, keď pár hodín odleží v chladničke, aby sa prepojili chute. Podávajte s chrumkavou hriankou.

Pikantná tofu nátierka s dijonskou horčicou

Príprava tofu nátierok je naozaj veľmi rýchla a jednoduchá. Zvládne ju skutočne každý – stačí vysušiť tofu, zmiešať ingrediencie a rozmixovať. Ak máte radi pikantné, určite vyskúšajte tento recept!

Ingrediencie:

  • 1 kocka tofu
  • olivový olej
  • 2/3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1 lyžica citrónovej šťavy
  • podľa chuti petržlenová vňať, bazalka, soľ a korenie

Postup:

  1. Najskôr dohladka v mixéri rozmixujte tofu s olejom. Až potom pridajte dijon horčicu, citrónovú šťavu a bylinky.
  2. Podľa chuti osoľte a okoreňte a podávajte.

Zdroj: pixabay.com, unsplash.com, recept.sk, varecha.pravda.sk

Témata:
Recepty

Najnovšie články