Jarmoky 2024 Prehľad podujatí tu!

Letné prázdniny 2024 – kedy sú na Slovensku a vo svete?

Aktualizované:

Autor: Marcela

Kedy sú letné prázdniny

Majte prehľad o tom, kedy majú školáci cez leto voľno. V článku sa dozviete, kedy začínajú letné prázdniny na Slovensku a vo svete. Takisto vám dáme skvelé tipy na výlety pre celú rodinu.

Letné prázdniny

Letné prázdniny sú vopred stanovené Ministerstvom školstva rovnako ako všetky školské prázdniny na Slovensku.

Tieto prázdniny spravidla začínajú po ukončení školského roka a vtedy, keď študenti dostanú do rúk koncoročné vysvedčenia.

V článku nájdete

Letné prázdniny 2024

Po riadnom ukončení školského roka majú študenti nárok na letné prázdniny, ktoré trvajú najdlhšie spomedzi študentského voľna. V preklade to znamená 2 mesiace zábavy, výletov s rodinou a nových zážitkov s kamarátmi.

Určite sa oplatí v tomto období navštíviť aj známy poľský aquapark Chocholowskie Termy s množstvom atrakcií pre deti aj dospelých.

Kedy začínajú letné prázdniny 2024

V roku 2024 sa letné prázdniny začínajú presne v pondelok 1. júla. Deti sa do školských lavíc vracajú v utorok 3. septembra.

Je to z toho dôvodu, že prvý september je v kalendári sviatkov zaradený medzi dni pracovného pokoja.

Letné prázdniny vo svete
Zdroj: unsplash.com

Letné prázdniny v materskej škole

Čo sa týka materských skôl, tak v týchto zariadeniach nie sú letné prázdniny konkrétne stanovené. To znamená, že ich prevádzka je priamo závislá od konkrétnej inštitúcie.

Vo väčšine prípadov sú škôlky cez leto otvorené iba jeden mesiac, druhý sú zatvorené. Rovnako sa zvyknú z dôvodu menšieho počtu detí spájať dohromady.

Viac informácií o tom, kedy je otvorená škôlka do ktorej chodí vaše dieťa, sa dozviete od personálu.

Letné prázdniny vo svete

V niektorých krajinách sú letné prázdniny nastavené inak ako u nás, pričom trvajú buď dlhšie, alebo kratšie ako na Slovensku. Napríklad vo Francúzsku si deti užijú až 16 voľných týždňov.

Ak ste zvedaví, ako dlho trvajú letné prázdniny napríklad v Anglicku, Taliansku či Nemecku, čítajte ďalej.

Letné prázdniny v Anglicku

V Anglicku sú letné prázdniny priamo závislé na konkrétnej oblasti, niektoré školy totižto začínajú prázdniny skôr ako iné.

Najčastejšie však prázdniny v Anglicku začínajú 24.7. a trvajú do 1.9. 2024. Avšak nájdu sa aj školy, ktorým prázdniny začínajú už 5.7. alebo naopak až 27.7. 2024.

Letné prázdniny v Nemecku

Letné prázdniny v Nemecku trvajú približne jeden mesiac a jeden týždeň a sú podobne ako tie v Anglicku závislé na konkrétnej oblasti.

Ako prví nastupujú na prázdniny žiaci z oblastí Brémy, Dolné Sasko a Sasko-Anhaltsko. Týmto študentom začínajú prázdniny 6.7.2024 a končia 16.8.2024.

Žiakov z regiónu Bavorsko čakajú prázdniny ako posledné. Prázdniny im totižto začínajú až 31.07.2024 a končia 11.09.2024.

Letné prázdniny v Taliansku

Letné prázdniny v Taliansku patria medzi najdlhšie, pretože miestne deti si užívajú prázdniny viac ako dva mesiace. V tomto čase je krajina plná turistov, ktorí si tu užívajú svoje last minute dovolenky.

Tak ako v predchádzajúcich štátoch, aj Taliani majú rozdelený začiatok a koniec prázdnin podľa oblastí. Vo všeobecnosti však prázdniny začínajú v polovici júna a končia až v polovici septembra.

Zaujímavosťou je, že okrem oblastí je dátum letných prázdnin ovplyvnený aj klimatickými podmienkami. V prípade, že je v krajine moc horúco, prázdniny začínajú alebo končia skôr či neskôr, ako je oficiálne dané.

Letné prázdniny v Amerike

Americké letné prázdniny sú závislé od konkrétneho školského obvodu, ktorých je v tejto krajine niekoľko.

Spravidla však letné prázdniny v Amerike trvajú desať až jedenásť týždňov. Väčšinou začínajú koncom mája alebo začiatkom júna a končia už v auguste.

Tipy na letné prázdniny

Kvalitné letné prázdniny si môžete užiť s celou rodinou ako na Slovensku, tak aj v zahraničí.

Možností je hneď niekoľko – letné dovolenky, športové a vzdelávacie aktivity, turistika v našej malebnej prírode, či návšteva letných pobytových táborov. Skvelou rodinnou aktivitou na leto je aj výroba šarkana.

Kam s deťmi cez letné prázdniny

Kam zobrať deti cez letné prázdniny záleží ako od ich veku, tak aj od záujmov či finančných možností rodičov. S najmenšími ratolesťami sa môžete vybrať napríklad do:

Väčšie deti si užijú aj známe slovenské festivaly, ktoré nájdete v kalendári festivalov.

Počas letných mesiacov sú obľúbené aj zahraničné destinácie. Vyberte sa vlakom do Chorvátska a nezbierajte kopec zážitkov už pri cestovaní.

Pokiaľ vaše deti radi spoznávajú históriu a majú radi hrady a zámky, odporúčame vám navštíviť najkrajšie hrady na Slovensku, kde na vás v lete čaká bohatý kultúrny program.

Tipy na letné prázdniny
Zdroj: unsplash.com

Skvelou voľbou, kam s rodinou v lete, je aj návšteva kúpalísk a aquaparkov u nás a v zahraničí.

Čo robiť cez letné prázdniny

Deti by nemali počas leta zabúdať aj na vzdelávanie, ktoré môže byť vo forme čítania ich obľúbených kníh. Klasické knihy môžu vymeniť za e knihy, ktoré viete získať aj zadarmo.

Takisto voľný čas môžu vaše deti stráviť aj pozeraním filmov, rozprávok a seriálov na streamovacich službách. Avšak v tomto prípade by ste im mali nastaviť limit, aby pri TV nestrávili celý deň.

Čo sa týka hier na leto, inšpirovať sa môžete tými, ktoré sa hrajú na Svetový deň hier.

Doučovanie cez letné prázdniny

Doučovanie cez letné prázdniny sa stalo bežnou záležitosťou. Deti počas prázdnin majú dostatok času na to, aby dohnali vedomosti, ktoré im počas školského roka chýbali.

Pokiaľ vaše dieťa potrebuje cez leto doučovanie, využiť na to môžete rôzne online portály:

  • skolapopulo.sk
  • doucma.sk
  • domelia.sk
  • kvalitnedoucovanie.sk
  • fermeria.sk

V prípade, že vašim deťom nevyhovuje online doučovanie, alternatívou je osloviť pedagógov z vašej školy a dohodnúť si vzdelávanie priamo s nimi.

OČR cez letné prázdiny

Ak potrebujete byť s vašimi deťmi počas letných prázdnin, možnosťou je využiť voľno od lekára – ošetrovné člena rodiny skrátene OČR.

Jedná sa o starostlivosť o choré dieťa alebo iného rodinného príslušníka. Potrebu OČR diagnostikuje lekár, ktorý vám zároveň vystaví všetky potrebné doklady pre zamestnávateľa a Sociálnu poisťovňu.

Zdroje: school.-holiday.info, minedu.sk, youtube.com, socpoist.sk

Najnovšie články