Jarmoky 2024 Prehľad podujatí tu!

Vianočné trhy Budapešť 2024 – termín, adresa, otváracie hodiny, zájazd a parkovanie

Aktualizované:

Autor: Denisa

Vianočné trhy Budapešť

Vianočné trhy Budapešť sú lákadlom pre domácich aj zahraničných turistov z celej Európy. Vychutnajte si tento jedinečný zážitok a zapíšte si dátum, adresu a otváracie hodiny do kalendára už dnes!

Vianočné trhy Budapešť 2023

Príďte aj vy načerpať tú pravú adventnú atmosféru na vianočné trhy v Budapešti, ktoré britský časopis Time Out zaradil medzi 5 najkrajších vianočných trhov v Európe.

Všetko o vianočných trhoch v hlavnom meste Maďarska sa dozviete nižšie v článku.

V článku nájdete

Budapešť vianočné trhy

Vianočné trhy v Budapešti 2024 hlásia príchod najkrajších sviatkov v roku, ktorými sú Vianoce.

Okrem remeselných výrobkov a stánkov zameraných na ľudovú tvorivosť tu kúpite aj originálne čipky, keramiku, drevené výrobky či sklo.

Vianočné trhy Budapešť 2024 termín

Zoberte vaše deti počas vianočných prázdnin na výlet do hlavného mesta Maďarska, kde ich v dátume od 17.11. 2024 do 1.5.2025 čakajú rozprávkové vianočné trhy.

Ochutnajte mieste vychýrené špeciality, cukrovinky, maďarské víno, barack pálenku, klasický maďarský guláš, perkelt, halászlé, sladké rožteky či makronky.

Avšak pred návštevou Maďarska nezabudnite na to, že sa tam platí forintami. Prepočet eura na maďarský forint zvládnete rýchlo a ľahko pomocou NBS kalkulačky.

Budapešť vianočné trhy 2024 otváracie hodiny

V centre Budapešti sa konajú vianočné trhy nielen na námestí Vörösmarty, ale aj na námestí sv. Štefana.

Vianočné trhy majú otváracie hodiny pondelok až štvrtok od 11:00 do 21:00h. Cez víkend v piatok až nedeľu sú stánky pre návštevníkov otvorené denne od 11:00 do 22:00h.

Všetko o otváracích hodinách a mieste vianočných trhov nájdete na stránke hungarybudapestguide.com.

Vianočné trhy Budapešť 2024 adresa

Vianočné trhy v Budapešti sa radia medzi tie najkrajšie a najväčšie v Európe. Každoročne ich navštívi vyše 600-tisíc návštevníkov.

Trhy na námestí Vörösmarty sa konajú okolo vianočného stromčeka, kde je rozmiestnených približne 100 drevených stánkov s vareným vínom a jedlom. 

Vianočné trhy na námestí sv. Štefana sa konajú hneď pred bazilikou v centre mesta. Okrem stánkov tu nájdete aj klzisko o rozlohe 200 m², ktoré je pre deti bezplatné. 

Pred výletom do Budapešti si nezabudnite skontrolovať platnosť vašej diaľničnej známky, aby vás namiesto návštevy vianočných trhov nečakala mastná pokuta.

Budapešť trhy 2024 program

Vianočné trhy v Budapešti sú predovšetkým nádherným zmyslovým zážitkom, ktorý je plný farieb, sviatočných zvukov a lákavých vôní.

Sviatočné stánky sú pripravené na otvorenie v polovici novembra a námestie sa mení na starú ľudovú rozprávku s desiatkami drevených stánkov, koncertným pódiom, tisíckami ručne vyrobených darčekov a neodolateľnou vôňou tradičného jedla a nápojov.

Aj tento rok čaká návštevníkov bohatý kultúrny program a množstvo koncertov v širokom spektre hudobných žánrov ako je folk, jazz, crossover, indie, blues, soul a world music.

Vianočné trhy Budapešť 2023
Zdroj: unsplash.com

Vianočné trhy Budapešť 2024 jedlo

Navštíviť Vianočné trhy v Budapešti a neochutnať miestne špeciality by bol doslova hriech!

Mäsožravcov na trhoch potešia najmä klobásky, tlačenka, jaternice, pečené mäso, údené kolená či pečené husacie stehná. Nájdete tu však aj kulinárske špeciality ako je huspenina, halászlé, plnená kapusta, husacia pečeň, guláš v bosniaku či perkelt z kohútích žliaz.

V prípade že preferujete sladkosti, odporúčame vám ochutnať pochutiny ako medovníčky či trdelníky.

Takisto čo sa týka nápojov, na trhoch môžete vyskúšať originálnu maďarskú pálenku, vianočné víno alebo niekoľko druhov vianočného punču.

Budapešť vianočné trhy 2024 zájazd

Vianočné trhy v Budapešti sú obľúbeným poznávacím zájazdom viacerých cestovných kancelárií. Väčšinou sa jedná o jednodňové zájazdy, v ktorých je zahrnutá doprava autobusom a vstup na vianočné trhy.

Neopísateľnú atmosféru na budapeštianskych vianočných trhoch si môžete užiť aj vďaka zľavovým portálom ako je Zľavomat.sk alebo Zľava dňa.sk, kde nájdete tento zájazd za výhodnejšiu cenu.

Jednodňový výlet Vianočná Budapešť s Tropicariom na zlavomat.sk vyjde na sumu 49 € / osoba.

Vianočné trhy Budapešť 2024 parkovanie

Ak sa rozhodnete ísť na vianočné trhy v Budapešti autom, pripravte si okrem vianočnej nálady aj pevné nervy, ktoré budete potrebovať pri hľadaní parkovacieho miesta.

Takmer celé centrum mesta je spoplatené, pričom každá zóna stojí inak. Ceny sa pohybujú od 175 do 440 HUF za hodinu. Navyše parkovacie lístky sa dajú kúpiť maximálne na 3 hodiny.

Lepšou alternatívou je v tomto prípade použiť namiesto auta vlakovú alebo autobusovú dopravu.

Vianočné trhy Budapešť z Košíc

Na vianočné trhy v Budapešti sa tento rok dostanete pohodlne aj vlakom alebo autobusom z Košíc, Bratislavy, Banskej Bystrice alebo zo Žiliny. V tomto období viacerí dopravcovia posilňujú svoje spoje.

Ak si vyberiete na prepravu vlak, pozrite si návod, ako si kúpiť lístok online z pohodlia domova.

Zdroje: hungarybudapestguide.com, youtube.com, unsplash.com

Najnovšie články