Avokádová pomazánka sa stala bežnou súčasťou modernej kuchyne. Môžete si ju doma pripraviť na desiatky chutných spôsobov. Pozrite sa na niekoľko skvelých receptov, ako si môžete jednoducho a rýchlo pripraviť aj vy tú najlepšiu avokádovú nátierku.
Avokádová pomazánka
Chutná avokádová nátierka patrí medzi obľúbené pomazánky, podobne ako tuniaková pomazánka, ktorá takisto obsahuje veľa vitamínov a zdravých surovín.
Okrem toho, že táto pomazánka skvelo chutí, dokážete ju pripraviť veľmi jednoducho a rýchlo.
V článku nájdete
Najlepšia avokádová pomazánka
Najlepšia avokádová pomazánka je pre každého iná, avšak existuje recept na nátierku, ktorá je osvedčená a chutí takmer každému. Túto nátierku je možné vďaka skvelým recenziám považovať za najlepšiu.
Okrem toho, že je naozaj dobrá, jej príprava vám zaberie niekoľko minút, podobne ako recepty zo série čo na obed rýchlo a lacno.
Ingrediencie:
- zrelé avokádo
- 1 strúčik cesnaku
- 2 PL plnotučný tvaroh (hrudkovitý)
- soľ
- čierne korenie
- sušená bazalka
- 1 PL horčica
Postup:
- Očistite avokádo, nakrájajte na kúsky a následne rozpučte na kašu.
- Do avokádovej kaše pridajte ostatné suroviny a zmiešajte.
- Nechajte aspoň hodinu odstáť v chladničke a môžete podávať.
Avokádová pomazánka top recepty
Existuje mnoho receptov na avokádovú nátierku a každý si vyberie ten svoj obľúbený, pretože mu chutí najviac.
Nižšie sme si pre vás pripravili výber receptov na avokádovú pomazánku, ktoré patria medzi najlepšie.
Medzi obľúbené recepty patrí:
- Avokádová nátierka s vajíčkom
- Pomazánka s avokádom a syrom
- Avokadává nátierka s paradajkami
- Avokadává pomazánka pre deti
Jednoduchá pomazánka z avokáda
Jednoduchá pomazánka z avokáda je pripravená do niekoľkých minút a postačí vám na ňu len niekoľko ingrediencií. Vo všeobecnosti sú takmer všetky recepty na túto nátierku jednoduché, záleží na tom, akú kombináciu surovín použijete. Čím viac surovín, tým zložitejšia príprava.
Jednou z rýchlych variant je avokádová pomazánka s cesnakom, ktorá patrí medzi základné recepty.
Ingrediencie:
- 2 avokádá
- 1 polievková lyžica čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 2 polievkové lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Rozkrojte avokáda, odstráňte kôstky a lyžicou vydlabte vnútro do misky.
- Pridajte polievkovú lyžicu čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy k avokádam.
- Do misky s avokádom pridajte dva strúčiky pretlačeného cesnaku a dve polievkové lyžice čerstvej petržlenovej vňate.
- Dochuťte soľou a korením.
- Vidličkou premiešajte všetky ingrediencie, kým nezískate hladkú konzistenciu.
- Hotovo, môžete podávať.
K avokádovej pomazánke sa dokonale hodí čerstvý chlebík, ktorý si viete pripraviť aj sami. Stačí, keď budete viete, ako založiť kvások, vďaka čomu si upečiete čerstvé pečivo aj doma.
Vajíčkovo avokádová pomazánka
Avokádová nátierka má výhodu v tom, že ju môžete kombinovať s množstvom surovín a stále bude výborná. Napríklad avokádová pomazánka s vajíčkom prináša lahodnú a jemnú chuť.
Pozrite sa na recept na vajíčkovo-avokádovú pomazánku, ktorá sa hodí ako na raňajky, tak aj na večeru.
Ingrediencie:
- 2 avokáda
- 4 vajíčka (uvarené na tvrdo)
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 1 čajová lyžička horčice
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- Soľ a korenie podľa chuti
- Plátek slaniny (nasekaný na drobné kúsky, voliteľný)
Postup:
- Uvarte 4 vajíčka na tvrdo, očistite ich a nakrájajte na malé kocky.
- Očistite avokádo a vydlabte vnútro avokáda.
- Do misky s avokádom pridajte majonézu, horčicu, citrónovú šťavu, soľ a korenie a dôkladne premiešajte tak, aby vznikla krémovitá zmes.
- Pridajte vajíčka a spolu zamiešajte.
- Ak používate slaninu, usmažte ju na panvici a nechajte bokom.
- Hotovú nátierku natrite na pečivo alebo hrianky a ozdobte upečenou slaninou.
V prípade, že chcete využiť ostatné vajíčka aj v inej pomazánke, môžete si pripraviť napríklad aj škvarkovú pomazánku, kde sú súčasťou receptu takisto vajcia.
Avokádová pomazánka so syrom
Avokádová nátierka so syrom je lahodný recept, ktorý spája krémové avokádo s bohatou chuťou syra.
Tento pokrm môžete použiť napríklad ako dip k tortilla čipsom, či ako nátierku na chleba alebo toasty.
Ingrediencie:
- 2 avokáda
- 100 g taveného syra (napríklad smotanového syra)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 strúčik cesnaku (drvený)
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Rozkrojte avokáda, odstráňte kôstku a lyžicou vydlabte dužinu do misky.
- Pridajte tavený syr, citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, soľ a korenie do misky s avokádovou dužinou.
- Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, aby ste dosiahli hladkú a krémovú zmes.
- Hotovo, môžete podávať s toastom či ako dip.
Avokádová pomazánka bez syra
Chutná avokádová pomazánka ide pripraviť aj bez syra.
Môžete si vybrať jednoduchý recept, kde použijete len základné suroviny, alebo si nátierku môžete obzvláštniť ďalšími prísadami, ako napríklad v prípade avokádovej pomazánky s maslom.
Vyskúšajte tento overený recept na avokádovú pomazánku bez syra s krevetami.
Ingrediencie:
- 2 avokáda
- 200 g varených a ošúpaných kreviet
- 1/2 červenej cibule (nasekaná na malé kúsky)
- 1 paradajka (nasekaná na malé kocky)
- 1 jalapeño paprička (nasekaná, podľa preferencií)
- 2 lyžice čerstvého koriandra (nasekaného)
- Šťava z 1 limetky
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Rozkrojte avokádo, odstráňte kôstku a lyžicou vydlabte dužinu do misky.
- Nakrájejte varené krevety na menšie kúsky a pridajte ich k avokádu.
- Pridajte nasekanú červenú cibuľu, kocky paradajky, jalapeño papričku, koriander, šťavu z limetky, soľ a korenie k avokádovej dužine.
- Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, aby sa dobre spojili a vytvorili chutnú zmes.
Tento recept kombinuje krémovú konzistenicu avokáda s mäkkými krevetami a ďalšími lahodnými prísadami, ktoré dodávajú nátierke pikantný a exotický nádych.
Avokádová pomazánka s paradajkami
Avokádová pomazánka s paradajkami známa aj pod názvom Gaucamole je obľúbená kombinácia, ktorá sa hodí na chlieb, ale aj ako dip k chipsom či k zelenine.
Príprava nie je o nič náročnejšia v porovnaní s klasickou pomazánkou. Paradajky pridajú nátierke extra sviežosť a šťavnatosť.
Ak použijete do receptu domáce rajčiny, prečítajte si rady a tipy, ako ich pestovať doma tak, aby ste sa vyhli častým chorobám paradajok.
Ingrediencie:
- 2 avokádá
- 2 väčšie paradajky (nasekané na malé kocky)
- 1/4 cibule (nasekaná na malé kúsky)
- 1 strúčik cesnaku (pretlačený)
- 1 lžička olivového oleja
- Šťava z 1 limetky
- Soľ a korenie podľa chuti
Postup:
- Rozkrojte avokádo, odstráňte kôstky a lyžicou vydlabte dužinu do misky.
- Následne pridajte nasekané paradajky a cibuľu k avokádu.
- Do zmesi zamiešajte pretlačený cesnak, olivový olej, šťavu z limetky, soľ a korenie podľa chuti.
- Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, kým nezískate hladkú a chutnú pomazánku.
Avokádová pomazánka pre deti
Avokádová nátierka pre deti je skvelou možnosťou rýchlej desiaty, pretože avokádo je plné zdravých tukov a má krémovú textúru, ktorú deti obvykle milujú.
Ingrediencie:
- 2 zrelé avokáda
- 1/2 čajovej lyžičky citrónovej šťavy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky cesnakového prášku
Postup:
- Rozkrojte avokáda, odstráňte kôstky a lyžicou vydlabte dužinu do misky.
- Pridajte citrónovú šťavu k avokádovej dužine a dobre premiešajte.
- Podľa preferencií a veku dieťaťa môžete pridať malé množstvo soli a cesnakového prášku.
- Dôkladne premiešajte všetky ingrediencie, aby vznikla hladká a chutná pomazánka.
Avokádová pomazánka a Tajomstvo mojej kuchyne
Relácia Tajomstvo mojej kuchyne prináša niekoľko zaujímavých receptov na avokádovú pomazánku v kombinácii s ďaľšou dominantnou zložkou, ako je napríklad mrkva, cvikla alebo vajce.
Nájdete tu tieto chutné recepty:
- Mrkvovo-avokádová nátierka
- Cviklovo-avokádová nátierka
- Avokádovo-vajíčková nátierka
Pozrite sa s nami na recept na mrkvovo-avokádovú nátierku, ktorá je zaručene príjemným prekvapením.
Ingrediencie:
- ½ mäkšieho avokáda
- 1 stredne veľkú mrkvu
- 2-3 strúčiky cesnaku
- trocha petržlenovej vňate
- Himalájska soľ
- čierne korenie celé
Postup:
- Rozkrojte avokáda, odstráňte kôstky a dužinu nastrúhajte do misky.
- Mrkvu a cesnak očistite a opäť najemno nastrúhajte.
- K mrkvi pridajte nastrúhané avokádo a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
- Dochuťte podľa potreby solou a korením.
- Dôkladne premišajte, aby sa zmes spojila a vznikol lahodný krém.
Avokodová pomazánka LIDL
Kuchyňa Lidla ponúka zaujímavý recept na avokádovú pomazánku, ktorú obzvláštnili syrom Feta. Recept na avokávodú nátierku pre vás pripravil Martin Pyco Rausch.
Všetky recepty Kuchyňa Lidla nájdete na ich oficiálnej stránke kuchynalidla.sk.
Ingrediencie:
- 1 väčšie avokádo (cca 200 g)
- 2 lahôdkové cibuľky
- 1 štipľavá paprička
- 100 g uhorky
- 200 g syra feta Milbona
- 2 lyžice olivového oleja Primadonna
- šťava z ½ citróna
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
Postup:
- Zrelé avokádo prepolte, zbavte sa kôstky, šupky a vložte do širšieho mixéra.
- Pridajte citrónovú šťavu, olej a rozmixujte dohladka.
- Prihoďte nakrájané jarné cibuľky, uhorku, štipľavú papričku a štipku čierneho korenia.
- Rozmixujte a pridajte rozmrvenú fetu.
- Ešte raz spolu premixujte do hladka a podľa potreby dochuťte soľou.
Zdroje: kuchynalidla.sk, tajomstvomojejkuchyne.sk, youtube.com, recepty.sk, varecha.sk