Štedrák poznajú všetci ako koláč so štyrmi druhmi plnky. Možno aj preto je taký vynikajúci, a preto by ste Štedrák recept mali rozhodne vyskúšať aj ty. Inšpirujte sa tými najlepšími receptami na Štedrák.
Koláč Štedrák recept
Koláč Štedrák poznajú asi všetci. Ide o jeden z najtradičnejších vianočných dezertov, ktorý nesmie chýbať ani na jednom štedrovečernom stole.
I keď je pravdou, že príprava tohto receptu je zdĺhavejšia a komplikovanejšia ako príprava banánového chleba. Tento tradičný vianočný koláč rozvoniava na Vianoce spolu s vianočným punčom v mnohých rodinách.
V článku nájdete
Vianočný Štedrák recept
Vianočný Štedrák recepty sú klasikou, ktorá možno nie je jednoduchá ako recepty z cukety, ale rozhodne stoja za to. Existuje viacero receptov, ako si môžete pripraviť Štedrák, či už uprednostníte kysnutý so 4 plnkami, nekysnutý či z lineckého cesta
Tento koláč je najvianočnejší zo všetkých. Pripravuje sa na Štedrý deň, je plný toho najlepšieho, čo má doma každý, a aj preto sa volá štedrák.
Štedrák recept video na inšpiráciu nájdete napríklad na stránke kuchyňa Lidla.
Štedrák recept na kysnutý koláč so 4 plnkami
Štedrák recept sa skladá z makovej, orechovej, tvarohovej a lekvárovej plnky. Je veľmi vláčny a chutný.
Ingrediencie cesto na pravý Štedrák
- 750 g polohrubej múky
- 2 PL kryštálového cukru
- 400 ml mlieka
- 200 g Hery
- 30 g kvasníc
- 3 žĺtka
- štipka soli
Ingrediencie lekvárová plnka
- 400 g slivkového lekváru
Ingrediencie orechová plnka
- 220 g mletých orechov
- 150 ml mlieka
- 100 g práškového cukru
- trochu vajca
Ingrediencie tvarohová plnka
- 300 g tvarohu
- 100 g práškového cukru
- hrozienka
- 2 vajcia
- 50 g masla
Postup
- Pripravte si väčšiu misku, do ktorej dáte múku, cukor, teplé mlieko a rozdrobené kvasnice. Zamiešajte spolu, aby sa kvások spojil s cestom.
- O 10 minút pridajte 3 žĺtky a roztopenú Heru, štipku soli a rukou vymiešajte na cesto. Zakryte utierkou a dajte kysnúť na teplé miesto.
- Kým bude cesto kysnúť pripravte si plnky. Prvá plna bude lekvár, ideálne slivkový.
- Ďalšia plnka bude orechová. Na jej výrobu si zmiešajte orechy s práškovým a vanilkovým cukrom a teplým mliekom.
- Na makovú plnku si zmiešajte roztopené maslo s teplým mliekom, pridajte práškový cukor a mak.
- Na tvarohovú plnku si zmiešajte roztopené maslo s práškovým cukrom, pridajte tvaroh, hrozienka a žĺtka. Bielka si rozšľahajte a až potom primiešajte k tvarohovej plnke.
- Po prípave plniek sa vráťte už k nakysnutému cestu, ktoré si dáte na pomúčenú dosku a rozdelíte na 5 častí.
- Vymastite si plech, môžete aj Herou, ktorá ostala.
- Prvú časť rozvaľkajte na veľkosť plechu a dajte na vymastený plech. Natrite lekvárom a pridajte ďalšiu časť cesta. Na ďalšiu časť cesta rozotrite orechovú plnku, znova prekryte cestom. Potom prichádza na rad maková plnka a znova rozvaľkaná časť cesta, na ktorú dáte tvarohovú plnku.
- Poslenú časť cesta si rozdeľte a urobte niekoľko šuliek, z ktorých na vrch urobíte mriežku a potrite roztopeným maslom.
- Nakoniec dajte piecť do rozohriatej rúry na 150 °C na 40 minút.
Nekysnutý Štedrák recept
Nekysnutý Štedrák je o niečo rýchlejší ako kysnutý. Preto ak chcete ušetriť čas a aj napriek tomu si pochutiť na tomto koláči, môžete zvoliť nekysnutý variant.
Ingrediencie cesto Štedrák bez kysnutia
- 2 šálky hrubej múky
- 1 šálka práškového cukru
- 1/2 šálky oleja
- 1 šálka mlieka
- 4 vajcia
- 1/2 prášku do pečiva
- štipka soli
Ingrediencie plnky
- slivkový džem
- 250 g tučného hrudkovitého tvarohu
- vanilkový cukor
- 4 PL cukru
- citrónová kôra
- 200 g mletého maku
- 400 ml mlieka
- štipka škorice
- 200 g mletého maku
- hrozienka
- sušené brusnice
- lúpané mandle
Postup
- Všetky suroviny na cesto zmiešajte a vylejte do vymastenej okrúhlej formy. Pripravte si plnky.
- Na tvarohovú len vymiešajte celý tvaroh, vajce, citrónovú kôru a 2 PL lyžice cukru pridajte až nakoniec, aby plnka nezredla.
- Maková: Mlieko s cukrom varte a potom pridajte mak a škoricu. Varte, kým plnka nezhustne. V prípade potreby rozrieďte.
- Orechová: Mlieko s cukrom varte a potom mleté orechy. Varte, kým plnka nezhustne.
- Pečte 25 minút na 180 °C.
Štedrák recept z krehkého cesta
Štedrák recept varecha je na prípravu veľmi jednoduchý, hlavnou ingredienciou je linecké cesto. Pochutiť si na ňom môžete pri pozeraní vianočných rozprávok a vianočných filmov.
Ingrediencie cesto – Štedrák z lineckého cesta
- 500 g hladkej múky
- 300 g masla
- 200 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 balenie prášku do pečiva
- štipka soli
- bielky (na potretie)
Ingrediencie maková plnka
- 250 g mletého maku
- 4 PL jahodového lekváru
Ingrediencie orechová plnka
- 300 g mletých orechov
- 4 PL hruškového lekváru
Ingrediencie tvarohová plnka
- 500 g tvarohu
- 2 vajcia
- 1 citrón (aj kôra aj šťava)
- 2 balenia Zlatého klasu
- 2 PL kryštálového cukru
Postup
- Na pracovnú dosku si preosejte múku, pridajte soľ, cukor, prášok do pečiva a maslo.
- Všetko zamieste a vypracujte cesto.
- Cesto si rozvážte na 4 rovnaké časti a nechajte odpočívať, pokiaľ nepripravíte plnky.
- Do mletého maku primiešajte jahodový lekvár.
- K mletým orechom pridajte hruškový lekvár
- K tvarohu pridajte cukor, vajcia, strúhanú citrónovú kôru, Zlatý klas a všetko poriadne premiešajte.
- Plech vysteľte papierom na pečenie. Jedno cesto vyvaľkajte, uložte na plech a potrite jahodovým lekvárom. Na lekvár rozotrite makovú plnku a zakryje ju druhým vyvaľkaným plátom cesta.
- Uložte tvarohovú plnku a zakryte ju tretím plátom cesta a na tento plát rozotrite orechovú plnku. Následne zakryte posledným tretím plátom. Vrch popichajte a natrite rozšľahaným bielkom.
- Rúru si nechajte vyhriať na 180 °C a pečte zhruba 40 minút. Upečený koláč nechajte vychladnúť na mriežke. Keď je úplne vychladnutý môžete ho nakrájať, pretože je krehký a lámavý.
Štedrák recept lidl
Ak sa aj vy chcete inšpirovať receptom na Štedák od kuchyne lidla, môžete si ho vyskúšať napiecť.
Ingrediencie na cesto
- 300 ml vlažného mlieka
- 1 vanilínový cukor
- 1 kocka droždia
- 550 g polohrubej múky
- 80 g kryštálového cukru
- 150 g zmäknutého masla
- štipka soli
- polohrubá múka na vaľkanie cesta
- rozpustené maslo na potretie koláča
- sušené hrozienka na ozdobenie
Ingrediencie na makovú plnku
- 300 g mletého maku
- 120 g kryštálového cukru
- 200 ml horúceho mlieka
- kôra z 1 citróna
- sneh z 1 bielka
Ingrediencie na tvarohovú plnku
- 200 g jemného tvarohu
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový pudingový prášok
- 2 žĺtky
- 1 vanilínový cukor
Ingrediencie na lekvárovú plnku
- 5 lyžíc slivkového lekváru
- 1 lyžička mletej škorice
Ingrediencie na orechovú plnku
- 300 g vlašských orechov
- 80 g práškového cukru
- 150 ml horúceho mlieka
- 1 vanilínový cukor
- kôra z 1 citróna
- sneh z 1 bielka
Postup cesto
- Z vlažného mlieka, vanilínového cukru a droždia si pripravte kvások. Medzitým v miske zmiešajte múku, kryštálový cukor, zmäknuté maslo a štipku soli.
- Prilejte pripravený kvások a mixérom vypracujte vláčne cesto – musí sa odliepať od stien nádoby.
- Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste približne 30 minút.
Postup na plnky
- Každú plnku si pripravte zmiešaním všetkých ingrediencií v miske. Sneh pridávajte do plnky vždy až na záver do vychladnutej zmesi a iba zľahka ho vmiešajte.
Postup Štedrák
- Vykysnuté cesto premiešajte na doske a rozdeľte ho na 5 častí (4 väčšie a 1 menšiu časť na mriežku). Každú časť vyvaľkajte na pomúčenej doske na veľkosť plechu.
- Na dno plechu vystlaného papierom na pečenie položte prvé cesto a potrite ho makovou plnkou. Na ňu položte druhé cesto, na ktoré rozotrite lekvárovú plnku.
- Prikryte tretím cestom a rovnomerne naň rozotrite orechovú plnku. Na orechovú plnku dajte štvrté cesto, ktoré potriete tvarohom.
- Posledné cesto nakrájajte na tenké pásiky a poukladajte ho na vrch koláča do tvaru mriežky.
- Do každého vzniknutého kosoštvorca vložte 1 sušené hrozienko.
- Štedrák dajte piecť do rúry rozohriatej na 170 °C na 50 – 60 minút. Po upečení mriežku potrite rozpusteným maslom.
Rýchly Štedrák
Rýchly Štedrák môžete pripraviť aj v netradičnej Raw verzii. Ak radi experimentuje, vyskúšajte ho.
Ingrediencie
- 2 PL kokosového oleja
- 1 šálka sušených ďatlí
- 1 a pol šálky mletého maku
- 2 šálky vlašských orechov
- 1 šálka sušených sliviek
- 250 g domáceho chia džemu
- 1 šálka kešu orechov
- 1/4 šálky sušených hrozienok
- 1/2 šálky agáve sirupu
- 2 PL raw práškového kakaa
Postup
- Najprv si vopred namočte košu orechy (buď 5 hodín dopredu alebo najlepšie cez noc). 1 hodinu pred prípravou si namočte slivy, datle a hrozienka na polevu.
- Spodná vrstva: Vlašské orechy si v mixéry s ostrými nožmi rozmixujte spolu s ďatlami do hladkej pasty a rovnomerne roztlačte na spodok formy (20×20 cm). Orechovú vrstvu si dajte na 10 minút do chladničky. Po 10 minútach, keď orechová vrstva stuhla, natrite na ňu domáci chia džem (pre nepečený variant použite klasický domáci džem).
- Kešu plnka: Kešu orechy pridajte do mixéra a tiež vymixujte dohladka.
- Makovú plnku roztrite na kešu plnku a vráťte späť do chladničky, kým nepripravíte raw čokoládu.
- Čokoládová poleva: Všetky suroviny spolu vymixujte v mixéri a vylejte na makovú plnku (pre nepečený variant použite 100g kvalitnej horkej čokolády, 2 PL kokosového oleja a rozpustite nad parou dohladka).
- Hotový koláč dajte ešte na 1 hodinu stuhnúť do chladničky.
Zdroje: unsplash.com, kuchynalidla.sk