Rum je druh alkoholu, ktorý má bohatú históriu a už dávno o ňom neplatí, že je to nápoj pre otrokov či chudobných. Pozrite sa na to, ako sa ten alkohol vyrába, ktoré značky sú najlepšie a poradíme vám aj to, ako si tento nápoj správne vychutnať.
Rum
Rum patrí medzi najstaršie druhy alkoholu, ktorý sa dá vychutnať samostatne alebo si z neho môžete pripraviť lahodné miešané drinky, ktorým je napríklad aj známy nápoj Cuba Libre.
Tento druh alkoholu patrí medzi veľmi obľúbené a jeho história je naozaj bohatá. Zaujímavosťou je, že kedysi sa označoval ako alkohol pre otrokov, no dnes patrí medzi najpopulárnejšie alkoholy u mužov aj žien.
V článku nájdete
Zaujímavosti o rume
Alkohol s názvom rum, ako ho dnes všetci poznajú, v sebe skrýva množstvo zaujímavostí. Jednou z nich je aj to, ako vznikol jeho názov. Vzhľadom na to, že tento alkohol nemohli zaradiť medzi whiskey alebo koňak, tak ho začali volať, tak ako im naozaj chutil – The best – rum – najlepší.
Ďalším veľmi zaujímavým faktom je, že rum bol využívaný ako platidlo najmä pri obchodovaní s otrokmi či organizovanom zločine.
Rum sa stal obľúbeným nápojom a používa sa napríklad aj na výrobu Mojita. Okrem toho sa s rumom spájajú aj tieto zaujímavosti:
- Rum pomáhal politikom pri zisku dôležitých postov. Čím viac rumu rozdali občnanom zadarmo, tým viac ľudí prišlo voliť a to zvyšovalo počet hlasov, ktoré kandidát vo voľbách dostal.
- K rumu sa viaže viacero mýtov, napríklad to, že má liečivé účinky a veľmi dobre pôsobí na vlasy. V minulosti si ženy v rume máčali vlasy a anglickí námorníci dostávali rum na lepšie hojenie rán.
- Najstarší a najdrahší Harewood rum sa predával za 100 000 dolárov.
- Námorníci využívali rum aj pri zapaľovaní pušného prachu, kedy prišli s faktom, že pušný prach poliaty rumom minimálne s obsahom 57% alkoholu lepšie horí.
Ako sa vyrába rum
Rum sa vyrába z cukrovej trstiny alebo melasy. Napriek tomu, že existuje množstvo lacných rumov a rumových náhrad, pravý rum sa vždy vyrába z cukrovej trstiny. Tá je totižto neoddeliteľnou súčasťou kvalitného rumu.
Cukrová trstina dodáva rumom prirodzene sladkastú chuť a rozvíja ich rozmanitosť. Avšak, aby ste dokázali vyrobiť rum, musíte splniť niekoľko podmienok.
Rum musí mať minimálne 37,5 % alkoholu a je dosladený množstvom menej ako 20 gramov cukru na liter.
V prípade, že tieto podmienky nie sú splnené, tento destilát nesmie byť označený názvom rum. V prípade ešte vyššieho obsahu cukru je nápoj označovaný ako rumový likér. V prípade, že ste fanúšikmi likérov, odporúčame vám pripraviť si domáci Baileys.
Výrobný proces rumu
Výrobný proces, pri ktorom vzniká tento alkoholický nápoj poszostáva z viacerých krokov a nie je úplne jednoduchý.
V prvom rade je potrebný zber cukrovej trstiny, ktorá sa zbiera mechanicky pomocou kombajnov alebo ručne. Tá sa musí potom spracovať do 24 hodín.
Z cukrovej trstiny sa následne vylisuje šťava, z ktorej sa vyrábajú rumy označené ako agricole alebo aj remeselné rumy.
Na výrobu rumu sa však najčastejšie používa melasa z cukrovej trstiny. Ide o tmavú hustú a jemne horkú tekutinu, ktorá zostáva v nádobách po vykryštalizovaní trstinového cukru. A v prípade najvzácnejších rumov sa na ich výrobu používa panenský sirup z cukrovej trstiny.
Proces výroby zahŕňa fermentáciu, ktorá výslednému nápoju dodáva konečnú arómu. V tomto procese sa melasa alebo trstinová šťava zmixuje s vodou a kvasinkami. Túto zmes následne nechajú prekvasiť a počas fermentácie vzniká alkohol.
Tento proces môže byť veľmi rýchly a hotový do jedného dňa alebo môže trvať niekoľko týždňov.
Následne dochádza k destilácii, počas ktorej sa odstraňuje nebezpečný metanol a nežiadúce prchavé látky. A výsledkom je destilát.
Aby vznikol kvalitný rum, dôležitý je finálny proces a ním je zrenie a miešanie. Tento proces má okrem iného vplyv aj na farbu rumu. Rum môže zrieť v dubových sudoch či v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele.
Čas, počas ktorého rum zreje je rôzny, môže to byť jeden rok, ale pokojne aj 25 rokov.
V prípade, že sa po požití alkoholu chystáte šoférovať, uistite sa, či nemáte v krvi zostatkový alkohol. Orientačný výpočet si urobíte aj pomocou alkohol kalkulačky.
Druhy rumu
Druhy rumu sa rozdeľujú na niekoľko kategórii podľa rôznych aspektov. Rumy sa môžu deliť podľa farby, územia, spôsobu destilácie, spôsobu zrenia, objemu alkoholu či chute.
Avšak medzi najčastejšie delenie rumu patrí:
- podľa oblasti
- podľa farby
- podľa objemu alkoholu
Druhy rumu podľa oblasti
Jestvujú tri hlavné označenia rumov podľa tradičnej oblasti kde vznikol. Buď je to Ron, alebo Rum, alebo ešte Rhum. Každý z nich je rum, odlišujú sa napríklad chuťou, vôňou či inými vlastnosťami.
Rumy podľa oblasti
Druh | Územie | Vlastnosť |
---|---|---|
Ron | Kuba, Panama či Dominikánska republika,… | melasové a chuťou skôr sladké |
Rum | Jamajka, Barbados a Trinidad | vyšší obsah alkoholu |
Rhum | Martinik, Haiti a Guadeloupe | jemnejšie a čistejšie |
Druhy rumu podľa farby
Rumy sa rozdeľujú aj podľa farby. Množstvo ľudí by povedalo, že je biely a tmavý rum, avšak toto delenie je komplexnejšie a rum sa rozdeľuje na viacero farieb.
Rumy podľa farby
Druh | Iné označenie | Vlastnosť |
---|---|---|
biely | silver, blanco | menej výrazná chuť |
zlatý | gold, oro | plnšia chuť aj intenzívnejšia aróma |
tmavý | dark | veľmi výrazná chuť |
čierny | black | výrazne sladký a korenistý |
Druhy rumu podľa objemu alkoholu
Označenie rum smie niesť len ten destilát, ktorý má viac ako 37,5 % alkoholu. Na základe percent alkoholu sa potom aj tento destilát rozdeľuje na viaceré druhy.
Druh | Obsah alkoholu | Vlastnosť |
---|---|---|
Štandardný | 37,5 až 42% | aromaticky výraznejší |
Overproof | nad 54,5% | výrazný, vhodný na flambovanie |
Rumový elixír | do 37,5% | sladký |
Najlepší rum
Najlepší rum môže byť pre každého iný, avšak existuje výber top rumov, ktoré patria medzi najobľúbenejšie a najkvalitnejšie.
Výber TOP 10 rumov
- Bumbu
- Don Papas
- Plantation
- Diplomatico
- Pampero
- Legendario
- Doorly's
- Zacapa
- The Demon's Share
- A.H. RIISE
Ako sa pije rum
Aby ste si vychutnali rum, je ho vhodné piť z pohár, ktorý majú kónický tvar. To znamená, že majú širšie dno a smerom k vrchu sa jeho tvar zužuje. V obchodoch ich môžete nájsť aj pod označením tulipánové poháre a sú sú vhodné aj na pitie brandy.
Tento tvar pohára pomáha rozvinúť bohaté rumové chute a jeho úzke hrdlo uchováva pestrú arómu nápoja. Rum by ste mali piť po dúškoch a pomaly si vychutnávať arómy a chute, ktoré ponúka.
Aby ste si ho vychutnali čo najlepšie, je dobré piť rum pri izbovej teplote. Vychladený rum, stratí veľa ikonických receptorov a aróm.
Rum história
Pôvod slova rum nie je úplne známy, ale pravdepodobne pochádza z anglického slangového výrazu „rumbullion“, čo v preklade znamená najlepší alebo hýrivá zábava.
V 18. a 19. storočí boli Jamajka, Haiti a Trinidad najväčšími producentmi rumu, Kuba a Portoriko tesne za nimi.
Rum sa oficiálne začal vyrábať v 17. storočí na ostrove Barbados, odkiaľ sa pomocou pirátov dostal aj do ostatných častí Karibiku. Avšak prvé pokusy o výrobu rumu sa uskutočnili už v Číne a Indii oveľa skôr, a odtiaľ sa tento nápoj dostal do Južnej Ameriky.
Dnes sa rum stal obľúbeným alkoholom a na výber máte z množstva výrobcov a druhov, ktoré si môžete zakúpiť napríklad aj na Alko90.sk.
Pripomíname, že v súlade s platnými zákonmi je konzumácia alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov prísne zakázaná.
Zdroje: therumlab.com, alko90.sk, youtube.com, midyjorney.com