Slovan BA v Lige Majstrov Stavte si na Slovan

Veľkonočné recepty – tradičné, originálne, zákusky, slané, z mäsa, či zdravé

Autor: Denisa

Najlepšie veľkonočné recepty

Súčasťou Veľkej noci nie sú iba zvyky a tradície, ale aj veľkonočné recepty, ktoré môžu byť originálne, tradičné a dokonca aj zdravé. Pozrite si najlepšie recepty na veľkonočného barančeka, zákusky alebo slané pečivo.

Veľkonočné recepty

Veľkonočné sviatky sú za dverami a okrem šibačky prinášajú aj najlepšie veľkonočné recepty, ktoré sú ich súčasťou. Na Veľkú noc s obľubou pripavujeme rôzne špeciality, ako pečený baranček, syrovú hrudku, pečenú jahňacinku či špenátovú roládu.

Nechajte sa inšpirovať tipmi na tradičné a originálne recepty, ktoré nájdete nižšie v článku.

V článku nájdete

Najlepšie veľkonočné recepty

Medzi najlepšie veľkonočné recepty patrí napríklad:

  • Makovo-žĺtkové rezy
  • Poľský veľkonočný koláč
  • Údené mäso v chlebe
  • Tradičný veľkonočný mazanec
  • Mramorovaná veľkonočná hrudka

V každom prípade si nezabudnite pozrieť otváraciu dobu na Veľkú noc, aby ste stihli nakúpiť všetky potrebné ingrediencie, ktoré budete potrebovať na prípravu najlepších veľkonočných receptov.

Veľkonočné recepty
Zdroj: unsplash.com

Tradičné veľkonočné recepty

Po skončení veľkého štyridsaťdňového pôstu sa patrí poriadne najesť a preto na vašom stole nesmú chýbať tradičné veľkonočné recepty, ktoré podávali aj vaše babičky.

Tradičné veľkonočné recepty

  • Veľkonočný baranček
  • Špenátová polievka
  • Veľkonočné kysnuté zajačiky
  • Vajíčkový šalát
  • Syrová hrudka
  • Veľkonočná mäsová roláda s vajíčkami
  • Jahňacie mäso v marináde

Na Zelený štvrtok sa tradične jedáva niečo zelené, najčastejšie špenát s vajcom. Neodmysliteľnou súčasťou Veľkej noci je aj vajíčkový šalát alebo veľkonočná plnka z údeného a bravčového mäsa, ktorá je skvelá aj ako plnka do kuraťa.

Veľkonočný baranček

Kráľom každého veľkonočného stola je veľkonočný baranček. Môžete si vybrať, či sa rozhodnete pre jednoduchého barančeka z piškótového cesta, alebo pre trochu náročnejšieho – kysnutého.

Vyskúšajte tento jednoduchý recept na veľkonočného barančeka z piškótového cesta, ktorý bude chutiť celej rodine.

Ingrediencie:

  • 3 vajcia
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 5 PL oleja
  • 5 PL horúcej vody
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku
  • 1 vanilkový puding
  • práškový cukor na posypanie

Postup:

  1. Žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom vymiešajte do peny, pridajte olej a horúcu vodu a vyšľahajte.
  2. Múku zmiešajte s kypriacim práškom a vanilkovým pudingom a primiešajte do žĺtkovej hmoty.
  3. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh a postupne ho opatrne vmiešajte do cesta.
  4. Cesto nalejte do formy na baránka a pečte asi 35 minút pri 170 °C.
  5. Veľkonočný baranček zdobenie môe byť rôzne -nechajte pracovať vašu fantáziu.

Originálne veľkonočné recepty

Ak nie ste fanúšikom tradícií a chcete vyskúšať na Veľkú noc niečo neokúkané, určite vyskúšajte originálne veľkonočné recepty, medzi ktorými nájdete veľkonočné koláče, slané pečivo aj recept na veľkonočného zajačika.

Originálne veľkonočné recepty

  • Hot Cross Buns – veľkonočné buchty
  • Torta s vaječným likérom
  • Veľkonočné pistáciové keksíky
  • Tartelky na zelený štvrtok
  • Slaná „socca“ torta

Ďalšie originálne veľkonočné recepty nájdete na stránke varecha.sk.

Polievka z medvedieho cesnaku a pošírovaným vajíčkom

Výskúšajte na Zelený štvrtok netradičnú polievku z medvedieho cesnaku s pošírovaným vajíčkom, ktorá je veľmi chutná a rovnako ju môžete zaradiť do kategórie receptov čo na obed rýchlo a lacno.

Ingrediencie:

  • 50 g šalotky
  • 100 g rozpusteného masla
  • 200 g cukety
  • 300 g zemiakov
  • 700 ml mlieka
  • 200 ml 33% smotany
  • 100 g medvedieho cesnaku
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový orech
  • čerstvý kôpor
  • chlieb (kľudne i starší)
  • 4 vajcia
  • ocot

Postup:

  1. Nakrájajte si šalotku, ktorú orestujete na rozpustenom masle. Potom pridajte pokrájanú cuketu a zemiaky, ktoré tiež opražíte.
  2. Následne zalejte mliekom a varte približne 15 minút, kým nebudú zemiaky úplne mäkké.
  3. Ku koncu pridajte medvedí cesnak a smotanu na zjemnenie. Potom všetko rozmixujte a dochuťte.
  4. Na troške masla opečte kúsky chlebíka a pridajte k nemu nasekaný kôpor.
  5. Následne v octovej vode pripravte pošírované vajíčka a môžete podávať.

Veľkonočné recepty na zákusky

Koláče na Veľkú noc sú niečo, čo nemôže počas sviatkov chýbať v žiadnej rodine, podobne ako Štedrák na Vianoce.

Či už máte chuť na tradičné veľkonočné zákusky ako sú žĺtkové rezy, alebo dávate prednosť originálnym receptom na vianočku plnenú likérom, nižšie nájdete tipy na najlepšie pečené aj veľkonočné nepečené koláče.

Tipy na veľkonočné zákusky

  • Žerbó rezy
  • Orechové grilážky v oplátke
  • Veľkonočná torta
  • Zamatová roláda 
  • Sunquickové rezy
  • Veľkonočný veniec
  • Orechové šuhajdy
  • Veľkonočné linecké koláčiky

Veľkonočný koláč žĺtkové rezy

Vynikajúci orechový koláč so žĺtkovou polevou piekli ešte naše babičky. Tradičné žĺtkové rezy sa hodia na Vianoce, Veľkú noc, na svadbu aj ku káve. 

Ingrediencie cesto:

  • 250 g masla
  • 200 g práškového cukru
  • 250 g nasekaných vlašských orechov
  • 150 g polohrubej múky
  • 3 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 6 bielkov
  • maslo na vymastenie plechu
  • polohrubá 

Poleva a zdobenie:

  • 6 žĺtkov
  • 250 g práškového cukru
  • čokoláda na varenie (52 % kakaa)

Postup:

  1. Najprv si pripravte cesto. Maslo s práškovým cukrom vyšľahajte mixérom dopenista.
  2. Potom primiešajte orechy a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na záver metličkou zľahka primiešajte sneh z bielkov.
  3. Cesto vylejte a rovnomerne rozotrite na plech vytretý maslom a vysypaný múkou. Pečte v predhriatej rúre približne 25 minút pri 180 °C.
  4. Následne si pripravte žĺtkovú polevu tak, že vymiešate žĺtky metličkou s práškovým cukrom dohladka. Koláč vyberte z rúry a natrite naň žĺtkovú polevu, ktorá na koláči pekne zatuhne.
  5. Vychladnutý koláč môžete ozdobiť rozpustenou čokoládou.

Veľkonočné recepty z mäsa

Aj mäso je súčasťou veľkonočnej hostiny, a tak nesmie chýbať na sviatočnom stole spolu s koláčmi, pečivom a vaječným likérom.

Pozrite si tipy na mäsové recepty, ako napríklad tradičná varená šunka alebo špenátová rolka. Vyskúšať môžete aj svetové veľkonočné recepty s mäsom.

Veľkonočné recepty z mäsa

  • Špenátová roláda
  • Nemecká veľkonočná šunka
  • Francúzske omeletové rolky so šunkou
  • Jahňacie na bielom víne
  • Poľský žurek s klobásou

Nemecká veľkonočná šunka

Rozhodnite sa cez sviatky vyskúšať niečo nové a pozrite si tento recept na nemeckú veľkonočnú šunku, ktorej sa potešia všetci milovníci mäsa.

Ingrediencie:

  • 800 g údenej šunky od kosti
  • 1 ks cibuľa
  • 1 PL melasy
  • 2 PL hnedého cukru
  • klinčeky

Postup:

  1. Šunku vložte do hrnca so studenou vodou, pridajte cibuľu, uveďte do varu, prikryjte a varte na miernom ohni 90 minút.
  2. Uvarenú šunku vložte do pekáča vystlaného alobalom, na povrchu mäso narežte a do otvorov vložte klinčeky. Šunku potrite melasou, posypte hnedým cukrom a zapekajte asi 10 minút na 240 °C, kým cukor neskaramelizuje.
  3. Podávajte s kvalitnou horčicou a strúhaným chrenom.

Recepty na Veľkú noc slané

Ďalšou pochutinou, ktorá nesmie chýbať na veľkonočnom stole, je slané pečivo. Slané veľkonočné recepty patria k oslavám Veľkej noci rovnako ako tie sladké.

Okrem Veľkej noci sa slané pečivo hodí aj na oslavy, svadby, Silvester a ďalšie podujatia.

Veľkonočné recepty slané

  • Žemle plnené údeným mäsom
  • Kysnuté pufky so zemiakmi a údeným syrom 
  • Sýrový mazanec
  • Krehké slané pečivo
  • Šatôčky s mletým mäsom a fetou

Sýrový mazanec

Mazanec patrí medzi obľúbené veľkonočné pečivo a najčastejšie sa môžete stretnúť s jeho sladkou verziou. Teraz si však pozrite recept na netradičný syrový mazanec, ktorý si určite zamilujete.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubá múka
  • 1 Č soľ
  • 1 bal. sušené droždie
  • cukor
  • korenie čierne mleté
  • bylinky (pažítka, petržlenová vňať, jarná cibuľka)
  • 120 g strúhaný parmezán
  • 120 g strúhaný čedar
  • 1 ks vajce
  • 200 ml vlažná voda
  • 60 ml olivový olej
  • 100 g kyslá smotana
  • mandle

Postup:

  1. Do misky dajte preosiatu múku a zmiešajte ju so soľou, uprostred urobte jamku, nasypte droždie, trochu cukru a zalejte trochou vlažného mlieka a nechajte 5 minút kysnúť.
  2. Potom pridajte ostatné prísady a vypracujte cesto, ktoré necháte 60 minút kysnúť.
  3. Vytvorte z cesta dva bochníky a položte ich na plech s papierom na pečenie alebo do dvoch tortových foriem s priemerom 17 cm. Potrite ich rozšľahaným vajcom, na bochníkoch urobte kríž a posypte mandľami.
  4. Mazanec vložte do predhriatej rúry a pečte pri teplote 190 °C približne 40 minút.

Zdravé veľkonočné recepty

Hoci sú s Veľkou nocou spojené najmä tradičné jedlá a koláče, ktoré môžu obsahovať veľa kalórií, existuje aj ich zdravšia alternatíva, ktorá rozhodne stojí za vyskúšanie.

Na stránke fitshaker.sk nájdete hneď niekoľko zdravých veľkonočných receptov, na ktorých si pochutia všetci členovia rodiny aj návšteva. Rovnako tu nájdete aj bezlepkové veľkonočné recepty pre ľudí alergických na lepok.

Zdravé veľkonočné recepty

  • Plnená špenátovo-vajíčková roláda
  • Karfiolová roláda na slano
  • Domáce kakaové vence zdravo
  • Sviatočný čokoládový srnčí chrbát bez múky
  • Mrkvová torta s orieškami

Zdroje: fitshaker.sk, varecha.sk, youtube.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články