Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Balaton Maďarsko – pláže, ubytovanie, dovolenka, cyklotrasy, zľavomat a festival

Aktualizované:

Autor: Denisa

Balaton jazero

Balaton, známy aj ako maďarské more, je obľúbenou dovolenkou destináciou ako Slovákov, tak aj Európanov. Pozrite sa, aké pláže tu na vás čakajú a kde zoženiete najlepšie ubytovanie. Nezmeškajte unikátny Balaton sound festival 2024!

Jazero Balaton

Naštvite najväčšie stredoeurópske jazero Balaton, kde sa spája krásna príroda, pohodlné ubytovanie, ostrá gastronómie i maďarská kultúra. Kedysi sa tu schádzali najmä obyvatelia komunistami ovládaných zemí, dnes jazero tisíce návštevníkov z celej Európy.

Ak sa na tohtoročnú dovolenku na maďarskej riviére vyberiete autom, určite si nezabudnite kúpiť diaľničnú známku, ktorú budete potrebovať ako na Slovensku, tak aj u maďarských susedov.

V článku nájdete

Balaton Maďarsko

Balaton jazero je najväčšie jazero v strednej Európe s rozlohou 591 km². Niekedy sa mu hovorí aj maďarské more, a to z toho dôvodu, že Maďarsko je bez prístupu k moru.

Jazero Balaton sa nachádza v Maďarsku v nadmorskej výške 104 m.n.m. Jeho najväčšia hĺbka je 11 m.

Na niektorých miestach je zasa naopak dosť plytké, vďaka čomu sa tu voda rýchlo zohreje a v lete môže mať teplotu 28 až 29 °C. To znamená, že sa tu môžu ľudia v lete aj kúpať, čo nie je naopak povolené v jazere Morskie oko, ktoré sa nachádza na poľskej strane Tatier.

Vrchol sezóny na Balatone je od júna do konca augusta. Dovolenkári z celej Európy si tu môžu užiť aktivity ako plávanie, plachtenie, surfovanie, rybolov, jazda na člne, vodné lyžovanie a turistika.

Na jazere sa každoročne organizujú aj medzinárodné preteky plachetníc – Modrá stuha.

Počasie Balaton

Keďže Balaton sa nachádza hneď vedľa Slovenska, počasie je tu podobné ako v našich zemepisných šírkach. To znamená, že v zime jazero zamŕza a teplota sa tu pohybuje okolo 2 až 5 °C.

V hlavnej sezóne od júna do konca augusta sa tu počasie pohybuje v priemere od 25 do 28 °C.

Ak sa vyberiete stanovať v lete k jazeru na Slovensku, určite si pozrite dopredu radar búrok.

Balaton pláže

Maďarské jazero Balaton je unikátne tým, že sa tu nachádza dokopy až 127 pláži, na ktoré vás dovedie Waze navigácia. Niektoré pláže sú platené aj neplatené. Jazero je ocenené modrou vlajkou pre čistotu vody, vďaka čomu je také obľúbené.

Ak hľadáte piesok na pláži, ako je tomu napríklad na Gréckych ostrovoch, je to možné aj na Balatone, avšak väčšina piesočnatých pláži je tu spoplatnených. Najznámejšou plážou s umelým pieskom je pláž v najrušnejšom letovisku Siófok Balaton.

Najčastejšie tu však nájdete Balaton pláž s trávnatým povrchom, kde je vstup do jazera pozvoľný. Aj z toho dôvodu sú letoviská na Balatone vhodné aj pre rodiny s deťmi.

Nižšie si pozrite zoznam najobľúbenejších pláži na Balatone:

  • Siófok: pláž Nagystrand
  • Balatonfüred: pláž Esterházy strand
  • Balatonfüred: pláž Kisfaludi strand
  • Balatonlelle: pláž Napfény strand
  • Keszthely: pláž Városi strand
  • Zamárdi: pláž Nagystrand

Ubytovanie Balaton

Balaton ubytovanie je možné ako v hoteloch, tak aj v apartmanoch, ktoré sa nachádzajú priamo pri jazere.

Cena Balaton ubytovania sa mení v závislosti od sezóny a výberu konkrétneho zariadenia. To znamená, že jedna noc na Balatone pre dve osoby počas hlavnej sezóny vás vyjde približne na 80 až 100 €.

Booking Balaton ubytovania môžete urobiť na rôznych portáloch ako napríklad Booking.com.

Rovnako si môžete pozrieť Balaton hotel a apartmany na stránke Ubytovaniebalaton.sk, ktoré je zamerané výhradne na túto dovolenkovú oblasť.

Jedným z najobľúbenejších ubytovacích zariadení je Balaton hotel Siofok. Tento 3-hviezdičkový hotel sa nachádza priamo na brehu jazera a jedna noc v hlavnej sezóne tu stojí okolo 105 € – 145 €.

Balaton camping

Okrem Balaton Szállások (hotelov) je obľúbeným ubytovaním v tejto oblasti aj camping Balaton.

Ide o cenovo dostupnejšiu alternatívu, ako sa ubytovať v stane alebo karavane priamo pri maďarskom jazere. Rovnako obľúbené sú aj kempy na Slovensku, ktorých je takisto niekoľko.

Toto je niekoľko najnavštevovanejších Balaton camping zariadení:

  • Mirabella Camping
  • Aranypart Kemping
  • Badacsony Camping
  • Pelsa Kemping Alsóörs
  • Szellős Rét Camping

Balaton cyklotrasy

Letnú dovolenku na bicykli si môžete užiť nielen na cyklotrasách v Bratislave a okolí, ale svoj bicykel môžete prevetrať aj na najznámejšej cyklotrase v Maďarsku, ktoré vedie okolo Balatonu.

Cyklotrasa okolo Balatonu je dlhá približne 210 km, pričom vedie nížinami bez veľkých prevýšení, takže je ideálna aj pre nenáročnú cyklotúru.

Nižšie si pozrite mapu Balaton cyklotrasy, ktorá vedie okolo jazera.

Balaton cyklotrasy
Zdroj: elfsport.sk

Dovolenka Balaton

Cez letné prázdniny nemusíte vyraziť s celou rodinou k moru, ale môžete si užiť teplé počasie a vodu aj kúsok za hranicami Slovenska pri jazere Balaton.

Okrem aktivít spojených s vodou si môžete v okolí jazera užiť aj Balaton dovolenku s deťmi a navštíviť napríklad Lesopark Zalakaros, Eko adrenalínový park v Gyenesdiás či motokáry v meste Siófok.

Tipy na výlety v okolí jazera Balaton

  • Mesto Balatonfüred
  • Levanduľové polia Tihany
  • Motokáry v meste Siófok
  • Rozhľadňa Erdész v Zalakarose
  • Kaštieľ Helikon Keszthely
  • Jazerná jaskyňa Tapolca
  • Eko adrenalínový park v Gyenesdiás
  • Lesopark Zalakaros

Zľavomat Balaton

V prípade, že chcete na dovolenke na Balatone ušetriť nejaké to euro, odporúčame vám pozrieť si pobyty zľavomat Balaton, ktoré nájdete na zľavových portáloch ako je Zlavomat.sk.

Čo sa týka cien, tak napríklad dovolenka v 4* hoteli Golden Lake Resort**** Superiona na brehu jazera s polpenziou a neobmedzeným vstupom do wellness vás vyjde na Zľavomate približne od 235 €.

Na Zľavomate nájdete aj zvýhodnené vstupy do maďarských aquaparkov.

Balaton sound 2024

Prostredie okolo jazera Balaton je ideálne ako na letnú dovolenku, tak aj na organizáciu najväčšieho európskeho plážového festivalu elektonickej hudby Heineken Balaton Sound, kam sa dostanete pohodlne po diaľnici s využitím maďarskej diaľničnej známky.

Festival Balaton Sound 2024 sa koná v dátume 3. – 6. júla 2024 v mieste Zamárdi.

Line up Balaton festivalu je zložený z takých hudobných hviezd, ako napríklad 999999999, Adam Beyer, Lost Frequencies, MEDUZA, Juliet Fox, Afriqua a ďalší.

Cena vstupeniek na Balaton sound 2024 festival sa pohybuje v rozmedzí od 69 € za 1-dňový lístok, až po 275 € za 4-dňovú obyčajnú permanentku.

Všetky info o Balaton festivale nájdete na stránke Balatonsound.com.

Zdroje: wikipedia.org, balatonsound.com, zlavomat.sk, booking.com, youtube.com

Najnovšie články