Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Súľovské skaly – počasie, turistika a turistické trasy, ubytovanie, v zime, cyklotrasy

Aktualizované:

Autor: Denisa

Súľovské skaly turistika

Súľovské skaly patria medzi najkrajšie prírodné krásy na Slovensku. Nájdete tu hneď niekoľko zaujímavých turistických trás, ktoré sa oplatí navštíviť. Zistite, kam na turistiku v Súľovských skalách v lete aj v zime. Dá sa sem ísť na bicykli?

Súľovské skaly

Špecificky tvarované skaly, ktoré sa objavili v niekoľkých filmoch, výhľady na okolitú prírodu, zrúcaniny hradov, kde zastal čas, či cyklotrasy vedúce zelenými lesmi. Toto a ešte oveľa viac ponúkajú Súľovské skaly turistom v lete aj v zime.

V blízkosti Súľovských skál môžete navštíviť aj najkrajšie hrady na Slovensku, ako napríklad Lietavský hrad.

v článku nájdete

Súľovské skaly Slovensko

Súľovské skaly sú turisticky vyhľadávanou lokalitou, podobne ako Gaderská dolina.

Nachádzajú sa v západnej časti Súľovských vrchov, približne 10 km smerom na juh od mesta Bytča. Sú tvorené zlepencami, ktoré sú pre ne také špecifické, že dostali názov súľovské zlepence a vidieť ste ich mohli aj vo viacerých filmoch.

Čo sa týka počasia v Súľovských skalách, tak počasie v meste Súľov a okolí si môžete dopredu pozrieť vďaka radaru ALADIN SHMU a naplánovať si tak vašu turistiku 3 až 10 dní vopred.

Súľovské skaly sa objavili aj vo viacerých filmoch, rozprávkach a seriáloch, ako napríklad Pacho, hybský zbojník, Sokoliar Tomáš, Perinbaba a zahraničný seriál z produkcie Netflixu Marco Polo.

Medvede a Súľovské skaly

V prípade, že sa vyberiete do Súľovských vrchov, určite si pozrite výskyt medveďov v tejto turistickej oblasti.

Najviac sa medvede na Slovensku vyskytujú najmä v horských oblastiach severného a stredného Slovenska, ako napríklad Poľana, Vysoké a Nízke Tatry, Veľká a Malá Fatra, Karpaty a ďalšie pohoria. 

Súľovské skaly turistika

Návšteva Súľovských skál a ich okolia zanechá v turistoch skvelý pocit a jedinečné spomienky, a to najmä kvôli vysokému počtu turistických atrakcií, ktoré sa v tejto oblasti dajú vidieť.

Okrem náučného chodníka, vrcholkov skál a zaujímavých skalnatých útvarov sa v Súľovských skalách a ich blízkosti nachádzajú aj zrúcaniny hradov ako Súľov, Lietava či Hričov.

Turistika Súľovské skaly čo vidieť

  • Hrad Súľov
  • Náučný chodník Súľovské skaly
  • Jaskyňa Šarkania diera
  • Úkaz Gotická brána
  • Skalná brána v Slopoch
  • Vrch Žibrid
  • Stratený budzogáň
  • Hlbocký vodopád
  • Roháčske sedlo
  • Hrad Hričov

Súľovské skaly v zime

Čo sa týka zimnej turistiky v Súľovských skalách, tak túru cez malý okruh a po náučnom chodníku môžete absolvovať aj v zimnom ročnom období.

Ak sa na túru do Súľovských hôr vyberiete práve v zime, nezabudnite si so sebou zbaliť teplé turistické oblečenie, rukavice, čiapku, pevnú nepremokavú obuv a čaj do termosky na zahriatie.

Samozrejmosťou by mali byť aj mačky a nesmeky proti pošmyknutiu sa na snehu a ľade.

Súľovské skaly turistické trasy

Túra na Súľovské skaly je vyhľadávaným aktívnym oddychom ako pre skúsených turistov, tak aj pre začiatočníkov. Ich náročnosť sa odvíja od toho, ktorú turistickú trasu si vyberiete.

Nižšie si pozrite najznámejšie Súľovské skaly turistické trasy, ktoré sa oplatí navštíviť.

Túra na Súľovský hrad

Súľovský hrad je jeden z najstarších a najmenších hradov na Považí, pričom v súčasnosti je z neho zrúcanina, ktorá sa stala navštevovanou turistickou atrakciou, podobne ako hrad Beckov.

Turistika na Súľovský hrad je vhodná aj pre deti, záver výstupu je však trocha náročnejší, pretože prekonáva po rebríku a stúpačkách skalný otvor.

Na výber máte dve trasy na Súľovský hrad:

  • Trasa Súľov, parkovisko – Gotická brána – Hrad Súľov: čas výstupu do 1 hod. po zelenej značke
  • Trasa Skotňa – Lúka pri kamennom hríbe – Lúka pod hradom – Súľovský hrad: čas výstupu do 1 hod. najprv po červenej a potom po zelenej značke

Súľovské skaly okruh

Ďalšou zaujímavou trasou, ktorú môžete v Súľovských vrchoch absolvovať, je Súľovský okruh, ktorý sa delí na malý a veľký.

Malý okruh začína na parkovisku v Súľove a pokračuje cez Lúku pod hradom. Túra prechádza cez Sedlo pod Bradou – Pod Roháčom – Lúka pod Roháčom – Lúka pri kamennom hríbe – parkovisko Súľov.

Celkový čas okružnej trasy je 3 hod. a ide sa po žltej a červenej značke.

Náročnosť trasy veľkého okruhu cez Súľovské skaly je stredná, čo znamená, že miestami je dosť nepríjemný výstup a miestami krásna rovinka. Celkový čas túry sú približne 4 hod. a trasa vedie po žltej, červenej, zelenej a modrej značke.

Súľovské skaly veľký okruh vedie po trase  Súľov-Hradná, parkovisko – Skotňa – Lúka pri kamennom hríba – Lúka pod hradom – Sedlo pod Bradou – Pod Roháčom – Roháčske sedlo – Súľov, parkovisko.

Náučný chodník Súľovské skaly

Náučný chodník Súľovské skaly vedie z obce Súľov-Hradná cez najzaujímavejšie body Súľovských skál až po Lúku pod Súľovským hradom a naspäť do obce. 

Náučný chodník je stredne náročný a cesta pomedzi skalné bralá nie je vhodná pre malé deti a starších turistov. 

Túra cez náučný chodník trvá približne 2 hod. a vedie po zelenej značke okolo Gotickej brány a obľúbeného skalného miesta Organu, Súľovského hradu a potom k Lúke pod Súľovským hradom.

Z Lúky pod hradom pokračujte po červenej značke naspäť do Súľova.

Parkovanie v Súľovských skalách

Ak sa vyberiete na turistiku do Súľovských vrchov, tak auto môžete nechať na verejnom platenom parkovisku v obci Súľov – Hradná, ktoré sa nachádza priamo pred Obecným úradom.

Ak idete na túru na Súľovský hrad po Náučnom chodníku Súľovské skaly, auto zaparkujte na parkovisku pred obcou, pri hlavnej ceste. Najbližšia autobusová zastávka je Súľov, ZŠ.

Súľovské skaly okruh
Zdroj: wikipedia.org

Súľovské skaly cyklotrasy

Cyklotrasy nenájdete len v Bratislave a okolí, ale aj Súľovské vrchy sú popretkávané rôznymi cyklotrasami.

Jednou z náročnejších trás je cyklotrasa, ktorá sa začína aj končí v Rajeckých Tepliciach a vedie cez Súľov a Lietavský hrad.

Je dlhá 30 km a prechod cez ňu trvá asi 4 hod. Väčšinu trasy tvorí náročnejšia lesná cesta s prudkým stúpaním, pričom iba krátky úsek je asfaltová cesta.

Medzi jednoduchšie rekreačné cyklotrasy patrí napríklad Súľov-Vrchteplá, ktorá má 4,5 km a nachádza sa na modrej a zelenej cyklotrase. Zo začiatku vedie trasa po asfalte a neskôr po lesnej ceste.

Ubytovanie Súľovské skaly

V prípade, že sa do Súľovských vrchov vyberiete na viac dní, k prenocovaniu môžete využiť Apartmány Súľov, penzión Štefánik alebo chatu Panorama Súľov.

Čo sa týka ceny ubytovania v apartmánoch Súľov, tak jedna noc stojí približne od 54 €.

Všetky ponuky na Súľovské skaly ubytovanie nájdete na webe megaubytovanie.sk.

Súľovské skaly recenzie

Turistika Súľovské skaly ponúka trasy ako pre náročných turistov, tak aj pre začiatočníkov. Táto oblasť je vhodná aj pre rodiny s deťmi, a to hlavne kvôli malým prevýšeniam a krátkym vzdialenostiam.

Rovnako môžete Súľovské skaly navštíviť aj v zime a pokochať sa zasneženou krajinou.

Okrem prírodných krás ako Hlbocký vodopád či výhľad z vrchu Žibrid ponúkajú Súľovské skaly aj rôzne prírodné úkazy, ktorými je aj stratený budzogáň či jaskyňa Šarkania diera.

Ide o voľne dostupnú puklinovú jaskyňu, ktorá je národnou prírodnou pamiatkou. Súľovské skaly môžete navštíviť dokonca aj v zime.

Pre horolezeckých nadšencov ponúkajú Súľovské vrchy lezecké cesty s dĺžkou 15 až 40 metrov rôznej obtiažnosti. Pozrite sa, aké ďalšie ferraty na Slovensku môžete okrem Súľovských skál navštíviť.

Zdroje: wikipedia.org, turisticky.sk, youtube.com


Najnovšie články