Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Koncentračný tábor Osvienčim – história, mapa, vstupné, otváracie hodiny a film

Aktualizované:

Autor: Lenka

Koncentračný tábor Osvienčim

Koncentračný tábor Osvienčim dýcha obrovskou históriou. Zažite toto miesto na vlastnej koži a presvedčte sa o obrovskom pochybení v dejinách ľudstva. Informácie o vstupnom, otváracích hodinách a o všetkom dôležitom v článku.

Koncentračný tábor Osvienčim

Koncentračný tábor Osvienčim bol najväčším vyhladzovacím táborom v období nacizmu počas 2. svetovej vojny. Stal sa symbolom genocídy asi 6 miliónov ľudí, prevažne Židov. Tábor bol neskôr v roku 1945 oslobodený sovietskymi vojskami a vznikol Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

Niet pochýb, že exkurziu do bývalého koncentračného tábora Osvienčim by mal navštíviť každý. Práve tu sa odohrávalo skutočné utrpenie. Zistite všetko dôležité o tomto mieste.

V článku nájdete

Koncentračný tábor Osvienčim mapa

Poľské mesto Osvienčim sa nachádza medzi Krakovom a Katovicami, čo je iba 120 km od Žiliny. Určite sa vám pri cestovaní autom zíde poľská diaľničná známka.

Dostať sa sem môžete vlakom, autom, ale väčšina návštevníkov využíva služby cestovných kancelárií a nechá sa do areálu dopraviť pohodlným autobusom. Známa cestovná kancelária je aj Satur.

Vstupná budova do koncentračného táboru je hneď vedľa parkoviska pre autobusy.

Koncentračný tábor Osvienčim mapa
Zdroj: mapy.sk

Koncentračný tábor Osvienčim ceny vstupeniek

Koncentračný tábor môžete navštíviť so sprievodcom, ale i bez neho. Výklady sú väčšinou v poľštine, angličtine, nemčine, francúštine, taliančine a španielčine.

Bez sprievodcu môžete navštíviť koncentračný tábor zdarma, ale v čase od 10:00 hod až do 15:00 hod je možný iba platený vstup so sprievodcom.

Individuálne návštevy sú v júli a auguste aj v slovenčine (9:45 hod a 13:45 hod) a v češtine (10:45 hod a 14:15 hod).

Koncentračný tábor Osvienčim ceny vstupeniek 2024

Jazyk, kategória Cena
 Poľský jazyk – dospelý   100 PLN (cca. 22,90 €)  
 Poľský jazyk – študent do 26 rokov   90 PLN (cca. 20,60 €)  
 Cudzí jazyk – dospelý   110 PLN (cca. 25,20 €)  
 Cudzí jazyk – študent do 26 rokov   100 PLN (cca. 22,90 €)  
 Bez sprievodcu (mimo 10-15. hodiny)   zdarma  

V Osvienčime sa všade platí menou poľský zlotý, takže si musíte vypočítať prevod z eura na miestnu menu. Na to slúži NBS kalkulačka, ktorá ponúka prepočet na aktuálny kurz online.

Možné sú aj skupinové zľavy, ktoré závisia od počtu zúčastnených, ale musíte byť dopredu objednaní.

Koncentračný tábor Osvienčim otváracie hodiny

Koncentračný tábor je otvorený každý deň po celý rok, okrem 1.1., Veľkonočnej nedele, 25.12, zavretý je aj počas oficiálnych štátnych návštev a ceremónií.

Otváracie hodiny

 Mesiac v roku      Otváracia doba      
 január   7.30 až 15.00  
 február   7.30 až 16.00  
 marec   7.30 až 17.00
 apríl   7.30 až 18.00
 máj   7.30 až 18.00
 jún   7.30 až 19.00
 júl   7.30 až 19.00
 august   7.30 až 19.00  
 september   7.30 až 18.00  
 október   7.30 až 17.00
 november   7.30 až 15.00   
 december   7.30 až 14.00 

Koniec otváracích hodín predstavuje posledný možný vstup do múzea. V múzeu je možné ostať maximálne 90 minút po poslednom vstupe – napríklad v januári do 16:30 hod.

Koncentračný tábor Osvienčim história

Koncentračný tábor Osvienčim, známy aj ako Auschwitz, bol založený nacistami v okupovanom Poľsku v roku 1940. Spočiatku slúžil ako väzenský tábor pre politických väzňov.

Neskôr sa rozšíril a stal sa hlavným miestom systematického vyhladzovania Židov v rámci nacistického plánu „konečného riešenia židovskej otázky“. Tábor bol rozdelený na tri hlavné časti: Auschwitz I (hlavný tábor), Auschwitz II-Birkenau (vyhladzovací tábor) a Auschwitz III-Monowitz (pracovný tábor).

V Osvienčime zahynulo približne 1,1 milióna ľudí, z toho väčšina boli Židia, ale aj Rómovia, sovietski vojnoví zajatci, poľskí politickí väzni a ďalšie menšiny. Väzni čelili neľudským podmienkam, hladovaniu, chorobám, nútenej práci a masovým popravám, vrátane plynových komôr.

Tábor bol oslobodený sovietskymi vojskami 27. januára 1945, deň, ktorý sa dnes pripomína ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Po vojne sa Osvienčim stal symbolom hrôz holokaustu a dnes slúži ako múzeum a pamätník, ktorý má pripomínať zverstvá minulosti a varovať pred opakovaním podobných tragédií.

Koncentračný tábor Osvienčim
Zdroj: unsplash.com

Koncentračný tábor Osvienčim film

Všetky filmy si môžete pozrieť online na stránkach, napríklad Bombuj si alebo Kukaj to.

Koncentračný tábor Osvienčim, známy aj ako Auschwitz, je častým námetom filmových diel, ktoré sa snažia zachytiť hrôzy holokaustu a uctiť si pamiatku obetí.

Medzi najznámejšie filmy patrí „Schindlerov zoznam“ (1993) režiséra Stevena Spielberga. Film je založený na skutočnom príbehu Oskara Schindlera, nemeckého podnikateľa, ktorý zachránil viac ako tisíc židovských životov tým, že ich zamestnal vo svojej továrni.

Ďalším filmom je „Pianista“ (2002) sleduje život poľského židovského hudobníka Władysława Szpilmana počas nacistickej okupácie Poľska, vrátane jeho prežitia v blízkosti Osvienčimu.

Film „Chlapec v pruhovanom pyžame“ (2008) rozpráva príbeh priateľstva medzi synom nacistického dôstojníka a židovským chlapcom v koncentračnom tábore. Aj keď je príbeh fikciou, film efektívne zobrazuje hrôzy, ktorým čelili väzni v táboroch ako Osvienčim.

Medzi ďalšie dôležité dielo patrí „Syn Saulov“ (2015) ponúka intímny a realistický pohľad na život v Osvienčime z perspektívy jedného z väzňov. Film získal Oscara za najlepší cudzojazyčný film a je považovaný za jedno z najautentickejších a najpôsobivejších zobrazení holokaustu.

Koncentračný tábor Osvienčim wikipedia

Na Wikipédii nájdete podrobné informácie o koncentračnom tábore Osvienčim (Auschwitz). Články sa týkajú rôznych aspektov tábora vrátane jeho histórie, štruktúry a funkcie, ako aj tragické udalosti, ktoré sa tam odohrali.

Zdroje: wikipedia.org, osviencim.sk

Témata:
Cestovanie

Najnovšie články