Slovan v Lige Majstrov Bonus na stávky tu!

Whisky zaujímavosti – ako sa vyrába, druhy, história a najlepšie whisky

Autor: Lenka

Whisky

Whisky, jedinečný destilovaný nápoj s bohatou históriou, sa vyrába a vychutnáva po celom svete. Prečítajte si všetko, čo o tomto obľúbenom nápoji potrebujete vedieť – zaujímavosti, ako sa výrába, históriu a mnoho iného v článku.

Whisky

Whisky nájdete v baroch po celom svete a rôzne druhy whisky sa vyrábajú v desiatkach krajín, z ktorých každá má svoj vlastný jedinečný štýl. Niektoré whisky sú jedinečne americké, iné írske, ešte viac škótske, či dokonca japonské. 

Tento druh alkoholu patrí medzi veľmi obľúbené a jeho história je naozaj bohatá, rovnako ako história rumu. Jednou z prekvapivých zaujímavostí o whisky je, že najstaršia známa fľaša whisky na svete, Old Vatted Glenlivet 1862, bola vydražená za 80 000 libier.

V článku nájdete

Whisky zaujímavosti

Vedeli ste o tom, že tvar destilačného stroja vplýva na chuť whisky? Vyššie a tenšie ústie destilačnej banky vytvára hladkú a jemnú chuť whisky. Naopak kratšie destilačné banky vytvárajú plnšiu a silnejšiu chuť.

Alebo počuli ste v súvislosti s whisky slovné spojenia „anjelský podiel“ alebo „anjelská daň“? Tieto názvy pomenúvajú 2-4%, ktoré sa ročne vyparujú zo sudov s whisky. Legenda hovorí, že anjeli každý rok „ukradnú“ trochu zo sudov, pretože sa chcú uistiť, že je nápoj v poriadku skôr, ako ho vypijeme. 

Medzi ďalšie zaujímavosti patrí nasledujúce:

  • Zemitý a dymový nádych whisky sa časom vytráca. Hneď po otvorení fľaše nastáva proces oxidácie, ktorý spôsobí pomalé vytrácanie tejto jedinečnej príchute.
  • Na Slovensku sa vyrába jedna z najlepších whisky v Európe. Spoločnosť Nestville Distillery sa nachádza priamo pod Vysokými Tatrami.
  • Whisky je v podstate 2-3krát destilované pivo.
  • Pomenovanie whisky má pôvod v írskogaelskom jazyku, a to konkrétne v slovnom spojení uisce beatha, čo v preklade znamená voda života. 
  • Každú sekundu zo Škótska vypláva približne 42 fliaš whisky.

Spozorovali ste rozdiel v písaní whisky a whiskey? Vo všeobecnosti prevláda názor, že whisky sa píše bez písmena „e“ iba v Škótsku a zvyšok sveta používa whiskey. Údajne je to preto, lebo škóti nechcú plytvať časom na písanie zbytočných samohlások navyše, keď môžu tento čas investovať do lepšej aktivity – degustácie lahodnej whisky

Whisky zaujímavosti
Zdroj: unsplash.com

Ako sa vyrába whisky

Základnými surovinami pre výrobu škótskej a írskej whisky sú voda, jačmeň a kvasinky. Pri americkej whisky sa na výrobu používa viac ako 50 % kukurice. Pri kanadskej whisky sa používa prevažne žito.

Výroba whisky je umenie, ktoré vyžaduje čas, precíznosť a odborné znalosti. Každý krok v tomto procese je kritický a prispieva k jedinečnej chuti a kvalite konečného produktu.

Výber surovín

Základnými surovinami na výrobu whisky sú voda, jačmeň a kvasinky. Kvalita týchto surovín je kľúčová pre výslednú chuť whisky. Jačmeň musí byť kvalitný a čistý, voda musí byť mäkká a čistá, často pochádzajúca z prírodných prameňov.

Skladovanie

Jačmeň sa namočí do vody, aby začal klíčiť. Tento proces prebieha na tzv. sladových podlahách alebo v moderných sladových bubnoch. Klíčenie trvá zvyčajne 4-6 dní, počas ktorých sa škrob v jačmeni premieňa na cukry.

Sušenie

Naklíčený jačmeň, nazývaný slad, sa následne suší v peciach, kde sa používa horúci vzduch. V tradičnej škótskej whisky sa často používa rašelina na kúrenie, čo dodáva whisky charakteristickú dymovú príchuť.

Mletie a rmutovanie

Sušený slad sa zomelie na hrubú múku, tzv. šrot. Tento šrot sa potom zmieša s horúcou vodou v rmutovacích kadiach. Počas tohto procesu sa cukry rozpúšťajú do vody a vytvára sa sladká tekutina nazývaná sladina.

Kvasenie

Sladina sa preleje do kvasných kadí, kde sa pridávajú kvasinky. Kvasinky premieňajú cukry na alkohol a oxid uhličitý. Tento proces trvá zvyčajne 48-96 hodín a výsledkom je tekutina s nízkym obsahom alkoholu, nazývaná kvasný roztok.

Destilácia

Kvasný roztok sa destiluje dvakrát (v niektorých prípadoch trikrát) v medených destilačných kotloch. Prvá destilácia prebieha v tzv. wash still, kde sa oddeľuje alkohol od pevného odpadu. Druhá destilácia prebieha a tu sa získava čistý destilát.

Zrenie

Čistý destilát sa preleje do dubových sudov, kde musí zrieť minimálne tri roky (v prípade škótskej whisky) alebo aj dlhšie. Počas zrenia v sudoch whisky získava svoju farbu, chuť a vôňu. Typ dreva, z ktorého sú sudy vyrobené, a predchádzajúce použitie sudov (napr. po sherry alebo bourbon) majú veľký vplyv na konečný produkt.

Filtrovanie a plnenie do fliaš

Po dozretí sa whisky prefiltruje a podľa potreby zmieša s inými whisky, aby sa dosiahla konzistentná chuť. Následne sa plní do fliaš, označuje a balí na predaj.

Whisky najlepšie značky

Najlepšie whisky môže byť pre každého iné, ale môžete si pozrieť výber top druhov, ktoré sa radia medzi tie najobľúbenejšie a najkvalitnejšie. Obľúbená je írska whisky, škótska whisky alebo iné druhy.

TOP 10 výber whiskey

  • Netville Whisky
  • Jameson whisky
  • Ben Bracken whisky
  • Arran 10 Y.O.
  • John Barr Finest
  • Jura 10 Y.O.
  • Jack Daniel's Whiskey
  • Arran Barrel Reserve
  • Tamnavulin Sherry Cask
  • Tamnavulin Double Cask
  • Talisker 10 Y.O.

Ako sa pije whisky

Pohár na whisky sa používa na jej pitie – odporúčame ju piť v pohári typu old fashioned alebo v tulipáne s oblým dnom a zúženým otvorom.  Existuje nespočetne veľa spôsobov, akými môžete pristupovať k ochutnávaniu whisky. Spravidla platí, že čím viac zmyslov zapojíte, tým väčší bude váš pôžitok.

Ako sa pije whisky
Zdroj: unsplash.com

Samotná whisky

Najjednoduchší a základný spôsob, ako sa pije whisky, je piť ju čistú. Whisky zahriatu na izbovú teplotu stačí iba naliať do pohára na whisky.

Prvý malý dúšok pováľajte pod jazykom cca 5 sekúnd a pokúste sa ho nechať presiaknuť do podnebia. Práve tak by sa mala najlepšie vychutnať jej sila a aróma. Jednotlivé dúšky striedajte so studenou vodou.

Whisky s niekoľkými kvapkami vody

Väčšina ľudí si dáva do whisky trochu vody. Vďaka tomu sa „otvorí“ a zvýrazní sa jej chuť a umocní jej kvalita. Každá whisky sa pridaním vody trochu zmení, a preto si pri pridávaní vody dávajte pozor.

Do whisky pridávajte vždy odstátu vodu izbovej teploty a najskôr pridajte iba kvapku alebo dve. Vodu pridávajte pomaly a po troche, kým nenájdete presne takú chuť, ktorá vám bude vyhovovať.

Whisky s ľadom

Na pitie whisky s ľadom existujú dva názory. Jedni sa zhodnú na tom, že pridaním ľadu sa otúpiť jej chuť a druhí naopak, že podobne ako voda aj ľad podporí jej rôzne chuťové tóny. Urobiť názor si musíte sami.

Whisky v koktailoch

Nemusíte sa báť experimentovať – whisky typu single malt alebo blended sa dokonale hodí aj do kokteilov.

Whisky skvelo chutí napríklad v klasike Whisky Sour alebo Old Fashion. Výborná je aj v koktaily New Yorker alebo Double Eagle.

V prípade, že sa po požití alkoholu chystáte šoférovať, uistite sa, či nemáte v krvi zostatkový alkohol. Orientačný výpočet si urobíte aj pomocou alkohol kalkulačky.

Kde kúpiť whisky

Rôzne druhy whisky aj nealko prosecco si môžete kúpiť z pohodlia domova na eshope alko90.sk alebo v klasických obchodných reťazcoch ako napríklad Tesco

Whisky akcia

Akcia whisky je v ponuke rôznych predajní. Pozrite si Kaufland leták online a zistite, či je tento týždeň akcia na whisky.

Whisky história

Aby sme pochopili skutočnú históriu whisky, musíme začať tam, kde to všetko začalo – umením destilácie. Destilácia sa používa od roku 2000 pred naším letopočtom, keď ľudia v Mezopotámii používali túto techniku ​​na výrobu silnejších aromatických látok a parfumov. 

Destilácia sa postupne rozšírila po Európe a v 12. storočí dorazila do Škótska a Írska, kde sa namiesto vína začalo destilovať z obilia. Tento proces produkoval nápoj zvaný „aqua vitae“ alebo v galčine „uisge beatha“, čo znamená „voda života“. Termín „whisky“ sa prvýkrát objavil v roku 1405 v Írsku.

V 17. storočí priniesli škótski a írski prisťahovalci svoje znalosti destilácie do Ameriky. Prvý licencovaný liehovar whisky, Old Bushmills Distillery, bol založený v roku 1608 v Severnom Írsku. Whisky sa stala populárnou aj v nových amerických kolóniách a počas Americkej revolúcie slúžila ako forma meny.

V USA zohrala whisky významnú úlohu aj po revolúcii, vrátane udalostí ako Whisky Rebellion v 18. storočí. Destilácia whisky bola v Škótsku a Írsku legalizovaná až v roku 1823, čo viedlo k mnohým technologickým pokrokom vrátane Coffeyho kolóny.

Počas americkej prohibície (1920-1933) bola whisky legálne dostupná len ako liečivo. V tomto období japonskí liehovarníci začali produkovať whisky inšpirovanú škótskymi metódami, pričom Masataka Taketsuru zohral kľúčovú úlohu v rozvoji japonskej whisky.

Dnes sa americké whisky ako bourbon a Tennessee whisky tešia globálnej popularite, podporenej oficiálnym uznaním bourbonu ako národného destilátu USA v 60. rokoch 20. storočia. Výroba whisky sa neustále vyvíja a prináša nové technológie a inovácie, ako napríklad proces dokončovania vo fľaši, ktorý zlepšuje chuť a textúru nápoja.

Pripomíname, že v súlade s platnými zákonmi je konzumácia alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov prísne zakázaná.

Zdroje: wikipedia.org, oakandeden.com, alko90.sk, akesdistillery.com

Témata:
Zaujímavosti

Najnovšie články