Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Ostrihom Maďarsko – atrakcie, bazilika, aquapark, obchody a ubytovanie

Aktualizované:

Autor: Lenka

Ostrihom Maďarsko

Na hraniciach Slovenska sa nachádza maďarské mestečko Ostrihom, ktoré láka návštevníkov svojimi historickými pamiatkami a nádhernou prírodou. Prečítajte si všetky dôležité informácie, ktoré sa s týmto miestom spája.

Ostrihom Maďarsko

Ostrihom je jedným z najdôležitejších miest v Maďarsku. Nachádza sa na brehu Dunaja a je bohaté na históriu, kultúru a prírodné krásy. Pri cestovaní autom nezabudnite na maďarskú diaľničnú známku.

Toto mesto je významné nielen pre svoju historickú dôležitosť, ale aj pre svoje turistické atrakcie a príjemnú atmosféru.

V článku nájdete

Ostrihom atrakcie

Ostrihom, jedno z najstarších a najdôležitejších miest v Maďarsku, ponúka návštevníkom množstvo historických, kultúrnych a prírodných atrakcií.

Pozrite si prehľad niektorých z hlavných a najobľúbenejších atrakcií, ktoré by ste rozhodne nemali vynechať pri návšteve Ostrihomu.

Ostrihom bazilika

Bazilika Ostrihom je najimpozantnejšou stavbou mesta. Táto monumentálna stavba je najväčším kostolom v Maďarsku a jedným z najväčších v Európe. Svojou výškou a nádherou dominuje nad mestom a ponúka úchvatné výhľady na okolitú krajinu.

Interiér baziliky je rovnako ohromujúci, nachádzajú sa tu vzácne diela a bohatá výzdoba.

Ostrihom bazilika
Zdroj: unsplash.com

Ostrihom bazilika vstup

V Maďarsku sa všade platí menou maďarský forint, takže si musíte vypočítať prevod z eura na miestnu menu. Na to slúži NBS kalkulačka, ktorá ponúka prepočet na aktuálny kurz online.

Ostrihom bazilika vstupné majú ceny uvedené nasledovne:

  • len bazilika (hlavná loď) – zdarma
  • Klenotnica + výhľad na panoramatickú sálu – 1 800 huf
  • Krypta – 600 huf
  • Návšteva kupoly s vonkajším balkónom – 2 400 huf
  • Všetko spolu – 3 900 huf

Deti do 6 rokov majú vstup zdarma.

Ostrihom bazilika otváracie hodiny

Od apríla do konca septembra je múzeum otvorené každý deň od 8:00 do 19:00.

Počas zimy sa zatvára o 16:00. Posledný vstup je vždy 30 minút pred zatváracou dobou, s výnimkou hlavnej kostolnej lode, kde sa môžete dostať tesne pred zatváracou dobou.

Kráľovský palác

Kráľovský palác, nachádzajúci sa v blízkosti baziliky, je ďalšou významnou historickou pamiatkou mesta. Tento palác bol kedysi sídlom maďarských kráľov a arcibiskupov.

Dnes tu môžete vidieť archeologické nálezy a expozície, ktoré dokumentujú bohatú históriu mesta a regiónu.

Múzeum kresťanského umenia

Múzeum kresťanského umenia je jedným z najdôležitejších múzeí v Maďarsku, pokiaľ ide o sakrálne umenie. Nachádza sa v historickej budove neďaleko baziliky a ponúka bohatú zbierku náboženských artefaktov, vrátane obrazov, sôch, relikviárov a liturgických predmetov.

Sinagóga v Ostrihome

Sinagóga v Ostrihome je krásna historická budova, ktorá slúžila židovskej komunite mesta. Dnes je premenená na kultúrne centrum a miesto konania rôznych výstav a podujatí.

Ostrihom kúpalisko

Aquasziget (Aqua-ostrov) je jedným z najnovších a najmodernejších kúpeľných komplexov Maďarska. Tento komplex sa radí medzi najobľúbenejšie aquaparky v Maďarsku.

Ostrihom aquapark má celkovú plochu 15.000 m2, vodná plocha 10 bazénov (vonkajšie aj vnútorné) je 2.000 m².

Vonkajšie letné kúpalisko

Vonkajšie letné kúpalisko je k dispozícií iba  počas letnej sezóny (zvyčajne od mája do konca augusta). Mimo letnej sezóny je v prevádzke plavecký a relaxačný bazén prepojený s vnútorným bazénom.

Vonkajší zážitkový bazén disponuje množstvom vodných atrakcií – vodnými a masážnymi trsykami, vlnobitím, detský bazén s vodným hradom a šmykľavkou. V areáli kúpaliska nájdete aj detské ihriská, plážové volejbalové ihrisko a letnú Grill terasu s ponukou lahodných jedál.

BazénVodná plocha (m2)Teplota (°C)
plavecký bazén337 26-28
relaxačný bazén10034-36
detský bazén6028-30
zážitkový bazén42528-30
šmykľavkový bazén6026-28

Vnútorné zážitkové kúpele

Vnútorné zážitkové kúpele poskytujú zážitkový a relaxačný bazén, jacuzzi, detský bazén, 2 šmykľavky, popri bazénoch aj infrasaunu, okrasné jazierko s miniteráriom, piváreň a oddychové lehátka. 

BazénVodná plocha (m2)Teplota (°C)
zážitkový bazén45228-30
relaxačný bazén13432-34
detský bazén4028-30
šmykľavkový bazén6026-28
vírivka737

Ostrihom wellness

Wellness Ostrihom v komplexe Aquasziget má rozlohu takmer 1 000 m2 a ponúka exkluzívne služby, ktoré vám zabezpečia dokonalý relax a regeneráciu. 

Saunový svet zahŕňa fínsku-, bio-aromasaunu, bio-svetelnú-aroma saunu. Oddeleným relaxačným priestorom a zážitkovými sprchami disponuje „ružová sauna„, sanárium 60 °C (kombinácia sauny a parného kúpeľa).

V budove sú taktiež aj relaxačné priestory, zážitkové sprchy, relaxačný vírivý bazénik so zabudovanými lavicami, studený aj teplý kúpeľ na chodidlá, Kneippov bazén a salón krásy.

Počasie Ostrihom

Ostrihom počasie sa líši vzhľadom na ročné obdobie a je veľmi podobné ako u nás na Slovensku. To znamená, že v zime sa tu teplota pohybuje okolo 2 až 5 °C. V hlavnej sezóne od júna do konca augusta sa tu počasie pohybuje v priemere od 25 °C.

Ak plánujete ísť do Ostrihomu autom, určite oceníte celoročné pneumatiky, vďaka ktorým nemusíte sledovať predpoveď počasia.

Ostrihom
Zdroj: unsplash.com

Ostrihom obchody

Ostrihom, známy svojou bohatou históriou a nádhernými pamiatkami, ponúka aj širokú škálu obchodov a trhov, ktoré uspokoja potreby každého návštevníka. Či už hľadáte suveníry, módne oblečenie, alebo miestne delikatesy, v Ostrihome nájdete všetko, čo potrebujete.

Ostrihom nákupné centrum

Ostrihom má niekoľko moderných nákupných centier, kde môžete pohodlne nakupovať pod jednou strechou. Najznámejšie sú:

Aquasziget Shopping Mall

Toto nákupné centrum je obľúbeným miestom pre miestnych i turistov. Ponúka široký výber obchodov s módou, elektronikou, kozmetikou a domácimi potrebami. Súčasťou centra sú aj kaviarne a reštaurácie, kde si môžete oddýchnuť po nákupoch.

Bálint Plaza

Moderné nákupné centrum, kde nájdete množstvo obchodov s oblečením, obuvou, šperkami a ďalším tovarom. K dispozícii sú aj detské ihriská a zábavné zóny pre rodiny s deťmi.

Ubytovanie Ostrihom

Zľavomat Ostrihom ponúka výhodné ubytovanie v tejto oblasti – od luxusných hotelov až po útulné penzióny a apartmány.

Luxusné hotely

  • Hotel Bellevue Esztergom
  • Grand Hotel Esztergom

Penzióny a menšie hotely

  • Penzión Basilica
  • Szent Adalbert Hotel

Apartmány a privátne ubytovanie

  • Danubius Apartman
  • Riverside Apartment

Zdroje: zlavomat.sk, wikipedia.org, travelking.sk, esztergom.hu

Najnovšie články