Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Vodopády Studeného potoka – mapa, počasie, turistické trasy, v zime, parkovanie

Aktualizované:

Autor: Denisa

Vodopády Studeného potoka povesť

Vodopády Studeného potoka patria vo Vysokých Tatrách medzi najkrajšie a ľahko dostupné turistické atrakcie, ktoré zvládnu aj vaše deti. Zistite, ako sa vodopády delia a po ktorých turistických trasách sa na Studenovodské vodopády dostanete.

Vodopády Studeného potoka

Vo Vysokých Tatrách sa okrem vodopádu Skok nachádzajú aj ďalšie známe vodopády Studeného potoka, ku ktorým vedú značkované chodníky z Tatranskej Lesnej, Tatranskej Lomnice a Starého Smokovca.

Neďaleko vodopádov Studeného potoka nájdete aj Hájske vodopády. V článku nižšie sa dozviete všetko o Studenovodských vodopádoch a čo hovorí povesť.

V článku nájdete

Studenovodské vodopády

Kaskádovité vodopády Studeného potoka patria medzi najkrajšie vodopády na Slovensku. Sú vysoké približne 20 metrov.

Nachádzajú sa na Studenom potoku pri vyústení Malej a Veľkej Studenej doliny, v tesnej blízkosti bývalej chaty Kamzík, až pod Bilíkovu chatu, kde sa vodopády končia. 

Studenovodské vodopády sa delia na:

  • Dlhý vodopád
  • Malý vodopád
  • Skrytý vodopád

Studený potok preteká obrovským terénnym zlomom a vytvára prekrásne kaskády a katarakty, ktoré sú obzvlášť pekné pri jarnom roztápaní snehu alebo po výdatných zrážkach, keď je hladina vody vysoká.

Pozdĺž vodopádov Studeného potoka vedie niekoľko značkovaných turistických chodníkov, ktoré sú kamenisté a počas zvýšenej hladiny potoka môžu byť pre turistov ťažšie prístupné.

Vodopády Studeného potoka počasie

Keďže Vodopády Studeného potoka sa nachádzajú vo Vysokých Tatrách, kde je počasie premenlivé, odporúčame vám pozrieť si pred turistikou počasie a radar búrok.

Ideálne obdobie na turistiku v Tatrách je babie leto na prelome septembra a októbra. Nevýhodou je však kratší deň na celodenné túry.

Počas zimy si pred plánovaním cesty na Studenovodské vodopády pozrite aj informácie o hláseniach lavínového nebezpečenstva, ktoré v Tatrách monitoruje Horská záchranná služba.

Turistika a Studenovodské vodopády

V Tatrách môžete počas roka absolvovať okrem najkrajších hrebeňoviek Slovenska aj túru na vodopády Studeného potoka, kam sa dostanete z niekoľkých východiskových bodov.

Vodopád je prístupný napríklad po červenej značke z Hrebienka. Ďalšie vodopády a kaskády Studeného potoka môžu turisti obdivovať po trase z Hrebienka, okolo Bilíkovej chaty až na Rainerovu chatu.

Nižšie si pozrite mapu turistických trás na Studenovodské vodopády.

Vodopády Studeného potoka mapa
Zdroj: mapy.dennikn.sk

Vodopády Studeného potoka trasy

Vodopády Studeného potoka môžete navštíviť ako v zime, tak aj v lete. Na výber máte niekoľko turistických trás, pričom niektoré sú vhodnejšie pre rodiny s deťmi, iné zasa pre skúsených turistov.

Najlepší prístup k vodopádom je z Hrebienka, Rainerovej, alebo Bilíkovej chaty.

Ak sa rozhodnete pre návštevu Studenovodských vodopádov v zime, nezabudnite si so sebou zobrať mačky a nesmeky, vďaka ktorým sa nemusíte báť, že by ste sa pošmykli alebo si podvrtli členok.

Trasa Hrebienok – Vodopády Studeného potoka

Medzi obľúbené turistické trasy vedúce k vodopádom Studeného potoka patrí chodník z Hrebienka, na ktorý sa dostanete pešo alebo lanovkou.

Z Hrebienka a Bilíkovej chaty sú Studenovodské vodopády dostupné do 30 minút.

Trasa Hrebienok – Vodopády Studeného potoka vedie po zelenej značke zo Starého Smokovca cez Hrebienok, Bilíkovú chatu až na Studenovodské vodopády.

Celkový čas výstupu je 1:30 hod., pričom prevýšenie je 290 metrov.

Kratšia a menej náročná trasa, vrátane pozemnej lanovky zo Starého Smokovca vedie na Hrebienok a ďalej pešo po trase Bilíkova chata – Vodopády – Rainerova chata – Hrebienok.

Trasa Tatranská Lesná – Vodopády Studeného potoka

Ďalšou možnosťou, ako sa dostať na vodopády Studeného potoka, je ísť po žltej turistickej značke na trase Tatranská Lesná, TEŽ – Nad Dlhým vodopádom, rázc. – Vodopády.

Tento turistický chodník začína pred železničnou zastávkou, pričom kopíruje koryto Studeného potoka a na všetky atraktívne miesta budete tak mať ideálny výhľad. Prejdete ho za 1:30 hod.

Celkové prevýšenie trasy Tatranská Lesná – Studenovodské vodopády je 327 metrov.

Trasa Tatranská Lomnica – Vodopády Studeného potoka

Z Tatranskej Lomnice sa na Studenovodské vodopády dostanete po turistickej trase Tatranská Lomnica – rázc. pri vodopádoch Studeného potoka – Tatranská Lomnica. Celkový čas trasy je 3:15 hod.

Ide o nenáročnú turistiku, na ktorej uvidíte všetky 3 vodopády Studeného potoka pokope.

Čaká vás celkové prevýšenie 405 metrov.

Trasa Zamkovského chata – Vodopády Studeného potoka

Ak si trúfate na dlhšiu turistiku, určite odporúčame trasu na Studenovodské vodopády, ktorá vedie najprv po zelenej a potom po červenej značke až na Zamkovského chatu a späť.

Pôjdete po trase Hrebienok – Bilíkova chata – Vodopády – Rainerova chata – Obrovský vodopád – Zamkovského chata a späť.

Celkový čas chôdze je 3 hod. a čaká vás prevýšenie 276 metrov.

Vodopády Studeného potoka v zime

Zamrznuté vodopády Studeného potoka v zime ponúkajú turistom krásnu bielu scenériu ako z rozprávky.

Počas zimného obdobia vám odporúčame nenáročnú túru na Studenovodské vodopády z Hrebienka, ktorá vedie po červenej turistickej značke.

Po ceste na Hrebienok takisto nevynechajte návštevu Ľadového dómu, ktorý sa tu v zime nachádza.

Doprava a parkovanie Studenovodské vodopády

Ak sa vyberiete na vodopády Studeného potoka autom, môžete ho nechať zaparkované na niekoľkých platených parkoviskách, ktoré sa nachádzajú v Starom Smokovci:

  • pri železničnej stanici,
  • v lokalite Nový Smokovec,
  • nad Hotelom Grand.

V prípade, že zvolíte cestu vlakom alebo autobusom, vystúpte na vlakovej zastávke Tatranská Lesná alebo na zastávke autobusu Vysoké Tatry, Tatranská Lesná.

Vodopády Studeného potoka povesť

S vodopádmi Studeného potoka je spätá aj známa povesť, ktorá tvrdí, že pri vodopádoch sú viditeľné zbytky panve, ktorú vyplňovalo pleso, možno až trikrát rozľahlejšie než je Veľké Hincovo.

Zaniklo vraj vtedy, keď jeho morénovú hrádzu rozplavil Studený potok.

Podľa povesti v tomto plese žily víly, ktoré každého okoloidúceho muža umilovali k smrti. Nebo sa už na to nemohlo ďalej dívať, a tak otvorilo stavidlá a Studený potok premenilo na dravú rieku – ktorá Tatry od nerestí očistila.

Niektoré víly ale žijú pri Studenom potoku doteraz, iné zasa strážia okolité vodopády.

Zdroje: tatry.sk, wikipedia.org, turisticky.sk, youtube.com

Najnovšie články