Slovan v Lige Majstrov Bonus na stávky tu!

Letné Shakespearovské slávnosti 2024 – dátum, program, herci, vstupenky a doprava

Aktualizované:

Autor: Denisa

Letné Shakespearovské slávnosti program

Letné Shakespearovské slávnosti sú významnou súčasťou kultúrneho leta v Bratislave, a preto sa tento rok môžete tešiť už na 24. ročník tohto umeleckého podujatia. V článku nájdete kompletný program a cenu vstupeniek na jednotlivé predstavenia.

Letné Shakespearovské slávnosti

Bratislavské Letné Shakespearovské slávnosti sú umeleckým podujatím s dlhoročnou tradíciou, ktoré tento rok oslavujú 24. ročník. Festival takisto buduje prestíž hlavného mesta na kultúrnej mape a atraktivitu pre turistov z celého Slovenska a zahraničia. 

Divadelné predstavenia si môžete počas roka pozrieť v Bratislave v Slovenskom národnom divadle.

V článku nájdete

Bratislavské Shakespearove hry

Letné Shakespearovské slávnosti sú najväčším a najstarším divadelným festivalom svojho druhu na Slovensku. Po prvýkrát sa festival konal v roku 2001 a od toho roku sa pravidelne koná vo verejnom priestore Bratislavského hradu.

Shakespearove hry sú sviatkom Shakespeara samotného a jeho divadelného odkazu. Samotné divadelné predstavenia sa konajú pod holým nebom, čím sa približujú pôvodnému slávnemu divadlu Globe.

Konanie slávností odštartoval prezident Václav Havel, keď začiatkom 90. rokov otvoril Pražský hrad umelcom v snahe prilákať tamojšiu verejnosť.

Letné Shakespearovské slávnosti 2024

Festival sa v Bratislave zvyčajne koná od začiatku júla do začiatku augusta. Tento rok je dátum Letných Shakespearovských slávností stanovený na 4. júla – 6. augusta 2024.

Niekoľkoročná úspešná existencia hier dokazuje, že aj ich diváci sa pridali k publiku, ktoré sa dobrovoľne zúčastňuje na viac ako 450-ročnom potvrdzovaní existencie etických princípov, o ktoré Shakespearove postavy zvádzajú svoje najtragickejšie či najkomickejšie boje.

V Bratislave sa okrem Shakespearovských hier konajú aj ďalšie festivaly a podujatia, ktoré nájdete v kalendári festivalov spoločne s dátumom konania.

Letné Shakespearovské slávnosti 2024 program

Program Letných Shakespearovských slávností 2024 začína 26. mája predstavením pre najmenších s názvom Klamár JAGO, ktoré sa bude konať v kine Lúky v Bratislave.

Tento rok na Letných Shakespearových slávnostiach známu hru Rómeo a Júlia neuvidíte. Avšak tešiť sa môžete na divadelné spracovanie ďalších kníh od Shakespeara, ako sú:

  • Skrotenie zlej ženy
  • Hamlet
  • Macbeth
  • Komédia omylov
  • Sen noci svätojánskej

Tento rok na Letných Shakespearových slávnostiach známu hru Rómeo a Júlia neuvidíte.

Nižšie si pozrite prehľad Letné Shakespearovské slávnosti 2024 program na jednotlivé dni. Každé predstavenie začína o 20:30 hod.

Shakespearove hry program 2024

DátumPredstavenie
Denne 4. – 15.7.Skrotenie zlej ženy
Denne 17. – 23.7.Hamlet
Denne 25. – 27.7.Macbeth
Denne 29.7. – 2.8.Komédia omylov
Denne 4.8. – 6.8.Sen noci svätojánskej

Jednotlivé predstavenia sa konajú na nádvorí Bratislavského hradu pod holým nebom.

Letné Shakespearovské slávnosti herci

Prvou hrou, ktorú tento rok uvidíte na Shakespearových slávnostiach, je bláznivá komédia Skrotenie zlej ženy s množstvom zápletiek, zámen a prekvapení.

Medzi hercami nájdete také mená ako napríklad:

  • Jakub Rybárik (postava Krištof Shakespear)
  • Michal Ďuriš (postava Baptista Minola)
  • Sarah Arató (postava dcéra Katarína)
  • Dominika Žiaranová (postava dcéra Bianka)

Druhým predstavením, kde uvidíte hrať známych divadelných hercov, je aj tragédia Hamlet, kde stvárňuje hlavnú úlohu herec Ľuboš Kostelný, známy aj zo seriálu Výnimočná Nikol.

Tretím dielom je tragédia Macbeth, ktorá je zasadená do hlbokého stredoveku Škótska. Táto hra je jednou z najobľúbenejších a hlavné postavy v nej stvárňuje herec Marek Nemec a herečka Lenka Krobotová.

Poslednými hrami, ktoré uvidíte na Shakespearových slávnostiach toto leto je príbeh o neopätovanej láske Sen noci svätojánskej a fraška Komédia omylov. Režisér sa pri inscenácií tehto hry inšpiroval aj v ére nemého filmu.

Všetkých hercov, ktorí si zahrajú v jednotlivých predstaveniach, nájdete na stránke wshakespeare.sk.

Vstupenky na Letné Shakespearovské slávnosti

Letné Shakespearovské slávnosti 2024 vstupenky sa predávajú na jednotlivé predstavenia samostatne.

Ich cena sa odvíja od toho, v akej zóne a ako blízko k pódiu budete sedieť:

  • II. zóna
  • I. zóna
  • VIP

V tabuľke nižšie nájdete prehľad jednotlivých cien lístkov na Shakespearovské hry.

Letné Shakespearovské slávnosti 2024 vstupenky

KategóriaCena
II. zóna15 €
I. zóna23 €
VIP33 €

Letné Shakespearovské slávnosti doprava

Keďže Letné Shakespearovské slávnosti sa konajú v hlavnom meste, ideálne je dostaviť sa na predstavenie MHD Bratislava, ktoré premávajú až pod bratislavský hrad.

Na zastávku Hrad, ktorá sa nachádza kúsok od miesta, kde sa konajú tohtoročné Shakespearovské hry, vás odvezie mestská hromadná doprava linky číslo 44, 47 a N47.

Parkovanie Shakespearovské hry

Ak sa na festival vyberiete autom, zvýhodnené parkovanie pre divákov je možné v garáži HRAD, ktorá sa nachádza po ľavej strane cestou po Palisádach k hradu a je priamo pripojená k hradnému múru.

Po predstavení pri odchode z garáže pred platením je nutné požiadať obsluhu pri rampe o divácku zľavu po preukázaní sa vstupenkami z LSS.

Parkovanie do 4 hodín je pre divákov Shakespearových hier 1,50 € za hodinu. Po prekročení tohto časového limitu platí už štandardný cenník garáže.

Letné Shakespearovské slávnosti
Zdroj: pixabay.com

Letné Shakespearovské slávnosti Brno

Brilantné Letné Shakespearovské slávnosti sa nekonajú len v Bratislave, ale slávne divadelné hry od Shakespeara si môžete pozrieť aj v ďalších zahraničných mestách, ako napríklad Brno.

V Brne sa tento rok koná 25. ročník Letných Shakespearových slávností.

Dátum festivalu je stanovený na 15.7. – 7.8.2024 a miestom konania je hrad Špilberk, ktorý patrí medzi najkrajšie hrady v Česku.

Celkovo sa v Brne chystá 16 shakespearových večerov a vy sa môžete tešiť na hry ako:

  • Macbeth
  • Trojkráľový večer alebo Čo len chcete
  • Marná lásky snaha
  • Veselé paničk Windsorské
  • Ako sa vám páčim
  • Zimná rozprávka
  • Búrka

Okrem Brna sa Letné Shakespearovské slávnosti 2024 konajú aj v Prahe a Ostrave.

Viac o Letných Shakespearových slávnostiach v Českej republike nájdete na webe shakespeare.cz.

Zdroje: shakespeare.cz, wshakespeare.sk, youtube.com

Témata:
Festivaly

Najnovšie články