Slovan v Lige Majstrov Bonus na stávky tu!

Schneeberg Rakúsko – z Bratislavy, počasie, turistika, lanovka, s deťmi, ubytovanie

Autor: Denisa

Puchberg am Schneeberg

Len 150 km od Bratislavy sa nachádza rakúske pohorie Schneeberg, ktoré ponúka množstvo aktivít a turistických trás ako v zime, tak aj v lete. Pozrite sa, ako sa dostanete do Schneeberg v Rakúsku a čo všetko tu môžete robiť počas roka.

Schneeberg

Za dobrého počasie dovidíte z Bratislavy až na pohorie Schneeberg, ktoré je najvyšším pohorím Dolného Rakúska a najvýchodnejšou časťou Álp. Okrem svojho pôsobivého tvaru je takisto známy aj tým, že je až do konca jari pokrytý snehom.

Okrem celoročnej turistiky na pohorí Schneeberg si môžete v zime užiť aj lyžovačku v Rakúsku.

V článku nájdete

Rakúsko Schneeberg

Pohorie Schneeberg Rakúsko alebo Snežný kopec sa nachádza necelých 150 km od Bratislavy. Ide o najvýchodnejšiu alpskú dvojtisícovku a zároveň najvyšší vrch Dolného Rakúska. 

Najvyšší vrchol Viedenských Álp priťahuje horolezcov, skalolezcov aj turistov a v zime je vyhľadávaným cieľom skialpinistov. Na náhornú plošinu pohoria sa dostanete pešo alebo zubačkou Schneebergbahn.

Rakúsko Schneeberg tvoria 2 vrcholy, a to:

  • nižší Kaiserstein (2061 m),
  • vyšší Klosterwappen (2076 m).

Hneď po pohorím rakúskych Álp leží obec Puchberg am Schneeberg s hotelmi určenými špeciálne pre turistov. V obci si môžete bezplatne vypožičať výstroj alebo rezervovať túru s horským sprievodcom.

V zime tu zasa nájdete lyžiarské stredisko pre rodiny, prírodné klzisko Puchbergu, ako aj detský svet v časti Losenheim.

Schneeberg z Bratislavy
Zdroj: unsplash.com

Schneeberg z Bratislavy

Dedinka Puchberg am Schneeberg je ideálnym miestom pre čas strávený s kamarátmi a rodinou, a to aj z toho dôvodu, že sa nachádza len necelých 150 km od Brastilavy a približne 70 km od Viedne.

Väčšina turistických trás na Schneeberg sa začína práve v horskej dedinke.

Na výber máte cestu po rakúskej diaľnici, kde potrebujete platnú rakúsku diaľničnú známku, alebo trasu cez dediny popri Neusiedler See a Wiener Neustadt. Cesta po diaľnici trvá približne 1:45 hod, po bezplatných komunikáciach sú to cca 2 hod.

Auto v dedinke Puchberg am Schneeberg môžete nechať na bezplatnom parkovisku pri železničnej stanici.

V prípade výstupu na Schneeberg je možné auto zaparkovať aj pri sedačkovej lanovke v dedinke Losenheim, alebo v dedinke Schneebergdörfl. 

Schneeberg webcam

Na stránke bergfex.com nájdete všetky informácie o aktuálnom počasí v rakúskom Schneeberg, ako aj webkamery zachytávajúce samotné pohorie, obec Puchberg am Schneeberg a okolité miesta.

V zime tu takisto nájdete aj informácie o výške snehu v lyžiarskom stredisku Puchberg am Schneeberg / Schneeberg Sesselbahn.

Počasie Schneeberg

Počasie v dedine Puchberg am Schneeberg je počas roka premenlivé a podobá sa počasiu v našich zemepisných šírkach. Najlepším obdobím na návštevu je mesiac jún, júl a august, kedy tu môžete očakávať priemerné teploty od 20 °C do 26 °C.

Čo sa týka pohoria Puchberg Rakúsko, tak tu je počasie o niekoľko stupňov nižšie ako v doline, podobne ako je to na najkrajších hrebeňovkách Slovenska. V zime si tu musíte dávať pozor najmä na lavíny.

Schneeberg turistika

Schneeberg turistika ponúka všetky stupne náročnosti, od príjemnej prechádzky až po náročnú trasu. To znamená, že si tu na svoje prídu ako skúsení turisti, tak aj rodiny na nedeľnom výlete.

Odporúčame vám vyskúšať napríklad stredne náročný Zubačkový turistický chodník alebo turistiku po náhornej plošine, ktorá je bohatá na výhľady na Hochschneebergu.

Turistické trasy Schneeberg

Najjednoduchšou možnosťou výstupu na Schneeberg je vyviezť sa ozubnicovou železnicou Salamander, ktorá ide zo železničnej stanice v Puchbergu.

Za približne 40 minút sa dostanete do stanice Berghaus Hochschneeberg, odtiaľto sa na vrchol dostanete chôdzou za asi 1,5 hod.

Druhou možnosťou je využiť sedačkovú lanovku, ktorá premáva zo strediska Losenheim, ktoré sa nachádza asi 2 km za Puchbergom. Lanovka vás vyvezie k chate Edelweißhütte, odkiaľ vedie náročný, približne 3 hod. výstup cez Fadensteig až na Schneeberg.

V prípad, ak si trúfate na výstup na Schneeberg po vlastných, na vrchol sa môžete dostať napríklad trasou vedúcou od dolnej stanice lanovky v Losenheime cez Edelweißhütte a Fadensteig. Táto turistická trasa trvá približne 4 hod.

Schneeberg Rakúsko
Zdroj: commons.wikimedia.org

Zimný výstup na Schneeberg

Ak máte radšej turistiku v zime, keď je všetko čarovne biele ako z rozprávky, určite sa vydajte na zimný výstup na Schneeberg, ktorý vás chytí za srdce.

Zimný výstup na Schneeberg začína na chate Edelweißhütte am Schneeberg, ktorá sa nachádza v bezprostrednej blízkosti horskej stanice lanovky Schneeberg-Sesselbahn.

Ďalej sa vyberiete smerom k chate Almreserlhaus po turistickom chodníku Nordalpenweg, po ceste cez vrch Dürre Leiten až do cieľovej stanice, ktorou stanica lanovky Schneeberg-Sesselbahn, kde ste štartovali.

Schneeberg lanovka

Ak plánujete rodinný výlet do obec Puchberg am Schneeberg, ako zaujímavý bod programu môžete zvoliť výlet zubačkou alebo lanovkou Schneeberg.

Lanovka Schneeberg

Lanovka Schneeberg sa nachádza v okrese Losenheim. Štvormiestna sedačková lanovka vyvezie hostí len za niekoľko minút na horskú stanicu vo výške 1210 metrov nad morom – do Fadensattel.

Spiatočný lístok na lanovku stojí 12 € a ide o ideálny východiskový bod na pokojné túry alebo športové a náročné túry na Schneebergu a v jeho okolí.

Občerstviť sa môžete na horských chatách.

Zubačka Schneebergbahn

Zubačka Schneebergbahn vozí cestujúcich na najvýchodnejšiu dvojtisícovku Álp už od roku 1897.

Horská stanica je najvyššie položenou stanicou v Rakúsku. Na Slovensku je to stanica na Lomnickom sedle, ale zaujímava pre turistov je aj napríklad lanovka na Hrebienok.

Otváracia doba a cenník zubačky na Schneeberg sa líši v závislosti od ročného obdobia.

Cenník Schneeberg zubačka letná sezóna

KategóriaObojsmerný lístokJednosmerný lístok
Dospelí (nad 15 r.)46 €35,50 €
Deti (6 – 14 r.)22 €17,50 €
Zľavnený lístok40 €31,50 €
Psy20 €14,00 €

Online vstupenky, ako aj otváracie hodiny lanovky Schneeberg nájdete na webe schneebergbahn.at.

Lyžovanie Schneeberg

V dedinke pod pohorím Puchberg am Schneeberg sa nachádza lyžiarske stredisko Family- Skipark, ktoré je je obľúbeným miestom všetkých lyžiarov vrátane rodín s deťmi.

Nájdete tu vlek T-bar (650 m) s 3 zjazdovkami a 2 lyžiarskymi trasami, detský areál na lyžovanie so snehom aj bez neho s 2 čarovnými kobercami (130 m / 30 m), lyžiarsku školu a požičovňu lyží.

Pre skúsených lyžiarov sú k dispozícií 2 lyžiarske trasy, na ktoré sa dostanete sedačkovou lanovkou Schneeberg na úpätí Schneebergu v Losenheime.

Lyžovanie Schneeberg
Zdroj: schneebergsesselbahn.at

Zimná lyžovačka na Slovensku takisto ponúka lyžiarske strediská pre skúsených lyžiarov, ako aj pre úplných začiatočníkov a rodiny s deťmi.

Schneeberg s deťmi

Oblasť v okolí pohoria Schneeberg v Dolnom Rakúsku je domovom mnohých nádherných rodinných výletných cieľov. To znamená, že sa tu s deťmi zabavíte ako v zime, tak aj v lete.

Nižšie si pozrite tipy na výlet v okolí Schneeberg s deťmi:

  • Zubačka Schneebergbahn
  • Zázračná lúka v obci Puchberg am Schneeberg
  • Vodopády Myrafälle
  • Vyhliadková veža Skywalk
  • Vodopád Sebastian Wasserfall
  • Kúpalisko Grunbach am Schneeberg

Schneeberg ubytovanie

V okolí Schneeberg Rakúsko máte niekoľko možností, kde sa ubytovať. Priamo v dedinke Puchberg am Schneeberg sa nachádza niekoľko hotelov určených špeciálne pre turistov.

Tipy na ubytovanie Schneeberg

  • Hotel Schneeberghof
  • Hotel Edelweißhütte am Schneeberg
  • Privát Haus Bergblick
  • Hotel Payerbacherhof

V prípade, že hľadáte skôr lacnejšie ubytovanie, využiť môžete napríklad kemp, ktorý sa nachádza asi 1 km od centra Puchbergu – Camping Gasthof Krumböckhof.

Nejde však o klasický kemp so stanovým táborom, ale skôr o miesta pre karavany.

Ďalšie možnosti ubytovania v Schneeberg Rakúsko nájdete na webe booking.com alebo bergfex.com.

Zdroj: bergfex.com, dolne-rakusko.info, schneebergbahn.at, schneebergsesselbahn.at, youtube.com

Najnovšie články