Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Ostrovy v Chorvátsku – zoznam najkrajších ostrovov, dovolenka a najkrajšie pláže

Autor: Lenka

Ostrovy v Chorvátsku

Klenotom Chorvátska sú jeho ostrovy. Má sa čím pýšiť – v Chorvátsku nájdete viac ako 1200 ostrovov. Pozrite si zoznam 8 najkrajších ostrovov, ktoré môžete v Chorvátsku navštíviť.

Najlepšie ostrovy v Chorvátsku

Chorvátsko, perla Jadranu, je známe svojimi nádhernými pobrežiami a ostrovmi. Každý z nich ponúka jedinečné zážitky a scenérie, ktoré lákajú turistov z celého sveta.

Ostrovy Chorvátska predstavujú skvelé miesto na pokojnú dovolenku, dobrodružné aktivity, alebo aj na objavovanie historických pamiatok. Je to ideálna destinácia aj na last minute dovolenku, keďže je táto krajina vzdialená len pár stoviek kilometrov a dostanete sa sem kedykoľvek autom.

V článku nájdete

Najkrajšie ostrovy v Chorvátsku

Najkrajšie chorvátske ostrovy majú každé svoje čaro. Hvar je známy svojimi levanduľovými poliami a rušným nočným životom, zatiaľ čo Korčula očarí svojimi stredovekými ulicami a bohatou históriou.

Ak rozmýšľate, kam vyraziť cez letné prázdniny, ostrovy v Chorvátsku sú tým najlepším riešením. Medzi najkrajšie ostrovy v Chorvátsku patria:

  1. Korčula
  2. Hvar
  3. Brač
  4. Krk
  5. Cres
  6. Mljet
  7. Rab
  8. Lokrum
Najkrajšie ostrovy v Chorvátsku
Zdroj: unsplash.com

Korčula

Korčula, rodisko známeho cestovateľa Marca Pola, je ostrov plný histórie a kultúry. Považuje sa za šiesty najväčší ostrov v Jadranskom mori a zároveň je Korčula považovaná za jeden z najkrajších ostrovov v južnej Dalmácii.

Ostrov má dĺžku takmer 47 km a šírku 8 km, je pokrytý hustými lesmi a lemovaný členitými zátokami.

PolohaJužná Dalmácia, Chorvátsko
Rozloha279 km²
DĺžkaTakmer 47 km
Najvyšší bodKlupca (568 m n. m.)
Hlavné mestoKorčula
PrezývkyMalý Dubrovník
Hlavné atrakcieStaré Mesto Korčula, katedrála sv. Marka, Moreska
Hlavné plážeVela Pržina, Pupnatska Luka, Lumbarda

Úzke uličky tohto stredovekého mesta sú obklopené mohutnými hradbami a vežami. A vyniká aj svojimi krásnymi piesočnatými a štrkovými plážami. Ostrov Korčula je bohatý na vinice, olivové háje a malebné dedinky.

Hvar

Medzi hornaté ostrovy v Chorvátsku patrí Hvar, ktorý je zároveň aj najväčším a najpôvabnejším ostrovom Dalmácie.

Hvar, prezývaný aj Levanduľový ostrov, je najkrajší na konci júna a začiatkom júla, keď levanduľové polia kvitnú v plnej kráse. Každoročne sa koná levanduľový festival v okolí obcí Brusje a Velo Grablje.

PolohaDalmácia, Chorvátsko
Rozloha297,37 km²
DĺžkaTakmer 68 km
Najvyšší bodSveti Nikola (628 m n. m.)
Hlavné mestoHvar
PrezývkyLevanduľový ostrov
Hlavné atrakcieKatedrála sv. Štefana, pevnosť Fortica, levanduľové polia
Hlavné plážeZlatni Rat, Dubovica, Ivan Dolac, Zavala, Milna

S viac než 2700 slnečnými hodinami ročne, Hvar je jedným z najslnečnejších miest na Jadrane, čo z neho robí ideálnu destináciu aj mimo hlavnej turistickej sezóny, na jar alebo počas jesenných prázdnin.

Ostrov je známy svojimi kamienkovými plážami, z ktorých najkrajšie sú v letoviskách Ivan Dolac, Zavala, Milna, Stari Grad a v malebných zátokách na severnom aj južnom pobreží, ako sú Vela Stiniva, Pokrivenik a Dubovica.

Brač

Brač je najväčším ostrovom Dalmácie a tretím najväčším ostrovom Chorvátska. Jeho dominanta je 778 metrov vysoká hora Vidova Gora. Na jej úpätí leží Bol, najstaršie mesto ostrova, známe svojím dominikánskym kláštorom, palácmi a pevnosťami.

PolohaDalmácia, Chorvátsko
Rozloha396 km²
DĺžkaTakmer 40 km
Najvyšší bodVidova Gora (778 m n. m.)
Hlavné mestoSupetar
Hlavné atrakcieHora Vidova Gora, dominikánsky kláštor v Bolu, kameňolomy v Pučišća
Hlavné plážeZlatni Rat, pláže v letoviskách Ivan Dolac, Zavala, Milna, Stari Grad, Vela Stiniva, Pokrivenik, Dubovica

Ostrov preslávil bračský mramor, ktorý bol použitý pri stavbe Diokleciánovho paláca v Splite a Bieleho domu vo Washingtone. Pre obdiv kamenárskeho umenia navštívte osadu Pučišća, kde sa nachádza jediná kamenárska škola v Chorvátsku.

Najznámejšou atrakciou je pláž Zlatni Rat, ktorá mení svoj tvar podľa morských prúdov. Je obľúbená aj medzi mladými ľuďmi, ktorí tu môžu zažiť diskotéku pod šírym nebom. Menšie skryté pláže nájdete na východ a západ od Bolu.

Ostrov ponúka množstvo aktivít, ako windsurfing, paraglajding z Vidovej Gory, či malebné prechádzky cez olivové háje a zátoky.

Krk

Ostrov Krk je najsevernejší a najväčší ostrov v Jadranskom mori a patrí medzi ostrovy v Chorvátsku spojené mostom.

PolohaSeverný Jadran, Chorvátsko
Rozloha405,78 km²
DĺžkaTakmer 38 km
Najvyšší bodObzova (569 m n. m.)
Hlavné mestoKrk
Hlavné atrakcieHistorické centrum mesta Krk, Baščánska ploča, Vrbnik, jachtárske súťaže
Hlavné plážePláže v mestách Krk, Malinska, Njivice, Vrbnik, Šila, Punat

Krk je obľúbenou destináciou, najmä pre rodiny, vďaka pozvoľným a dobre dostupným plážam, vrátane tých v mestách Krk, Malinska, Njivice, Vrbnik, Šila a v prístave Punat. Pláže sú ideálne na vodné športy, ale aj na pešiu turistiku a cykloturistiku.

Ostrov je známy aj medzinárodnými jachtárskymi súťažami.

História Krku je bohatá, vďaka čomu tu nájdete množstvo pamiatok. Starobylé mesto Krk so zachovaným historickým centrom a námestím Vela Placa stojí za návštevu. Medzi významné pamiatky patrí aj Baščánska ploča.

Z najvyššej hory Obzovy si môžete vychutnať panoramatický výhľad. Ostrov je známy výrobou kvalitného suchého bieleho vína.

Cres

Cres sa nachádza v severnej časti Kvarnerského zálivu, neďaleko od Krku. Ostrov Cres je plný prírody, hustých lesov, skalnatých pobreží a malebných dediniek.

PolohaSeverný Jadran, Chorvátsko
Rozloha405,78 km²
DĺžkaTakmer 66 km
Najvyšší bodGorice (648 m n. m.)
Hlavné mestoCres
Hlavné atrakcieVransko jezero, mesto Cres, Lubenice, Osor
Hlavné plážeSveti Ivan, Valun, Martinšćica, Lubenice

Cres a Krk sú najväčšie chorvátske ostrovy. Severovýchod Cresu je pustý a riedko obývaný, ale zvyšok ostrova je bohato zalesnený, pokrytý olivovými hájmi a vinicami. Môžete sa tu prechádzať po ekocestičkách, ktoré vás zavedú do ornitologických rezervácií Orlec a Kruna, kde môžete pozorovať vzácneho supa bielohlavého.

Jedným z prírodných zázrakov Cresu je Vranské jazero. Vody okolo Cresu sú chránené, aby sa zabezpečila ochrana delfínov skákavých.

Hlavné turistické oblasti sú v mestách Cres a Martinšćica, tu nájdete hotely a kempingy. Za návštevu stoja aj historické dedinky ako Beli a Lubenice, ktoré vyzerajú naozaj ako z rozprávky.

Mljet

Mljet, jeden z najmalebnejších ostrovov v Jadrane, je pokrytý hustými lesmi a je plný kultúrneho dedičstva. Západná časť ostrova bola v roku 1960 vyhlásená za národný park.

Tento park, ktorý zaberá 30 % ostrova, obsahuje dve slané jazerá, borovicové lesy a malý ostrovček Panny Márie s benediktínskym kláštorom z 12. storočia.

PolohaJužná Dalmácia, Chorvátsko
Rozloha98,01 km²
DĺžkaTakmer 37 km
Najvyšší bodVeliki Grad (514 m n. m.)
Hlavné mestoBabino Polje
PrezývkyZelený ostrov
Hlavné atrakcieNárodný park Mljet, Slané jazerá (Veliko a Malo jezero), benediktínsky kláštor na ostrove Sveta Marija
Hlavné plážeSaplunara, Blace, Sutmiholjska, Veliko Jezero

Mljet je jedným z najzelenších miest v Jadrane a je radí sa medzi obľúbené ostrovy v Chorvátsku aj kvôli svojim nádherným jaskyniam, medzi ktoré patrí napríklad Odysseova jaskyňa a jaskyňa Movriča. O

strov má aj bohatú históriu, s pamiatkami ako ilýrske opevnenie na kopci Mali Gradac a rímsky palác v obci Polače.

Okolo mesta Babina Polje a na juhovýchode ostrova sa nachádzajú krásne piesočné pláže, pričom najkrajšou z nich je Saplunara – nádherná piesočnatá lagúna s plytkým, teplým morom, obklopená borovicovým lesom, ktorý poskytuje tieň pred horúcim slnkom.

Rab

Rab je ostrov plný prírodných krás a zaujímavostí. Nájdete tu úžasné piesočnaté pláže na polostrove Lopar, ktoré sú ideálne pre rodiny s deťmi.

Mesto Rab je obklopené stredovekými hradbami a nájdete v ňom krásne kostoly, paláce a románske zvonice, vďaka čomu pripomína plachetnicu so štyrmi stožiarmi.

PolohaSeverný Jadran, Chorvátsko
Rozloha90,84 km²
DĺžkaTakmer 22 km
Najvyšší bodKamenjak (408 m n. m.)
Hlavné mestoRab
Hlavné atrakcieStaré mesto Rab, kostoly a zvonice, Komrčar park
Hlavné plážeRajska plaža, Pudarica, Suha Punta, Lopar

Rab je tiež jedným z najzelenších ostrovov Jadranu a má viac ako 300 horských prameňov a nádherný podmorský svet. Okrem viac ako 30 piesočnatých pláží tu nájdete aj množstvo skrytých zátok s plytkou a teplou vodou. Najkrajšie pláže, ako je Rajská pláž, sú na polostrove Lopar.

Táto lokalita ponúka aj skvelé možnosti na turistiku a cyklistiku. Môžete tu objavovať históriu ostrova. Veža katedrály Sveta Marija ponúka nádherný výhľad na historické mesto.

Každý rok koncom júla sa tu koná festival Rapska fjera, kde sa celý ostrov vracia do stredoveku s tradičnými tancami a súťažami v streľbe z kuše.

Lokrum

Ostrov Lokrum, známy najmä vďaka seriálu „Hra o tróny“, sa nachádza približne 700 metrov od Dubrovníka. Tento malý dalmátsky ostrov je chránenou krajinnou oblasťou zapísanou v UNESCO.

PolohaJužná Dalmácia, Chorvátsko, neďaleko Dubrovníka
Rozloha0,72 km²
DĺžkaTakmer 1,6 km
Najvyšší bodGlavica (96 m n. m.)
PrezývkyOstrov lásky
Hlavné atrakcieBotanická záhrada, benediktínsky kláštor, Mŕtve more (slané jazero)
Hlavné plážeSkalnaté pláže okolo ostrova

Na Lokrum sa môžete dostať pravidelnou lodnou dopravou z Dubrovníka od marca do októbra. Ostrov sa pýši botanickou záhradou plnou exotických rastlín, eukalyptov a kaktusov, ktorú založil Maxmilián Habsburský.

Za návštevu stojí aj najvyšší bod ostrova, kde Francúzi postavili pevnosť Fort Royal. Z tejto pevnosti je nádherný výhľad na Dubrovník, Cavtat a okolité ostrovy.

Ostrovy v Chorvátsku najkrajšie pláže

Chorvátsko je známe svojimi krásnymi plážam. Medzi najkrajšie pláže v Chorvátsku patrí Zlatni Rat na ostrove Brač, so svojím unikátnym tvarom, a skrytá zátoka Stiniva na ostrove Vis, obklopená vysokými útesmi.

Punta Rata v Brele je známa svojím čistým morom a borovicovými lesmi, zatiaľ čo piesočná pláž Sakarun na Dugom Otoku vyniká bielym pieskom a tyrkysovou vodou. Pláž Banje v Dubrovníku ponúka výhľady na historické mestské hradby.

Zdroje: wikipedia.org, travelking.sk, chorvatsko.cz

Témata:
Cestovanie

Najnovšie články