Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Ako podať výpoveď – postup a vzor výpovede

Autor: Lenka

Ako podať výpoveď dohodou

Rozhodnutie dať výpoveď môže byť náročné a plné emócií. Ak ste však presvedčení, že je čas na zmenu, čaká vás dôležitý krok – rozlúčiť sa so súčasnou prácou. Ako podať výpoveď tak, aby bol proces čo najhladší a vzťahy s bývalým zamestnávateľom zostali korektné? Prečítajte si v článku…

Ako podať výpoveď

Podať výpoveď je krok, ktorý si vyžaduje rozvahu a správny prístup. Predtým, než oznámite svoj zámer odísť, je dôležité si dôkladne premyslieť dôvody a byť si istý, že ide o správne rozhodnutie. Ak ste na to pripravení, začnite tým, že informujete svojho nadriadeného.

Po osobnom rozhovore je potrebné podať písomnú výpoveď. Tá by mala byť stručná, jasná a obsahovať všetky potrebné údaje, ako je dátum a podpis. Nezabudnite dbať aj na termín vášho posledného pracovného dňa. Zákon stanovuje výpovednú lehotu, ktorú je nutné dodržať, preto si overte, ako dlho ešte budete musieť v práci zostať. Zároveň je vhodné si aktualizovať životopis, aby ste boli pripravení na ďalšie pracovné príležitosti.

V článku nájdete

Ako podať výpoveď zo zamestnania

Výpoveď zo zamestnania môžete podať 4 spôsobmi, ktoré podobne vysvetľujeme v texte nižšie.

Ako podať výpoveď zo zamestnania zo strany zamestnanca

  • Dohodou
  • Výpoveďou
  • Okamžitým skončením
  • Skončením v skúšobnej dobe

Ako podať výpoveď dohodou o skončení pracovného pomeru

Výpoveď dohodou je najjednoduchší spôsob, ako ukončiť pracovný pomer, pokiaľ sa so zamestnávateľom dohodnete na konkrétnom dátume ukončenia. Vďaka tomu môžete skončiť aj zo dňa na deň, ak to tak obom stranám vyhovuje.

Dohodu musíte uzavrieť písomne a zamestnávateľ je povinný vám dať jednu kópiu. Ak o to požiadate, dohoda môže obsahovať aj dôvod vášho odchodu, ale nie je to povinné.

Výpoveď dohodou vzor

Výpoveď dohodou vzor
Zdroj: profesia.sk

Ako podať výpoveď zo zamestnania

Ukončenie pracovného pomeru výpoveďou je pre zamestnanca pomerne jednoduchý proces. Stačí, aby bola výpoveď doručená v písomnej forme, inak nebude platná. Na rozdiel od zamestnávateľa zamestnanec nemusí uvádzať dôvod výpovede.

Ak nastane výpoveď zo strany zamestnávateľa – dôvod musí uviesť.

Je vhodné pripraviť výpoveď v dvoch kópiách – jednu odovzdáte zamestnávateľovi a druhú si ponecháte. Na tejto kópii by mal byť uvedený dátum a podpis osoby, ktorá výpoveď prevzala, aby ste mali potvrdenie o jej doručení.

Ako podať výpoveď
Zdroj: unsplash.com

Výpovedná doba

Pracovný pomer končí uplynutím výpovednej doby. Podľa Zákonníka práce závisí dĺžka výpovednej doby od toho, ako dlho ste u zamestnávateľa pracovali:

  • Ak ste pracovali menej ako 1 rok, výpovedná doba je minimálne 1 mesiac.
  • Ak ste pracovali viac ako 1 rok, výpovedná doba je minimálne 2 mesiace.

Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa nasledujúceho mesiaca po doručení výpovede.

Pozor! Ak počas výpovednej doby ochoriete a ste na PN, výpovedná doba sa nepredlžuje, ak podávate výpoveď vy. Predĺženie výpovednej doby kvôli práceneschopnosti platí len vtedy, ak výpoveď dáva zamestnávateľ. V takom prípade sa pracovný pomer skončí až po ukončení vašej práceneschopnosti.

Ak zamestnanec podá výpoveď, platia pre neho iné pravidlá než pre zamestnávateľa. Na rozdiel od zamestnávateľa sa na neho nevzťahuje tzv. zákaz výpovede. To znamená, že zamestnanec môže podať výpoveď aj počas maródky, materskej alebo rodičovskej dovolenky. Mnohokrát sa ľudia rozhodnú pre výpoveď aj kvôli syndrómu vyhorenia, keď už necítia schopní pokračovať v práci.

Nárok na odstupné

Pri výpovedi zo strany zamestnanca nemá nárok na odstupné. Má však právo na odchodné, ak sa počas zamestnania stal starobným, predčasne starobným alebo invalidným dôchodcom. Tento nárok platí aj v prípade, že o dôchodok požiadal do 10 dní po skončení pracovného pomeru.

Výpoveď zmluvy vzor (výpoveď zo strany zamestnanca vzor)

Aby ste malio získali inšpiráciu, ako podať výpoveď vzor, pozrite sa nižšie.

Výpoveď zmluvy vzor
Zdroj: profesia.sk

Ak plánuje hľadať nové zamestnanie, je vhodné pripraviť si motivačný list, ktorý môže zvýšiť jeho šance na získanie nového miesta.

Ako podať výpoveď v skúšobnej dobe

Ak pracujete u zamestnávateľa menej ako tri mesiace a máte dohodnutú skúšobnú dobu, môžete podať výpoveď aj v tomto období.

Skúšobná doba zvyčajne trvá tri mesiace, u vedúcich pracovníkov to môže byť až šesť mesiacov. Zistite si jej presnú dĺžku v pracovnej zmluve.

Počas skúšobnej doby môžete skončiť pracovný pomer kedykoľvek, stačí to zamestnávateľovi oznámiť písomne aspoň tri dni pred tým, než plánujete odísť.

Okamžité skončenie pracovného pomeru

Zamestnanec môže ukončiť pracovný pomer hneď, ak nastane jedna z týchto situácií:

  • Zdravotné problémy mu podľa lekára nedovoľujú ďalej bezpečne pracovať a zamestnávateľ mu do 15 dní neposkytne inú vhodnú prácu. Vtedy môže podať výpoveď zo zdravotných dôvodov.
  • Nedostal výplatu alebo iné odmeny (napr. cestovné) ani po 15 dňoch od toho, keď mali byť vyplatené.
  • Pri práci mu hrozí bezprostredné nebezpečenstvo pre zdravie alebo život.

k má zamestnanec menej ako 18 rokov, môže okamžite ukončiť pracovný pomer aj vtedy, ak by práca ohrozovala jeho morálne hodnoty.

V takom prípade pracovný pomer skončí hneď, ako zamestnávateľ dostane písomné oznámenie o ukončení. Zamestnanec to musí urobiť do jedného mesiaca od chvíle, keď sa dozvedel dôvod na skončenie. Potom má nárok na náhradu mzdy za dva mesiace.

Oznámenie o ukončení musí byť písomné a dôvod jasne uvedený, bez možnosti neskôr ho meniť. Ak nie sú splnené všetky podmienky, môže byť ukončenie považované za neplatné. Ak však zamestnávateľ do dvoch mesiacov nepodá žalobu, ukončenie bude platné.

Na rozdiel od bežnej výpovede, toto okamžité ukončenie už nie je možné vziať späť.

Okamžitá výpoveď vzor

Okamžitá výpoveď vzor
Zdroj: profesia.sk

Ako napísať výpoveď

Ak sa rozhodnete podať výpoveď, nemusíte uvádzať dôvod, ale ak chcete, môžete. Dôležité je, aby bola výpoveď v písomnej forme. Najjednoduchší spôsob je napísať krátky oznam s vašimi údajmi. Nezabudnite výpoveď podpísať a po prevzatí by ju mal podpísať aj zamestnávateľ. Jeden exemplár si necháte a druhý odovzdáte zamestnávateľovi.

Výpovedná lehota začne plynúť až od prvého dňa nasledujúceho mesiaca. Ak posielate výpoveď poštou, zamestnávateľ má na jej prevzatie 18 dní. To znamená, že ak ju pošlete na konci mesiaca, napríklad vo februári a zamestnávateľ ju prevezme až začiatkom marca, vaša výpovedná lehota začne plynúť od 1. apríla. Dĺžka výpovednej lehoty závisí od toho, čo máte uvedené vo svojej pracovnej zmluve.

Aké má zamestnávateľ práva, ak zamestnanec neplatne skončí pracovný pomer

Ak zamestnanec skončí pracovný pomer nesprávne a zamestnávateľ chce, aby ďalej pracoval, pracovný pomer sa neukončí. Ak zamestnanec aj napriek tomu nepríde do práce, zamestnávateľ to môže brať tak, ako keby zamestnanec chýbal bez ospravedlnenia.

V takom prípade môže zamestnávateľ požadovať odškodnenie za spôsobené škody, napríklad ak musel najať niekoho iného na vykonanie práce. Toto odškodnenie môže zamestnávateľ požadovať odo dňa, keď zamestnancovi oznámil, že očakáva, že sa vráti do práce podľa zmluvy.

Zamestnanec môže podať výpoveď s dôvodom alebo aj bez neho, ale musí dodržať výpovednú dobu stanovenú zákonom. Ak zamestnanec odíde skôr, než táto lehota skončí, zamestnávateľ má právo žiadať finančnú náhradu za dobu, ktorú by zamestnanec ešte odpracoval. Táto dohoda o náhrade však musí byť uzavretá písomne, inak je neplatná.

Zdroje: profesia.sk, eures.europa.eu, probs.sk, kariera.zoznam.sk

Témata:
Rady a tipy

Najnovšie články