Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Svetový deň cestovín – dátum, význam, oslavy a zaujímavosti

Autor: Lenka

Kedy sa oslavuje Svetový deň cestovín

Svetový deň cestovín je špeciálnym dňom, ktorý ktorý oslavuje jednu z najobľúbenejších potravín na svete. V tento deň si ľudia na celom svete pripomínajú, akú dôležitú úlohu majú cestoviny v našich kuchyniach a životoch. Či už ide o klasické talianske špagety, exotické ázijské nudle alebo kreatívne moderné recepty, tento deň je o oslave chutí a tradícií.

Svetový deň cestovín

Svetový deň cestovín bol zavedený na svetovom kongrese cestovín v Ríme, kde sa rozhodlo, že cestoviny si zaslúžia svoju vlastnú oslavu kvôli svojej výživovej hodnote a celosvetovej popularite.

Cestoviny sú obľúbené pre svoju rozmanitosť a všestrannosť – ľahko sa dajú pripraviť v rôznych formách aj vtedy, keď neviete, čo na obed rýchlo a lacno. Oslavy prebiehajú po celom svete rôznymi spôsobmi. V reštauráciách nájdete špeciálne menu a doma si mnohí ľudia pripravujú obľúbené jedlá z cestovín.

V článku nájdete

Kedy sa oslavuje Svetový deň cestovín

Svetový deň cestovín sa oslavuje každý rok 25. októbra. Tento dátum nebol zvolený náhodou – v roku 1995 sa v Ríme konal Svetový kongres potravinárskeho priemyslu, kde sa stretli odborníci z potravinárskeho priemyslu. Rozhodli sa vytvoriť deň, ktorý bude oslavovať cestoviny ako jednu z najobľúbenejších a najrozšírenejších potravín na svete.

Svetový deň cestovín má svoje ciele – nielen osláviť cestoviny ako významnú súčasť mnohých kuchýň, ale aj poukázať na ich výživovú hodnotu a všestrannosť v príprave jedál.

Svetový deň cestovín
Zdroj: unsplash.com

Svetový deň cestovín história

Mnoho ľudí si myslí, že cestoviny pochádzajú z Talianska, no najstaršie cestoviny sa objavili v Číne, kde sa podľa historických záznamov vyrábali už pred viac ako 4 000 rokmi. Napriek tomu sú cestoviny neodmysliteľne spojené s talianskou kuchyňou, ktorá ich zdokonalila a priniesla do celého sveta.

Svetový deň cestovín má svoj pôvod v roku 1995, keď sa odborníci z celého sveta stretli na Svetovom kongrese cestovín. Ich cieľom bolo zvýrazniť dôležitosť cestovín v našom každodennom živote, od ich výživových hodnôt až po kultúrny význam v rôznych krajinách.

Cieľom tohto dňa je pripomenúť, že cestoviny sú jednoduché, chutné a výživné jedlo, ktoré je prístupné ľuďom na všetkých kontinentoch a v rôznych sociálnych vrstvách. Svetový deň cestovín tiež zdôrazňuje ich všestrannosť a inšpiruje kuchárov aj nadšencov po celom svete k vyskúšaniu nových receptov a spôsobov prípravy.

Ako sa Svetový deň cestovín oslavuje po svete

Svetový deň cestovín sa oslavuje 25. októbra v rôznych krajinách sveta má svoje jedinečné podoby.

Rím

V Ríme, kolíske cestovinovej kultúry, je Svetový deň cestovín veľkým sviatkom. Mesto ožíva kulinárskymi podujatiami. Návštevníci a miestni obyvatelia sa tu stretávajú, aby si vychutnali rozmanité cestovinové jedlá.

Reštaurácie pripravujú špeciálne menu s klasickými talianskymi receptami, ako sú carbonara, amatriciana či cacio e pepe. Tradičné trhy sa menia na festivaly, kde môžete vidieť, ako sa čerstvé cestoviny vyrábajú priamo pred očami návštevníkov a taktiež môžete ochutnať rôzne regionálne špeciality.

Okrem toho sa v Ríme organizujú aj kulinárske workshopy a ochutnávky, kde sa ľudia učia variť cestoviny ako praví Taliani. Taliansko je známe tým, že cestoviny sú súčasťou každodenného života, a preto je tento sviatok oslavovaný s hrdosťou a láskou k tradícii.

New York

New York, jedno z najviac multikultúrnych miest na svete, oslavuje Svetový deň cestovín vo veľkom štýle. Vďaka rôznorodosti kultúr tu môžete nájsť reštaurácie, ktoré ponúkajú nielen tradičné talianske cestoviny, ale aj moderné a fúziou ovplyvnené recepty.

Konajú sa tu taktiež verejné kulinárske festivaly, kde sa ľudia stretávajú, aby ochutnali kreatívne cestovinové jedlá a naučili sa nové recepty. V Central Parku a na Times Square sa často organizujú veľké ochutnávky, kde sa predstavujú šéfkuchári z celého sveta.

Tokio

V Tokiu, hoci cestoviny nie sú tradičnou súčasťou miestnej kuchyne, sa Svetový deň cestovín oslavuje s veľkým nadšením. Japonské reštaurácie v tento deň často ponúkajú jedinečné kombinácie – talianske cestoviny miešajú s miestnymi prísadami, ako sú morské plody, sójová omáčka či wasabi. Fúzia talianskych a japonských chutí vytvára nezvyčajné, no veľmi obľúbené jedlá, ktoré milovníci oboch kuchýň oceňujú.

Návštevníci sa môžu zúčastniť workshopov a naučiť sa, ako pripraviť cestoviny so zameraním na presnosť a dokonalosť, čo je v japonskej kuchyni veľmi dôležité. Tento deň v Tokiu oslavuje nielen cestoviny, ale aj lásku k inováciám a experimentovaniu v kuchyni.

Ako sa Svetový deň cestovín oslavuje po svete
Zdroj: unsplash.com

Ako osláviť Svetový deň cestovín

Svetový deň cestovín môže byť skvelou príležitosťou na to, aby ste si vychutnali svoje obľúbené jedlo a zároveň objavili a vyskúšali niečo nové.

Pripravte si svoje obľúbené cestoviny

Uvariť si skvelé svoje obľúbené cestoviny je jednoduchý spôsob, ako osláviť Svetový deň a cestovín. Či už sú to špagety s paradajkovou omáčkou, penne s krémovou omáčkou alebo lasagne. Pripravte si to, čo máte radi.

Môžete sa tiež pohrať s novými prísadami alebo omáčkami a vytvoriť niečo netradičné.

Urobte si cestovinový večer

Zorganizovať cestovinový večer je výborným spôsobom, ako osláviť Svetový deň cestovín spolu s rodinou alebo priateľmi. Môžete pripraviť rôzne druhy cestovín a omáčok, aby si každý mohol vybrať podľa svojej chuti.

Takýto večer nie je len o chutnom jedle, ale aj o príjemnej atmosfére a spoločnom čase s blízkymi. Stačí dobrá nálada, cestoviny a najlepšie filmy na Netflixe a o skvelý večer máte postarané.

Pripravte si domáce cestoviny

Až pri domácich cestovinách si môžete vychutnať ich plnú chuť v tej najlepšej kvalite. Nie je to vôbec náročné – potrebujete pár surovín a trochu času. Ak ich ochutnáte, zistíte, že sa skutočne nedajú porovnať s tými kupovanými.

Okrem toho si ich môžete prispôsobiť podľa svojich chutí – môžete pridať bylinky, špenát či iné prísady, aby ste si ukuchtili originálnu verziu, ktorá bude pre vaše chuťové poháriky dokonalá.

Ingrediencie

  • 400 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 2 ČL morskej soli

Postup

  1. Ako prvé (či už pracujete ručne, alebo pomocou mixéra) si rozšľahajte vajcia so soľou a po časti pridávajte múku. Keď sa vám vytvoria malé hrudky, vysypte ich na pomúčenú dosku a ďalej ich zpracujete rukami, až kým nevznikne nelepivé cesto. Vodu ani iné tekutiny nepridávajte.
  2. Cesto si rozdelíte na štyri menšie kúsky. Postupne jednu po druhej v rukách rozpučíte na placku a dáte do výrobníka na cestoviny na najväčšiu hrúbku a prevalcujete (stále na najväčšej hrúbke). Takto pokračujete ďalej až kým nám nevznikne krásne jemné a hladké cesto. Potom ho nastavte na najtenšiu hrúbku a vytvorte požadovaný tvar – napríklad plátky na lasagne.
  3. Výsledný plát cesta nechajte pár minút preschnúť alebo ho môžete hneď nakrájať na rezance. Pozor, cesto schne pomerne rýchlo, takže ak ho necháte príliš dlho, môže sa začať lámať.
  4. Cestoviny varte len 3-4 minúty. Na jednu porciu rátajte približne 100 g cesta, takže z tohto počtu pripravítee približne štyri porcie.

Experimentujte s novými príchuťami a receptami

Cestoviny ponúkajú nekonečné možnosti na experimentovanie v kuchyni. Nemusíte sa vždy držať tradičných receptov, ako sú špagety s paradajkovou omáčkou.

Skúste pridať nové ingrediencie a vytvoriť si vlastné kombinácie chutí. Napríklad, namiesto klasickej omáčky vyskúšajte pesto z rôznych druhov byliniek, avokádovú omáčku alebo kombináciu s exotickými koreninami, ako kari či kurkuma.

Ak máte radi netradičné príchute, môžete cestoviny kombinovať s rôznymi druhmi zeleniny, morskými plodmi alebo dokonca ovocím, ktoré pridá jedlu sviežosť. Nebojte sa experimentovať aj s typmi cestovín – vyskúšajte napríklad celozrnné, šošovicové alebo špenátové varianty, ktoré dodajú pokrmu nový rozmer.

Zaujímavosti o cestovinách

S cestovinami sa spája množstvo faktov a zaujímavosti, ktoré vás zaručene prekvapia, napríklad:

  • Pred vznikom strojov sa cestoviny miesili nohami. Cesto bolo tuhé, takže pracovníci po ňom museli prechádzať celý deň, aby ho spracovali.
  • Cestoviny uvarené „al dente“ nielen chutia lepšie, ale aj dlhšie zasýtia, pretože ich trávenie trvá dlhšie v porovnaní s rozvarenými cestovinami.
  • Na svete existuje viac ako 600 druhov cestovín, pričom niektoré majú až 1300 rôznych názvov.
  • Priemerný Talian zje ročne približne 27 kilogramov cestovín, zatiaľ čo Američan len 11 kilogramov.
  • Slovo „cestoviny“ pochádza z talianskeho výrazu „paste“, čo znamená zmes múky a vody.
  • Taliansko vyprodukuje ročne od 1,7 do 3,3 milióna ton cestovín, vďaka čomu je najväčším producentom cestovín na svete.
  • Ak sú cestoviny uvarené správne, mali by sa prilepiť na stenu, keď ich hodíte. Tento trik však používajte skôr zo zábavy než ako serióznu kuchársku metódu.
  • Neuvarené suché cestoviny sa môžu skladovať až jeden rok.
  • Cestoviny môžete pokojne podávať aj svojim psom a mačkám. Verí sa, že cestoviny môžu pomôcť pri ich raste a zlepšujú kvalitu srsti, ktorá bude lesklá a zdravá.
  • Zaujímavé je, že v minulosti sa cestoviny jedli bez omáčky. Posypávali sa cukrom, škoricou a mäkkým syrom, takže sa konzumovali ako dezert. Až v 18. storočí sa začala používať paradajková omáčka, ktorú dnes považujeme za neoddeliteľnú súčasť cestovín.
  • Cestoviny obsahujú šesť z ôsmich esenciálnych aminokyselín. Keď ich skombinujete s mäsom, mliečnymi výrobkami alebo inými zdrojmi bielkovín, získate všetky aminokyseliny, ktoré vaše telo potrebuje.
  • Je vedecky dokázané, že cestoviny môžu zlepšiť náladu. Sacharidy, ktoré cestoviny obsahujú, zvyšujú produkciu serotonínu – hormónu šťastia – a pomáhajú vám cítiť sa lepšie.

Zdroje: daysoftheyear.com, worldpasta.org, nationaltoday.com, nationaldaycalendar.com, unsplash.com

Témata:
Kalendár

Najnovšie články