Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Vianočné trhy Brno 2024 – dátum, otváracie hodiny, program, ceny a tipy

Aktualizované:

Autor: Lenka

Vianočné trhy v Brne

Vianočné trhy v Brne patria medzi najkrajšie v strednej Európe a každoročne lákajú tisíce návštevníkov. Tento rok sa môžete tešiť na vyzdobené námestia, bohatý kultúrny program, tradičné dobroty a jedinečnú atmosféru. Zistite, kedy sa trhy konajú, aké sú otváracie hodiny, čo vás čaká a na čo si dať pozor pri návšteve.

Vianočné trhy Brno 2024

Počas vianočných sviatkov sa Brno premení na čarovné miesto plné svetiel a sviatočnej nálady. Ulice v centre mesta ožijú stánkami s tradičnými vianočnými dobrotami, remeselnými výrobkami a vôňou horúceho punču.

V Brne nájdete vianočné trhy rozložené na viacerých miestach, vrátane námestia Svobody a nádvorí Starej radnice. Každé námestie má svoju špecifickú atmosféru, kde si môžete vychutnať kultúrny program, krásne vyzdobené stánky a tradičné vianočné jedlá.

V článku nájdete

Vianočné trhy v Brne dátum a miesto

Vianočné trhy v Brne sa v roku 2024 uskutočnia od 22. novembra do 23. decembra 2024. Trhy sa rozprestierajú na rôznych miestach v centre mesta. Najznámejšie z nich sú námestie Svobody, Dominikánske námestie a nádvorie Starej radnice

Vianočné trhy v Brne nájdete na týchto miestach:

  • Námestie Slobody
  • Dominikánske námestie
  • Stará radnica
  • Moravské námestie
  • Zelený trh
  • Výstavisko
  • Olympia

Každé z týchto miest ponúka jedinečnú vianočnú atmosféru. Ulice Brna sú počas trhov prekrásne vyzdobené – vianočné stromčeky, betlehemy a svetelné dekorácie rozžiaria celé mesto a vytvárajú pravú sviatočnú náladu.

Brno vianočné trhy otváracie hodiny

Vianočné trhy sú otvorené každý deň, väčšinou od 11:00 do 21:00. Ak máte chuť na niečo pod zub, niektoré stánky s občerstvením zostávajú otvorené aj dlhšie.

Trhy si tak môžete vychutnať počas celého adventu bez obmedzení. Minulý rok boli jednotlivé trhy otvorené nasledovne:

  • Námestie Slobody – 11:00 – 21:45
  • Dominikánske námestie – 11:00 – 21:45
  • Stará radnica – PO-ŠTV – 15:00 – 21:00, PI-NE – 10:00 – 21:00
  • Moravské námestie – 10:00 – 22:00
  • Zelený trh – 10:00 – 20:00

Vianočné trhy Brno 2024 program

Každé námestie ponúka svoj vlastný program. Na námestí Svobody, hlavnom centre trhov, sa denne konajú dva koncerty a cez soboty si môžete užiť vystúpenia miestnych folklórnych súborov. O 15:00 sa tu tiež koná špeciálny program pre deti.

Dominikánske námestie je skvelým miestom pre rodiny s deťmi, kde vás určite zaujme obrovský drevený betlehem od rezbára Jiřího Halouzku. Tento betlehem je výnimočný nielen svojou veľkosťou, ale aj detailnou ručnou prácou – patrí medzi najväčšie v strednej Európe. Každá postavička je vyrezávaná s veľkou precíznosťou

Na nádvorí Starej radnice sa zasa konajú gurmánske hody, kde si môžete vychutnať špeciality z najlepších brnianskych reštaurácií.

Na Zelnom trhu nájdete tradičné vianočné stánky s remeselnými výrobkami, čerstvými surovinami a množstvom lokálnych pochúťok. Toto námestie má vždy osobitú atmosféru a je skvelým miestom, ak hľadáte originálne darčeky a tradičné vianočné jedlá.

Moravské námestie (Maliňák) sa premení na zábavný priestor s klziskom, ktoré poteší malých aj veľkých. Okrem korčuľovania tu nájdete aj stánky s občerstvením, ktoré dodajú tomuto námestiu ešte viac života a sviatočnej nálady.

Konkrétny program budeme aktualizovať, keď bude známy.

Vianočné trhy Brno
Zdroj: unsplash.com

Vianočné trhy Brno ceny

Vstup na vianočné trhy v Brne je bezplatný, no ak plánujete ochutnať miestne špeciality alebo kúpiť darčeky, pozrite sa na prehľad cien, ktorý sme pre vás pripravili.

Gastronomická ponuka
Na námestí Svobody, v Dominikánskej ulici či na nádvorí Starej radnice si môžete dopriať tradičné vianočné dobroty. Ceny pre rok 2024 zatiaľ nepoznáme, ale v roku 2023 ste si mohli tieto pochúťky kúpiť za nasledujúce ceny.

Ceny sa líšia v závislosti od typu jedla a miesta, kde ho kupujete:

  • Vianočný punč: približne 120 – 150 Kč (5 – 6 €)
  • Svařák (varené víno): ookolo 100 – 120 Kč (4 – 5 €)
  • Placka: približne 100 – 150 Kč (4 – 6 €)
  • Trdelník: 80 – 100 Kč (3,50 – 4,50 €)
  • Klobása: od 100 Kč (4 €)

Platby a mena

Väčšina stánkov na vianočných trhoch v Brne prijíma platby kartou, no najmä menší remeselníci nemusia mať vždy terminál na platbu. Preto sa oplatí mať so sebou aj nejakú hotovosť, aby ste sa vyhli nečakaným komplikáciám

Ak si chcete vopred prepočítať, koľko vás vyjdú nákupy v českých korunách, môžete využiť NBS kalkulačku, ktorá vám uľahčí prepočet kurzov.

Vianočné trhy v Brne doprava a parkovanie

Brno je ľahko dostupné zo Slovenska, a to vďaka dobrému dopravnému spojeniu, či už sa rozhodnete cestovať autom, autobusom alebo vlakom.

Autom

Cesta autom z Bratislavy do Brna trvá približne 1,5 hodiny (asi 130 km) po diaľnici D2. Nezabudnite však, že na jazdu po diaľnici v Českej republike potrebujete českú diaľničnú známku.

Týždenná známka stojí približne 310 Kč (13 €), čo je výhodné najmä oproti mesačnej známke, ak plánujete kratší výlet. Môžete si ju jednoducho zakúpiť online alebo na čerpacích staniciach.

Autobusom

Z Bratislavy premáva množstvo autobusových liniek priamo do Brna. Autobusy RegioJet a FlixBus sú populárne voľby, pričom cesta trvá približne 1,5 – 2 hodiny. Ceny lístkov sa pohybujú od 6 € do 15 € v závislosti od dopravcu a termínu.

Ak cestujete z iných miest, napríklad z Nitry či Trnavy, aj tu nájdete priame autobusové spoje do Brna. Autobusová stanica Zvonařka, kde všetky tieto spoje prichádzajú, sa nachádza v centre Brna, len pár minút pešo od námestia Svobody, kde sa konajú vianočné trhy.

Vlakom

Železničné spojenie medzi Bratislavou a Brnom je rýchle a pohodlné. Vlakové spoločnosti RegioJet, České dráhy a ÖBB ponúkajú pravidelné spoje, pričom cesta trvá približne 1,5 – 2 hodiny. Lístky na vlak sa pohybujú od 8 € do 20 €, v závislosti od triedy a času nákupu. Návod, ako kúpiť lístok na vlak, nájdete tu.

Priame vlakové spoje do Brna nájdete aj z iných miest, ako je Trnava, Žilina alebo Košice. Vlaková stanica Brno hlavní nádraží sa nachádza len 10 minút pešo od centra mesta a vianočných trhov.

Parkovanie na vianočných trhoch v Brne

Parkovanie v Brne počas Vianočných trhov môže byť náročné, najmä v centre, preto je dobré si miesto naplánovať vopred. Ak chcete parkovať blízko trhov, môžete využiť parkoviská ako Velký Špalíček alebo Omega parking, kde sa ceny pohybujú okolo 30 – 50 Kč za hodinu.

Alternatívou sú parkoviská na okraji mesta, ako P+R Líšeň alebo P+R Královo Pole, odkiaľ sa ľahko dostanete do centra mestskou hromadnou dopravou. Parkovanie tam býva lacnejšie, obvykle od 20 Kč za deň, pričom lístok na MHD je často zahrnutý v cene parkovného.

Tipy pre návštevníkov

Aby ste si Vianočné trhy v Brne užili čo najviac, máme pre vás niekoľko praktických tipov.

Ak nemáte radi veľké davy, najlepšie je prísť cez týždeň a ideálne doobeda, keď je na námestí menej ľudí a atmosféra je pokojnejšia.

Odporúčame tiež naplánovať si návštevu vianočnej špeciálnej šaliny alebo výstup na vežu Starej radnice – pohľad na rozžiarené mesto stojí za to.

Zdroje: brnenskevanoce.cz, vanocebrno.cz, snehulacek.cz, unsplash.com, youtube.com

Najnovšie články