Slovan BA v Lige Majstrov Stavte si na Slovan

Bábovka recept – najlepšia babičkina bábovka, hrnčeková a bezlepková

Autor: Lenka

Bábovka recept

Bábovka recept je overenou a rýchlou klasikou všetkých domácnosti. Pozrite si 5 najlepších receptov na bábovku, ktoré musíte vyskúšať.

Bábovka recept

Bábovka je obľúbená u všetkých – aj u malých i veľkých – podobne ako banánový chlieb. Tento tradičný pokrm vznikol na základe starých európskych receptov.

Bábovka je druh dezertu, ktorý sa najčastejšie podáva ako sladký dezert s kávou alebo kakaom. Bábovka recept a jeho základ pozostáva z prášku do pečiva, masla, cukru a vajíčok. Táto zmes sa potom upečie vo forme, ktorá dáva bábovke jej typický tvar.

V článku nájdete

Babičkina bábovka recept

Tradičná bábovka recept s orechami patrí medzi tie najobľúbenejšie. Bábovka je vláčna, jednoduchá a rýchla podobne ako bublanina. Na recept potrebujete len múku, mlieko, lieskové orechy, vajce, olej a niekoľko ďalších ingrediencií.

Ingrediencie jemná bábovka recept

  • 170 g hladkej múky
  • 120 g mletých vlašských orechov
  • 180 g kryštálového cukru
  • 4 vajcia
  • 100 ml oleja
  • 100 ml vody
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • pol čajovej lyžičky sódy bikarbóny
  • 1 balíček vanilkového cukru

Postup vláčna bábovka recept

  1. Najprv oddeľte bielky od žĺtkov. Bielky vložíte do misy a vyšľaháte do tuhého snehu – to trvá približne 8 minút.
  2. Žĺtky dáte do samostatnej misky a ručne ich vymiešajte s cukrom do peny.
  3. Do peny zo žĺtkov pridajte vlažnú vodu a olej a opäť ručne premiešajte.
  4. Do tejto zmesi vmiešajte múku s kypriacim práškom a sódou.
  5. Pridajte jemne pomleté vlašské orechy.
  6. Nakoniec jemne vmiešajte pripravený sneh z bielkov.
  7. Cesto nalejete do tukom vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte v predhriatej rúre na 170 °C približne 50 minút.

TIP: Orechovú bábovku môžete ponúknuť s trochou šľahačky, vanilkovou zmrzlinou alebo pokvapkanú čokoládovou glazúrou. Posypte bábovku práškovým cukrom, strúhanými orechmi alebo kakaovým práškom. 

Babičkina bábovka recept
Zdroj: unsplash.com

Hrnčeková bábovka recept

Hrnčeková bábovka recept chutí naozaj fantasticky a jeho najväčšou výhodou je to, že výrazne skráti čas na prípravu.

Ingrediencie

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 2 vajcia
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 2 PL kakaa

Mini bábovka recept postup

  1. Vyšľahajte si celé vajíčka s cukrom, kým sa nevytvorí jemná pena.
  2. Pomaly prilejte mlieko a potom olej, pričom neustále šľahajte.
  3. Polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva preosejte a jemne premiešajte, aby nevznikli hrudky. TIP: Preosiať múku a prášok do pečiva sa ľahšie premiešava a nevznikajú hrudky.
  4. Polovicu cestu vylejte do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy. TIP: Formu si môžete vysypať aj podrvenými piškótami, krupicou alebo strúhaným kokosom pre zaujímavú chuť a textúru.
  5. Do druhej polovice pridajte kakao a poriadne premiešajte. Tmavé cesto nalejte v aktívnych tvaroch na biele cesto.
  6. Bábovku dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 35 až 40 minút. TIP1: Ak bábovka zvrchu príliš rýchlo tmavne, položte na vrch alobal a pár minút pred koncom pečenia ho odstráňte. TIP2: Upečenú bábovku nechajte zhruba 10 minút chladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopte na čiaru a nechajte úplne odísť.
  7. Upečenú bábovku môžete posypať práškovým cukrom alebo môžete pripraviť čokoládovú polevu (100 g čokolády + 50 g smotany) alebo cukrovú polevu (100 g preosiateho práškového cukru + lyžica až dve citrónovej krabičky).

Najlepšia bábovka recept kakaovo-vanilková

Pri príprave bábovky môžete popustiť uzdu svojej kreativite vrstvením kakového a vanilkového cesta.

Kakaovo-vanilková bábovka je nielen chutná, ale vďaka svojmu krásnemu vzhľadu je ideálnou voľbou aj na slávnostné príležitosti, kde využijete aj slané pečivo.

Ingrediencie

  • 250 g zmäknutého masla
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 0.25 KL soli
  • 4 ks vajec
  • 250 g polohrubej múky
  • 2 KL prášku do pečiva
  • 50 ml mlieka
  • 30 g kakaa

Postup rýchla bábovka recept

  1. Rúru predohrejte na 180 stupňov (pečenie zdola nahor, bez ventilátora) a bábovkovú formu vymastite trochou masla a posypte múkou.
  2. V miske vymiešajte zmäknuté maslo, cukor a soľ mixérom do svetlej a nadýchanej hmoty, pričom po jednom pridávajte vajcia, aby vznikla pekná bledá, nadýchaná pena.
  3. Do tekutého základu potom preosejte múku a prášok do pečiva a vymiešajte do hladka.
  4. Polovicu cesta dajte do inej misy a pridajte mlieko a preosiate kakao.
  5. Na dno formy dajte vanilkové cesto, naň navrstvite kakaové cesto a rúčkou varešky prejdite po obvode formy, aby sa cestá prepojili.

Vlhká bábovka recept

Vlhká bábovka recept je rýchlovka, ktorá sa pripravuje zo základných ingrediencií, ako sú múka, cukor, vajcia a olej.

Ingrediencie

  • 3 ks vajec
  • 70 ml oleja
  • 100 ml mlieka
  • 200 g polohrubej múky
  • 190 g cukru
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • 1-2 PL kakaa
  • práškový cukor na posypanie

Postup olejová bábovka recept

  1. Najprv oddeľte žĺtky od bielkov. Bielky vyšľahajte na tuhý sneh.
  2. V druhej miske vyšľahajte vaječné šľahačky a postupne k nim pridajte cukor, olej, mlieko a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  3. Vytvorí sa tuhé cesto, do ktorého teraz jemne vyšľahaný tuhý sneh z bielkov. Hotové cesto vylejte do bábovkovej formy vymastenej maslom (alebo olejom) a vysypanej polohrubou múkou (alebo strúhankou). Ak chcete bábovku dvojfarebnú (mramorovú), stačí polovicu cesty vyliať do formy a do druhej polovice pridať práškové kakao (odporúča sa holandské kakao).
  4. Pečte v predhriatej rúre na 180 °C približne 20-40 minút (podľa skúseností s vašou rúrou). Po upečení nechajte bábovku aspoň 15 minút a potom ju pomaly vyklopte z formy. Buďte opatrní, pretože bábovka je veľmi jemná a krehká. Nakoniec ju posypte práškovým cukrom.

Bezlepková bábovka recept

Bezlepková bábovka je výborný dezert pre tých, ktorí trpia alergiou na lepok, čiže celiakiou, ktorá sa môže prejavovať podobne ako syndróm dráždivého čreva.

S použitím bezlepkovej múky a pár ďalších jednoduchých ingrediencií si môžete pripraviť chutnú a mäkkú bábovku.

Ingrediencie (šálka = 200 ml)

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 140 g bezlepkovej múky
  • 100 g bio trstinového cukru
  • 100 g roztopeného masla
  • 3 vajcia
  • 3 PL holandského kakaa
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátov
  • bio vanilkový cukor (voliteľné)
  • na vysypanie formy: 2 PL masla na vymazanie formy
  • na vysypanie formy: cca 5 PL strúhaného sušeného kokosu

Postup zdravá bábovka recept

  1. Rozšľahajte vajíčka s cukrom. Pridajte rozpustené maslo a tvaroh a opäť premiešajte.
  2. Postupne prisypte múku zmiešanú s práškom do pečiva a dobre premiešajte.
  3. Nakoniec pridajte kakao a podľa chuti aj vanilkový cukor. Všetko dôkladne premiešajte.
  4. Cesto nalejte do bábovkovej formy, ktorú ste vymastili maslom a posypali kokosom. Pečte vo vopred vyhriatej rúre 25 až 30 minút.
  5. Na záver môžete bábovku poliať horúcou čokoládou a posypať mandľovými lupienkami. Alternatívne podávajte s arašidovým alebo mandľovým maslom, prípadne s domácim džemom.

Zdroje: varecha.pravda.sk, dobruchut.aktuality.sk, youtube.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články