Bublanina je jedným z najobľúbenejších koláčov na Slovensku a v Čechách. Nadýchaná bublanina s jahodami, čerešňami či tvarohom sa hodí na oslavy, pre návštevu, či na raňajky. Vyskúšajte klasické bublanina recepty alebo jednoduchú hrnčekovú variantu.
Bublanina recepty
Existuje viac ako 100 rôznych receptov na bublaninu. Pripravte si doma šťavnatú bublaninu s ovocím a s posýpkou, ktorou nepohrdne nikto z rodiny.
Ak máte alergiu na mlieko, vyskúšajte rýchlu bublaninu bez mlieka. Bez kravského mlieka môžete pripraviť aj chutný banánový chlieb, kde ako alternatívu môžete zvoliť rastlinné mlieko.
V článku nájdete
Bublanina
Nadýchaná a šťavnatá bublanina je obľúbený slovenský koláč s dlhou históriou. Jej pôvod siaha až do 19. storočia, kedy sa v kuchyniach na Slovensku začali objavovať rôzne variácie sladkých koláčov s ovocím.
Bublanina má charakteristickú bublinkatú štruktúru cesta, podľa čoho dostala aj svoje meno. Tradične sa piekla pri rôznych príležitostiach, ako sú sviatky, oslavy a nedeľné návštevy, podobne ako slané pečivo.
Nižšie nájdete bublanina recepty ako od babičky, ale aj nové, vylepšené varianty nielen pre celiatikov.
Šťavnatá bublanina s ovocím
Ovocná bublanina je zaručená klasika, ktorú ocenia najmä vaše deti. Do receptu môžete pridať čerešne, jahody, čučoriedky, ríbezle či marhule, všetko záleží od toho, aké ovocie doma aktuálne máte.
Inšpirujte sa receptami na najlepšiu bublaninu s ovocím, ktorú máte pripravenú za chvíľu.
Čerešňová bublanina
Je koniec mája a začiatok júna a vy neviete, čo s toľkými čerešňami? Fantastická čerešňová bublanina ako od babičky je skvelý nápad, ako využiť bohatú úrodu a zároveň pripraviť chutný ovocný koláč.
Ingrediencie:
- 200 g hladká múka
- 4 ks vajcia
- 200 g trstinový cukor
- 1 ks kypriaci prášok
- 100 ml olej
- 100 ml voda
- soľ (iba štipka)
- čerešne (ľubovoľné množstvo)
- 1 ks vanilkový cukor
Postup:
- Najprv oddeľte žĺtka od bielkov. Žĺtky vyšľahajte s vanilkovým a trstinovým cukrom do hustej peny.
- Žĺtky a cukor poriadne premiešajte a za stáleho miešania k nim pridajte vodu, olej, múku a kypriaci prášok. Z bielkov si následne vyšľahajte tuhý sneh so štipkou soli, ktorý potom primiešate k cestu.
- Cesto vylejte na plech potretý maslom a posypaný múkou a poukladajte naň čerešne.
- Bublaninu dajte piecť na 170°C cca 35 minút. Keď je zákusok hotový, vyberte ho a dozdobte práškovým, kľudne aj zvyškovým trstinovým cukrom.
Jahodová bublanina
Medzi ďalšie obľúbené bublanina recepty patrí piškótová bublanina s jahodami a posýpkou, ktorá je mäkká a ľahučká. Je to jednoduchý, no chutný koláč, ktorý sa často pripravuje pre rodinné príležitosti a špeciálne príležitosti.
Piškótová bublanina je obľúbeným dezertom na jar a v lete, keď je hojnosť čerstvého ovocia.
Ingrediencie:
- 7 ks vajcia
- 200 g cukor kryštál
- 1 ks vanilkový struk
- 7 PL olej
- 7 PL horúca voda
- 200 g polohrubá múka
- 1 PL prášok do pečiva
- 1 kg jahody
Posýpka na bublaninu:
- 170 g polohrubá a hrubá múka
- 100 g cukor múčka
- 1 ks vanilkový cukor
- 120 g maslo
Postup:
- Žĺtky s cukrom a dreňou z vanilkového struku vyšľahajte do peny. Pridajte olej s vodou, múku s práškom do pečiva a nakoniec vmiešajte ušľahaný sneh z bielkov.
- Následne si pripravte posýpku z múky, cukru, vanilkového cukru a masla.
- Potom cesto nalejte na vymastený a vysypaný plech, rovnomerne ho rozotrite, poukladajte naň jahody a posypte posýpkou.
- Bublaninu dajte piecť na 170°C cca 35 minút do dozlatista.
Čučoriedková bublanina
V letných mesiacoch, keď dozrievajú kríky plné fialových čučoriedok, ich môžete okrem smoothie použiť aj na šťavnatú bublaninu. Vyskúšajte našu netradičnú bublaninu s čučoriedkami z palacinkového cesta.
Skvelý je aj recept na bublaninu s ríbezľami alebo marhuľami, ktorý nájdete na varecha.sk.
Ingrediencie:
- 400 g hladká múka
- 5-6 PL kryštálový cukor
- 4 ks vajcia
- 1 l mlieko
- ½ ČL kypriaci prášok
- štipka soli
- čučoriedky
Postup:
- V miske vyšľahajte cukor, vajcia, mlieko a štipku soli.
- V samostatnej mise zmiešajte múku s kypriacim práškom a pomaly primiešajte do vyšľahanej zmesi s vajcom.
- Vzniknuté palacinkové cesto nalejte na vymastený plech. Navrch cesta položte umyté čučoriedky rovnomerne po celom plechu.
- Bublaninu pečte pri 200 ° C cca 10-15 minút do zružovenia.
- Upečenú buchtu nechajte vychladnúť a pocukrujte práškovým cukrom.
Bublanina s tvarohom alebo pudingom
Tvarohová bublanina je spojením šťavnatého ovocia a jemného tvarohu, ktorý obsahuje dostatok bielkovín. Rovnako do receptu môžete primiešať napríklad aj mak, ktorý vyživuje a hydratuje pokožku.
Ak chcete posunúť váš recept o niečo vyššie, vyskúšajte recept na bublaninu s pudingom.
Bublanina s tvarohom a ovocím
Vyskúšajte Kuchyňa Lidla recept na bublaninu s broskyňami a tvarohom, ktorú si zamilujete!
Ingrediencie:
- 5 ks vajcia
- 200 g kryštálový cukor
- 120 ml slnečnicový olej
- 120 ml vlažná voda
- 320 g polohrubá múka
- 1 ks kypriaci prášok
- štipka soli
- 1 kg broskyne
Tvarohový krém:
- 250 g hrudkovitý tvaroh
- 1 ks žĺtok
- 40 g práškový cukor
- 10 g Zlatý klas
- kôra z 1 citróna
Postup:
- Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny. Prilejte olej s vlažnou vodou a premiešajte. Potom prisypte preosiatu múku s práškom do pečiva a na nízkych otáčkach krátko miešajte do spojenia.
- V druhej miske vyšľahajte z bielkov a štipky soli tuhý sneh, ktorý ručne primiešajte k žĺtkovej zmesi. Rovnako si v ďalšej miske pripravte tvarohový krém.
- Cesto rovnomerne nalejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch poukladajte na osminy nakrájané broskyne. Medzi ne lyžičkou navrstvite tvarohový krém.
- Bublaninu pečte v rúre vyhriatej na 170 °C približne 30 – 40 minút.
Najlepšia bublanina s pudingom
Malinovo-černicová bublanina s pudingom a želatínou vylepší každý recept na klasickú bublaninu.
Ingrediencie:
- 2 ks vajcia
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 1 ks vanilkový cukor
- ½ hrnček olej
- 1 hrnček mlieko
- 2 hrnčeky polohrubá múka
- 1 ks prášok do pečiva
Puding:
- 500 ml mlieko
- 1 a ½ Zlatý klas
- 1 ks vanilkový cukor
- 2 PL kryštálový cukor
- 125 g maslo
Želatína:
- 600 ml voda
- 100 ml malinový sirup
- 2 ks Zlatý klas
- maliny a černice
Postup:
- Vajcia zmiešajte s cukrom. Potom pridajte olej, mlieko a nakoniec múku s práškom do pečiva. Cesto vylejte na vymastený a múkou vysypaný plech.
- Na cesto rovnomerne rozložte maliny a černice. Dajte ho do rúry a pečte pri teplote 185 °C asi 25 minút. Kým sa cesto pečie, prichystajte si zvlášť puding a želatínu.
- Na vychladenú bublaninu vylejte puding, ktorý necháte odstáť. Nakoniec ho zalejte želatínou, ktorú necháte stuhnúť a koláč je hotový!
Hrnčeková bublanina
Babičkina hrnčeková bublanina je jednoduchá a rýchla, pretože si nepotrebujete vážiť každú surovinu v recepte. Stačí vám obyčajný hrnček, rovnako ako pri hrnčekovej bábovke.
Hrnčeková bublanina je takisto skvelá v tom, že ovocie do koláča si môžete voliť podľa vlastného výberu.
Ingrediencie:
- 2 hrnčeky polohrubá múka
- 1 hrnček kryštálový cukor
- 1 hrnček mlieko
- ½ hrnček olej
- 2 ks vanilkový cukor
- 1 ks prášok do pečiva
- 3 ks vajcia
- Ovocie podľa chuti (čerešne, jahody, marhule, maliny, čučoriedky)
Postup:
- V jednej miske zmiešajte polohrubú múku, kryštálový cukor, vanilkový cukor a kypriaci prášok do pečiva. V druhej zasa vyšľahajte vajcia, mlieko a olej. Mokré ingrediencie vlejte do suchej zmesi a dôkladne premiešajte, aby vzniklo hladké a vláčne cesto.
- Plech vystelte papierom na pečenie alebo ho dôkladne potrite olejom. Potom naň rovnomerne vylejte pripravené cesto.
- Na vrch cesta poukladajte čerstvé alebo zavárané ovocie podľa vlastnej chuti.
- Pečte v predhriatej rúre pri teplote 170-180°C približne 30 minút alebo dozlatista.
Bezlepková bublanina
Bezlepková bublanina recept je ideálna voľba pre tých, ktorí trpia alergiou na lepok, čiže celiakiou, ktorá sa môže prejavovať podobne ako syndróm dráždivého čreva.
To znamená, že sa nemusíte vzdať tohto nadýchaného koláča, stačí iba upraviť niektoré ingrediencie.
Ingrediencie:
- 5 ks vajcia
- 400 g bezlepková zmes Cake mix Liana
- 150 ml mlieko
- 150 ml olej
- 230 g práškový cukor
- 1 ks vanilkový cukor Liana
- ovocie podľa chuti
Postup:
- Vyšľahajte do peny žĺtky s práškovým cukrom. Následne za stáleho šľahania po troche prilievajte olej a mlieko, pričom cesto tato šľahajte ďalších 10-15 minút. Potom do cesta ručne zapracujte zmes Cake mix Liana.
- Následne z bielkov ušľahajte tuhý sneh a zľahka ho ručne vmiešajte do vyšľahanej žĺtkovej masy.
- Cesto vylejte na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrch poukladajte ovocie podľa vlastnej chuti a pečte koláč pri teplote 200°C 35 minút.
- Nakoniec upečenú a ešte horúcu bublaninu posypte vanilkovým cukrom Liana a nechajte vychladnúť.
Fit bublanina recepty
Tradičný slovenský ovocný koláč si môžete pripraviť aj v jeho fit verzií, a to podľa receptu na bublaninu bez mlieka, či nadýchanú bublaninu zo špaldovej múky.
Bublanina bez mlieka
Ak máte alergiu na kravské mlieko alebo trpíte laktózovou intoleranciou, vyskúšajte jednoduchý a rýchly recept na najlepšiu bublaninu bez mlieka, ktorú určite oceníte.
Ingrediencie:
- 200 ml olej
- 250 ml kokosové mlieko
- 50 ml voda
- 4 ks vajcia
- 300 g práškový cukor
- 500 g pšeničnú polohrubá múka
- 1 ks prášok do pečiva
- ½ ČL sóda bikarbóna
- strúhaný kokos na dozdobenie
Postup:
- Olej, mlieko, vodu, vajcia a cukor vymiešajte metličkou spolu v mise. Pridajte múku, prášok do pečiva so sódou a cesto poriadne premiešajte.
- Takto pripravené cesto vylejte do pripraveného plechu, ktorý ste vymastili a vysypali múkou. Na vrch poukladajte očistené a nakrájané ovocie. Potom cesto posypte kokosom.
- Bublaninu bez mlieka pečte pri teplote 180°C 35 – 40 minút.
Špaldová bublanina
Bublanina recept zo špaldovej múky je zdravá fit verzia, ktorou môžete zhrešiť napríklad pri diéte a aj vtedy, ak chcete dodržiavať zdravý životný štýl.
Nižšie vo videu nájdete rýchly a jednoduchý recept na špaldovú bublaninu s ovocím.
Ďalšie zdravé bublanina recepty nájdete napríklad na webe fitshaker.sk.
Zdroje: varecha.sk, fitshaker.sk, kuchynalidla.sk, youtube.com