Neviete si dať rady s tým, čo na obed rýchlo a lacno? Pozrite sa na inšpiratívne recepty na jedlá do 5 eur. Zároveň v článku nájdete lacné recepty Gizky Oňovej a babičkine recepty. Vďaka našim tipom si pripravíte rýchly obed z ničoho.
Čo na obed rýchlo a lacno
Pokiaľ neviete, čo na obed rýchlo a lacno, existuje hneď niekoľko riešení a skvelých receptov, nemusíte vždy skončiť pri vajíčkovej pomazánke.
Jednoduché a lacné recepty sa vám môžu hodiť najmä počas letných prázdnin, kedy počas dňa chodíte na rodinné výlety a nemáte úplne dostatok času na varenie zložitých jedál.
V článku nájdete
Čo na obed rýchlo a lacno
Lacný obed nemusí vôbec chutiť zle. Jeho chuť záleží od toho, do akého receptu sa pustíte.
Skvelým tipom na rýchly a lacný obed sú aj rôzne pomazánky ako napríklad:
Pozrite sa na niekoľko inšpirácii, čo navariť na obed rýchlo a lacno. Tieto lacné recepty sa hodia najmä pred výplatou, no na druhú stranu aj lacné jedlá môžu byť chutné a zdravé.
Dôkazom toho sú aj jednoduché recepty Gizky Oňovej, ktoré nájdete na konci článku.
Zeleninové placky s bryndzou
Zeleninové placky patria medzi najpopulárnejšie jedlá na Slovensku. Dokonca si ich zamilovali aj zahraniční návštevníci.
Toto chutné jedlo máte hotové za krátky čas a ani vás nebude stáť veľa peňazí.
Ingrediencie:
- 1ks cuketa
- 2-3ks zemiaky
- 1ks mrkva
- múka hladká
- 1ks vajce
- cesnak
- soľ korenie
- olivový olej
- 1ks bryndza
Postup:
Nastrúhajte si cuketu na hrubo, osoľte ju a nechajte odstáť, aby pustila nadbytočnú vodu. Medzičasom si nastrúhajte zemiaky, mrkvu a všetku zeleninu po scedení spoločne zamiešajte.
Do zmesi pridajte vajce, múku na zahustenie, prelisovaný cesnak a koreniny a poriadne premiešajte. Zo zmesi vytvorte malé placky, ktoré osmažíte na oleji.
Na hotové placky pridajte trochu bryndze a máte hotovo.
Zeleninový šalát s krabími tyčinkami
Zeleninový šalát s krabími tyčinkami patrí medzi obľúbené lacné jedlá na obed. Tento jednoduchý recept zvládnu aj tí najmenej zdatní a na jeho prípravu vám postačí zopár surovín.
Ingrediencie:
- hlávkový šalát alebo zmes listovej zeleniny
- paradajky
- paprika
- krabie tyčinky
- olej
- soľ
- korenie
- dresing podľa výberu
- pečivo
Všetku zeleninu nakrájajte na kocky a osoľte ju podľa toho, ako to máte radi. Na rozohriatej panvici s olejom si pripravte krabie tyčinky. Okoreňte ich a smažte, až kým mierne nezmäknú.
Krabie tyčinky pridajte do zeleninovej zmesi a poriadne premiešajte. Pridajte dresing a koreniny podľa chuti, ideálne je šalátové korenie, v ktorom sú zmiešané rôzne typy korenín.
K šalátu pridajte akékoľvek pečivo a máte hotovo!
Kurací perkelt s cestovinou
Kurací perkelt s cestovinou patrí medzi veľmi jednoduché, rýchle a obľúbené recepty. Všetky ingrediencie, ktoré potrebujete na tento rýchly a lacný obed, kúpite ešte výhodnejšie s Kaufland Card.
Ingrediencie:
- 300g kuracie prsia
- 1ks paprika
- 1ks šalotka
- 1ks paradajka
- bravčová masť
- 200ml smotana na šľahanie
- múka
- mletá paprika
- soľ
- čierne korenie
Postup:
Kuracie mäso nakrájajte na menšie kúsky, osoľte a okoreňte. Následne ošúpte paradajku a spolu s cibuľou ju nakrájajte na drobno.
Na bravčovej masti speňte cibuľu s paprikou a potom pridajte mletú papriku. Suroviny nezabúdajte stále miešať, aby paprika neprihorela.
Keď je cibuľa hotová, dajte do panvice kuracie prsia s paradajkou a nechajte mäso udusiť. Potom pridajte šľahačkovú smotanu a poriadne ju vyšľahajte.
Na konci podľa potreby jedlo zahustite múkou a môžete podávať.
Rýchly obed z ničoho
Pokiaľ potrebujete navariť rýchly obed z ničoho, prinášame vám niekoľko receptov, ktoré obsahujú iba zopár surovín. Prípadne môžete na recept využiť všetky nevyužité potraviny z chladničky.
Ak nemáte doma dostatok surovín, skvelým nápadom môžu byť aj recepty na halušky.
Cestovinový šalát
Cestovinový šalát môžete pripraviť len z 3 surovín alebo využite všetko to, čo doma nájdete. Toto rýchle a lacné jedlo si môžete pripraviť na obed alebo večeru.
Ingrediencie:
- cestoviny
- paradajky
- eidam
- koreniny a soľ
Postup:
Na prípravu cestovinového šalátu vám budú stačiť len 3 hlavné suroviny. V prvom rade si nechajte uvariť vodu na cestoviny. Medzitým si nastrúhajte eidam a nakrájajte paradajky.
Potom, ako sú cestoviny uvarené, pridajte paradajky a syr a poriadne zamiešajte. Šalát dochuťte koreninami a pár kvapkami olivového oleja.
Pokiaľ máte k dispozícii viac surovín, môžete do šalátu pridať tuniaka alebo varené vajíčko. Prípadne, ak máte doma pesto, pridajte do cestovín aj to. Pesto s jeho výraznou chuťou celý šalát oživí a zvýrazní.
Slimáky z lístkového cesta
Pokiaľ hľadáte inšpiráciu, čo na obed rýchlo a lacno, slimáky z lístkového cesta máte hotové za pár minút a nepotrebujete na prípravu viac ako 4 suroviny.
Ingrediencie:
- lístkové cesto
- paradajkový pretlak / kečup
- šunka
- syr
Postup:
Rozbaľte lístkové cesto a rozvaľkajte ho na tenký plát. Prípadne si môžete kúpiť cesto, ktoré už je rozvaľkané a ušetríte tak kopec času.
Na cesto pridajte paradajkový pretlak, ktorý môžete okoreniť pizza korením. Na pretlak poukladajte šunku a syr. Cesto zrolujte a dajte zapiecť na 15 – 20 min do rúry.
Hotovo, nechajte mierne vychladnúť a môžete sa do toho pustiť.
Palacinky
Palacinky patria medzi obľúbené jedlá malých aj veľkých. Môžete ich pripraviť na sladko aj na slano, pretože palacinkové cesto chutí neutrálne a tak sa k nemu hodí ako nutela, tak aj bryndza či kapusta.
Ingrediencie:
- 400ml mlieko
- 1ks vajce
- 200g hladká múka
- soľ
- 1ks vanilkový cukor
Postup:
Pripravte si všetky suroviny a zmiešajte ich dohromady. Cesto na palacinky by nemalo byť ani husté, ani riedke. Cesto rozlejte na rozpálenú panvicu s olejom a nechajte usmažiť.
Hotovú palacinku si môžete dochutiť džemom, nutelou či tvarohom.
Lacné jedlá do 5 eur
Lacné jedlá do 5 eur sa hodia najmä v čase finančnej krízy, no zároveň vedia byť aj nezabudnuteľným gastronomickým zážitkom.
Pokiaľ neviete, čo na obed rýchlo a lacno, pozrite sa na recepty, ktoré vás nebudú stáť viac ako 5 eur. A naviac, ak nakupujete v Bille a používate Billa kartu, viete využiť množstvo zliav a aj náročnejšie jedlá vás nakoniec budú stáť menej ako 5 eur.
Rybie prsty s hranolkami
Rybie prsty sú skvelým riešením, ak nemáte veľa času na prípravu jedla, a zároveň ak sa potrebujete zmestiť do receptu do 5 eur.
Ingrediencie:
- mrazené hranolky
- mrazené rybie prsty
- soľ
- olej
Postup:
Celý postup je veľmi jednoduchý a závisí od vášho kuchynského vybavenia.
Pokiaľ máte teplovzdušnú fritézu, mrazené hranolky a rybie prsty dajte do fritézy a nechajte, aby sa urobili samé. Rovnako ich môžete spraviť v rúre, nezabudnite však pridať malé množstvo oleja.
Ďalšia možnosť prípravy je na panvici s olejom. Tu však musíte použiť väčšie množstvo oleja, čo znamená, že sa jedlo o niečo predraží.
Po vysmažení hranolky a rybie prsty jemne osoľte a máte hotovo.
Kuskus so zeleninou
Kuskus so zeleninou je ďalšia skvelá možnosť, čo na obed rýchlo a lacno. Rovnako patrí medzi lacné bezmäsité jedlá do 5 eur, takže sa hodí aj pre vegetariánov.
Ingrediencie:
- kuskus
- 1ks paradajka
- 1ks cuketa
- 1ks paprika
- syr
Postup:
Kuskus zalejte horúcou vodou a nechajte ho 10 minút odstáť, aby pekne nažil. Na jednu šálku kuskusu treba použiť jednu šálku vody.
Medzičasom si na panvici opražte cuketu, paradajku a papriku. Následne pridajte kuskus a pekne spolu upražte do zlatista. Následne jedlo posoľte, pomiešajte a môžete servírovať.
Nakoniec môžete navrch pridať syr eidam, skvele sa však hodí aj feta alebo akýkoľvek balkánsky syr.
Vajíčková omeleta so zemiakom
Rýchla vajíčková omeleta so zemiakom sa hodí na raňajky, obed aj večeru. Toto univerzálne jedlo vás nebude stáť viac ako 5 eur a skvele si pochutnáte.
Naviac vajíčkovú omeletu ocenia aj vaše kalorické tabuľky, keďže je bohatá na vlákninu a aj bielkoviny.
Ingrediencie:
- 3ks vajce
- 1ks zemiak
- syr
- olej
- soľ
- koreniny
- pečivo
Postup:
Vajíčka si rozšľahajte vo väčšej šálke, pridajte do nich soľ a koreniny podľa chuti. Skvele sa hodí čierne korenie, grilovacie korenie či talianske byliny.
Očistite zemiak a nakrájte ho na tenké plátky. Nakrájaný zemiak nechajte na panvici usmažiť na chrumkavé čipsíky. Keď sú zemiaky hotové, pridajte do nich rozšľahané vajcia a nechajte jedlo dusiť.
Tesne pred koncom pridajte do omelety syr. Jedlo podávajte s čerstvým pečivom.
Lacné jedlá zo zemiakov
Lacné jedlá zo zemiakov môžete pripraviť v rôznych variáciách. Pokiaľ neviete, čo na obed rýchlo a lacno, zemiaky sú skvelým základom pre množstvo receptov aj do 5 eur.
Zemiaková kaša s voľským okom
Nestarnúca klasika, ktorá vás nestojí veľa peňazí. Aj takto sa dá nazvať zemiaková kaša s voľským okom.
Ingrediencie:
- zemiaky
- maslo
- soľ
- 2ks vajcia
Postup:
Očistené a nakrájané zemiaky na kocky dajte variť do slanej vody tak, aby boli mäkké, ale aby neboli príliš rozvarené.
Po scedení zemiakov do nich pridajte maslo a rozmixujte tyčovým mixérom alebo ručne.
Na rozpálanej panvici si pripravte voľské oko a máte hotovo.
Zemiakové šúľance s makom
Ďalšou možnosťou, čo na obed rýchlo a lacno zo zemiakov sú makové šúľance. Tento recept poteší najmä tých, ktorí majú radi sladké obedy.
Ingrediencie:
- 700g zemiakov
- 2ks vajcia
- 300g polohrubá múka
- 100g maslo
- 150g mak
- 50g práškový cukor
- soľ
Postup:
Zemiaky uvarte v šupke. Keď vychladnú, ošúpte ich a pretlačte alebo postrúhajte na jemno. Medzičasom si dajte variť veľký hrniec s vodou a štipkou soli.
Na pracovnej doske si vypracujte cesto tak, že spojíte zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Z cesta si vytvorte malé bochníky, z ktorých následne vyrobíte dlhé a tenké valčeky.
Tie potom rozkrojte na ďalšie časti – asi 5 až 6 menších valčekov z každého. Valčeky ešte jemne pomúčte a z každého zvlášť medzi dlaňami vytvarujete šúľanec. Šúľance dajte variť do vriacej vody.
Kým sa uvaria, roztopte si maslo a pomletý mak premiešate s cukrom. Hotové šúľance prelejte maslom a posypete makovou posýpkou.
Francúzske zemiaky
Francúzske zemiaky sú skvelý a ľahký recept, ktorý si pripravíte aj na viacero dní dopredu a máte tak postarané o to, čo na obed rýchlo a lacno na celý pracovný týždeň.
Ingrediencie:
- 8ks zemiakov
- 5ks vajcia
- 200ml kyslá smotana
- 4ks závarané uhorky
- 1ks domáca klobása
- olej
- soľ a koreniny
Postup:
Očistite si zemiaky a nakrájajte ich na tenšie kolieska. Rovnako si na kolieska nakrájajte klobásu a 3 uvarené vajíčka.
Na vymastený plech položte prvú vrstvu zemiakov a na ne rovnomerne poukladajte klobásu. Pridajte druhú vrstvu zemiakov, na ktorú poukladáte nakrájané vajíčka a pokrájané uhorky.
Na vrch poukladajte ďalšiu vrstvu zemiakov, ktorú okoreníte a osolíte a zemiaky dajte piecť na 45 minút pri 180 °C. Medzitým zmiešajte 2 vajíčka so smotanou a zmes dochuťte vegetou.
Po 45 minútach pečenia odkryte alobal a rovnomerne vylejete zmes na zemiaky a nechajte ich ešte 10 minút zapiecť. Takto upečené zemiaky môžete podávať s kyslou uhorkou alebo kyslou kapustou.
Lacné recepty Gizky Oňovej
Gizka Oňová vám poradí, čo na obed rýchlo a lacno. Jej recepty sa stali populárnymi a pripraviť ich dokáže naozaj každý, pričom neutrpí ani vaša peňaženka.
Lacné a jednoduché recepty Gizky Oňovej nájdete na jej oficiálnej stránke gizelaonova.eu.
Hlivová polievka
Recept na hlivovú polievku podľa Gizky Oňovej zvládne pripraviť naozaj každý. Ide o zdravé a rýchle jedlo plné vitamínov a skvelých chutí.
Ingrediencie:
- 300g hliva ustricová
- 150g zemiaky
- 1 kocka zeleninového bujónu
- 1 PL masla
- soľ
- korenie
V 1 litri bujónu uvarte huby a zemiaky domäkka.
Polovicu polievky odoberte a zvyšok rozmixujete ponorným mixérom. Obe polovice zmiešajte, osoľte a okoreňte.
Nakoniec do polievky pridajte maslo a ozdobte ju petržlenovou vňaťou.
Americké lečo
Americké lečo je rýchly vegetariánsky recept, ktorý patrí medzi obľúbené lacné bezmäsité jedlá, pričom vás nestojí takmer žiadnu námahu a ani peniaze.
Ingrediecie:
- 600g zelenej papriky
- 100g cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2dl oleja
- 100g kečupu
- korenie na pizzu
- 2 vajcia
- soľ
Postup:
Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno a poduste v horúcom oleji. Pridajte nakrájané papriky – celé aj so zrniečkami. Potom lečo posoľte, pridajte pizzové korenie a duste do mäkka.
Medzitým si rozmiešajte kečup v 3 dl vody a prilejte ho do hrnca.
Lečo takto povarte 2 minúty a na záver doňho pridajte 2 rozšľahané vajíčka. Hrniec prikryte, vypnite oheň o 2 minúty môžete lečo servírovať s posypanou zelenou cibuľkou navrchu.
Morčacie prsia v rokfortovej omáčke
Morčiacie prsia v rokfortovej omáčke nie sú receptom, ktorý by ste navarili do 5 eur, avšak stále tento recept viete pripraviť za málo peňazí a dostatočne rýchlo.
Ingrediencie:
- 600g morčacích pŕs
- 4PL oleja
- soľ
- petržlen
- 30g masla
- 3dl mlieka
- 1PL polohrubej múky
- 100g rokfortu
Postup:
Kúsky jemne osolených prsíčok opečte na oleji z oboch strán a odložte bokom.
Z mlieka, masla a múky uvarte bešamelovú omáčku, do ktorej nastrúhate rokfort. Zalejte ňou opečené prsíčka a ozdobte ich petržlenovou vňaťou.
Morčacie prsia v rokfortovej omáčke podávajte s cestovinou alebo ryžou.
Babičkine recepty
Babičkine recepty sú jednoduché a lacné recepty plné rozmanitých chutí, ktoré je vhodné mať vždy po ruke v prípade, že potrebujete niečo na obed rýchlo a lacno.
Ako alternatívu parených buchiet od babičky môžete zvoliť napríklad banánový chlieb.
Parené buchty
Parené buchty patria medzi obľúbené sladké jedlá takmer všetkých Slovákov. Recept na toto tradičné slovenské jedlo sa traduje už po dlhé desaťročia.
Aj keď na prvý pohľad sa môže zdať, že príprava buchiet je náročná, tento recept zvládne naozaj každý.
Ingrediencie:
- 1 kocka čerstvého droždia
- 4,5dl vlažného mlieka
- 1 ČL cukru
- 750g polohrubej múky
- 2 ks vajce
- štipka soli
- džem / nutela
Postup:
V 1,5 dcl vlažného mlieka rozdrvte droždie, pridajte lyžičku kryštálového cukru a nechajte zo zmesi napučať kvások. Toto trvá približne 15 minút.
Potom do veľkej misy pridajte polohrubú múku, vajce, štipku soli, 1 lyžicu kryštálového cukru a napučaný kvások. Zmes mieste a postupne prilievajte zvyšné vlažné mlieko, až kým nevytvoríte vláčne cesto.
Cesto vytvarujete do bochníka, poprášte múkou a nechajte kysnúť na teplom mieste približne 60 minút.
Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte na hrúbku približne 1 cm. Pomocou pohára vykrajujete kolieska, do ktorých dáte lyžičku slivkového lekváru, kocku čokolády či lyžicu nutely. Tieto kolieska následne dobre uzavrite.
Buchty nechajte ešte chvíľku pokysnúť a potom ich preložte do hrnca nad paru. Zakryte ich a parte približne 10 minút.
Nakoniec môžete buchty navrchu potrieť roztopeným maslom a posypať grankom.
Cesnakový posúch
Chutný cesnakový posúch je ďalšie tradičné jedlo, ktoré sa koluje z generácie na generáciu. Takýto posúch sa hodí ako príloha ku kačke, alebo si na ňom môžete pochutnať len tak samostatne.
Ingrediencie:
- 500g hladká múka
- 1/2 kocky droždia
- soľ
- olivový olej
- 400ml vody
- 6 strúčikov cesnaku
Postup:
V prvom rade si pripravte kysnuté cesto a to tak, že v troche vlažnej vody s lyžičkou cukru rozmrvíte polovicu kocky droždia, ktoré necháte vykysnúť a pripravíte si kvások.
Potom z múky, vody, kvásku, oleja a soli vypracujte cesto a pod utierkou ho nechajte vykysnúť asi 40 minút.
Na vymastený a múkou vysypaný veľký plech preložte vykysnuté cesto a rukami ho rozťapkajte na celý plech a potrite cesnakovým olejom. Cesnakový olej si vyrobíte tak, že popučíte cesnakové strúčky s malým množstvom olivového oleja.
Langoše pečte vo vyhriatej rúre pri 180 °C asi 30 minút. Hotový a ešte teplý posúch ešte raz potrite čistým olejom a dosoľte.
Dobrú chuť!
Zdroj: gizelaonova.sk, najrecept.sk, zeny.sk, kuchynalidla.sk, lacnerecepty.sk