Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Domáci vaječný likér – recept so salkom, rumom, vodkou či bez vajec

Aktualizované:

Autor: Marcela

Domáci vaječný likér recepty

Pripraviť si domáci vaječný likér nie je vôbec náročné. Prezradíme vám, tipy a triky na ten najlepší likér, ktorý si doma dokážete pripraviť. Možností máte naozaj veľa. Pozrite sa na recept s rumom, vodkou, salkom či dokonca bez vajec.

Domáci vaječný likér

Domáci vaječný likér je lahodný alkoholický nápoj, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou vianočného obdobia podobne ako vianočný punč.

Existuje niekoľko variácií, ako si vaječný likér môžete pripraviť. Podobne, ako u receptov na varené víno aj pri príprave domáceho vaječného koňaku môžete vyskúšať niekoľko možných receptov a vystriedať niekoľko rôznych ingrediencií.

V článku nájdete

Domáci vaječný likér recept

Vaječný likér domáci si môžete pripraviť na niekoľko spôsobov. Najlepší recept na domáci vaječný likér však neexistuje, pretože pre každého je iný. Vychutnať si ho môžete aj pri jedení vianočných koláčov a Štedráka.

Určité domácnosti preferujú vaječný koňak s rumom, iné domácnosti ho zase pripravujú z vodky. Pri príprave môžete použiť aj salko alebo môžete vyskúšať recept bez neho.

Medzi obľúbené recepty na domáci vaječný koňak patria napríklad tieto:

  • Domáci vaječný likér z celých vajec
  • Tinkine recepty domáci vaječný likér
  • Vaječný koňak so salkom

Jednoduchý domáci vaječný likér

Jednoduchý vaječný likér pripravíte ľahko a budete potrebovať len niekoľko základných ingrediencií.

Tento recept je vhodný najmä pre tých, ktorí majú radi klasickú receptúru a jednoduché chute. Napriek tomu, že vaječný koňak nemá tak pozitívny vplyv na telo ako účinky zázvoru, dokáže príjemne zahriať a potešiť chuťové poháriky.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia (iba žĺtok)
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (400 g)
  • 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
  • 1 šálka silného alkoholu, ako je rum, brandy alebo whisky (približne 250 ml)
  • 1/2 šálky mlieka

Postup:

  1. Oddeľte žĺtky od bielka. Bielky nebudete používať.
  2. V miske do hladka zmiešajte žĺtky s kondenzovaným mliekom a vanilkovým extraktom.
  3. Postupne prilievajte alkohol a stále miešajte, aby sa všetky zložky dobre spojili.
  4. Pridajte mlieko a opäť premiešajte, aby ste dosiahli rovnomernú konzistenciu.
  5. Nalejte vaječný likér do fľaše s uzáverom a uložte ho do chladničky.

Likér môžete podávať hneď, ale je ešte chutnejší, ak ho necháte odpočívať v chladničke aspoň pár hodín, aby sa chutne premiešali.

Jednoduchý domáci vaječný likér
zdroj: istockphoto.com

Domáci vaječný likér s rumom

Domáci vaječný likér s rumom patrí medzi najčastejšie a najklasickejšie recepty. Chuť tohto likéru pripomína domáci vaječný likér od babičky, na ktorý môžete byť zvyknutí už od pradávna.

Rum totižto dodáva likéru príjemnú chuť, ktorá môže pripomínať aj chuť chutných vianočných koláčov. Naviac rum si môžete zvoliť podľa vašej chute a vďaka tomu viete likéru priniesť chuťový profil, ktorý vám vyhovuje.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia (iba žĺtok)
  • 1 plechovka sladeného kondenzovaného mlieka (400 g)
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 šálka tmavého rumu (približne 250 ml)

Postup:

  1. Žĺtka s vanilkovým cukrom vymiešajte nad parou do peny.
  2. Postupne pridajte kondenzované mlieko a šľahajte, kým sa všetko nespojí do jemnej konzistencie.
  3. Pridajte rum a ešte raz premiešajte.
  4. Likér prelejte do fliaš a dajte do chladničky.

Domáci vaječný likér sa hodí aj k zákuskom, ktoré sa tradične pečú na Veľkú noc. Pozrite si najlepšie veľkonočné recepty.

Domáci vaječný likér s vodkou

Domáci vaječný likér sa dá pripraviť aj s vodkou. Výhoda receptu s vodkou je, že vodka je menej aromatická a vaječný koňak si tak zachová výraznejšiu chuť ostatných ingrediencií.

Ingrediencie na vaječný líker najlepší:

  • 6 žĺtkov
  • 4 lyžice kryštálového cukru
  • 1 vrecko vanilkového cukru
  • 1 kondenzované mlieko
  • 0,5 l vodky
  • kúsok vanilky alebo škorice (na ozdobu)

Postup:

  1. Žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom vyšľahajte mixérom do penista, kým sa vám nezdvojnásobí objem.
  2. Pridajte kondenzované mlieko a znova mixujte.
  3. Nakoniec prilejte vodku a zľahka premiešajte.
  4. Likér nalejte do fliaš a pridajte vrecko vanilkového cukru alebo prípadne môžete pridať aj škoricu.
  5. Likér nechajte vychladnúť v chladničke.

Domáci vaječný likér zo salka

Domáci vaječný koňak zo salka je najčastejším postupom, ako likér pripraviť. Salko totižto pridá likéru sladkú chuť a vytvorí príjemnú hustú konzistenciu.

Ingrediencie:

  • 5 žĺtkov
  • 3 lyžice práškového cukru
  • 1 plechovka salka
  • 300 ml whisky
  • štipka soli
  • vanilkový cukor alebo vanilkový extrakt (podľa chuti)

Postup vaječný likér salko:

  1. Žĺtky s práškovým cukrom a soľou vyšľahajte mixérom do penista.
  2. Postupne pridávajte salko a šľahajte, kým sa zmes nespojí.
  3. Nakoniec prilejte whisky a premiešajte.
  4. Likér môžete dochutiť vanilkovým cukrom alebo vanilkovým extraktom.
  5. Likér nalejte do fliaš a uložte do chladničky.

Domáci vaječný likér bez salka

Domáci vaječný likér recept bez salka je vhodný najmä vtedy, ak chcete pripraviť ľahší a menej sladký likér.

Ingrediencie:

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 150 ml bieleho rumu
  • 120 g kryštálový cukor
  • 6 žĺtkov z čerstvých vajec
  • 1 vanilkový struk
  • 1 čl škorice
  • 5 klinčekov
  • 2 badiány
  • Štipka mletý muškátový oriešok

Postup:

  1. Do menšieho hrnca nalejte mlieko a smotanu.
  2. Vanilkový struk prekrojte pozdĺžne a nožom z neho vyškriabte všetky zrniečka.
  3. Pridajte ich do hrnca spolu so škoricou, muškátovým orechom,klinčekmi a badiánom.
  4. Zmes za občasného miešania zohrejte na 60 °C.
  5. Medzitým vyšľahajte žĺtky s cukrom na hustú penu.
  6. Keď je mliečna zmes horúca, po lyžiciach ju pridajte k žĺtkom a zakaždým premiešajte metličkou.
  7. Následne všetko prelejte naspäť do hrnca a za pravidelného miešania metličkou zohrievajte na teplotu 70 °C.
  8. Likér stiahnite zo sporáka a nechajte trochu vychladnúť.
Domáci vaječný likér bez salka
Zdroj: istockphoto.com

Domáci vaječný likér z celých vajec

Recept na domáci vaječný likér z celých vajec je super spôsob, ako zamedziť plytvanie a využiť vajíčka aj s bielkami.

Ingrediencie:

  • 8 vajec
  • 200 g kryštálového cukru
  • 1 vanilkový struk
  • 300 ml mlieka
  • 300 ml smotany na šľahanie
  • 300 ml bieleho rumu

Postup:

  1. Do hrnca nalejte mlieko a smotanu.
  2. Vanilkový struk pozdĺžne prekrojte a nožom z neho vydlabte zrniečka. Zrniečka a struk potom pridajte do hrnca.
  3. Zmes zohrejte na 60 °C.
  4. Vajcia rozdeľte na žĺtky a bielky.
  5. Žĺtky s cukrom vyšľahajte mixérom do peny.
  6. K žĺtkom postupne prilievajte teplé mlieko so smotanou, pričom stále šľahajte.
  7. Zmes vráťte do hrnca a za stáleho miešania varte na miernom ohni, kým nezhustne.
  8. Odstavte z ohňa a nechajte vychladnúť.
  9. Bielky vyšľahajte do tuhej peny.
  10. Do vychladnutej zmesi pridajte vyšľahané bielky a rum a premiešajte.
  11. Likér nalejte do fliaš a uložte do chladničky.

Domáci vaječný likér bez vajec

Domáci vaječný likér bez vajec je ďalšou možnosťou, ako pripraviť vaječný koňak. Zaujímavé, že to ide aj bez základnej suroviny, ktorou sú vajíčka.

Ingrediencie:

  • 1 salko
  • 300 ml rumu (alkoholu podľa vlastného uváženia:)
  • 2 hrnčeky mandľového mlieka
  • 1/2 čerstvého vanilkového lusku
  • štipku škorice
  • 1 hviezdičku badiánu a 1 celú škoricu

Postup:

  1. V miske zmiešajte salko s mandľovým mliekom.
  2. Dolejte rum podľa vlastnej chuti. Namiesto rumu môžeme použiť aj whisky.
  3. Na záver dochuťte vanilkou a štipkou škorice.
  4. Nalejt do čistej fľašky a pridajte ešte celú škoricu a hviezdičku badiánu.

Tinkine recepty domáci vaječný likér

Tinkine recepty vám okrem receptov a inšpirácii, čo na obed rýchlo a lacno, ponúkajú aj výborný recept na domáci vaječný likér.

Tento recept je zaujímavý v tom, že miesto klasického rumu v ňom nájdete biely rum a miesto cukru pridávate med. K príprave likéru podľa Tinkiných receptov budete potrebovať kuchynský robot.

Ingrediencie:

  • 4 ks žĺtko
  • 6 PL hustý med prípadne viac, podľa chuti
  • 250 ml 33% šľahačková smotana
  • 150 ml mlieko 3,5%
  • 1 ks vanilkový lusk
  • 1 čl zemiakový škrob
  • 200 ml biely rum

Postup:

  1. Žĺtka s medom si nechajte vyšľahať do úplného krému kuchynským robotom.
  2. Pridajte šľahačkovú smotanu, mlieko a vnútro z vanilkového struku aj so strukmi.
  3. Zamiešajte, priveďte po bod varu, ale nevarte! Vypnite a vyberte vanilkové struky.
  4. Zmes pridajte do kuchynského robota a minútu premiešate a vrátite celé do hrnca.
  5. Na malom ohni, za stáleho miešania varte cca 8-10 min.
  6. Škrob si rozmiešate v troche studeného mlieka a pridáme k zmesi.
  7. Keď vám to zhustne, vypnite a stále ešte takých 5 minút miešajte, aby sa vám zo zmesi vytratili bublinky a pekne sa spolu zapracovala. Vlejte biely rum a opäť ešte 2-3 minútky miešajte.

Ako dlho vydrží domáci vaječný likér

Domáci vaječný môže vydržať relatívne dlho, ak je správne pripravený a skladovaný. Doba trvanlivosti domáceho vaječného typu závisí na niekoľkých faktoroch, vrátane použitých surovín, správnej prípravy a skladovania.

Všeobecne možno očakávať, že domáci vaječný likér bude chutný a bezpečný počas doby po dobu aspoň 1-2 mesiacov, pokiaľ je správne skladovaný v chladničke.

Pripomíname, že v súlade s platnými zákonmi je konzumácia alkoholických nápojov osobám mladším ako 18 rokov prísne zakázaná.

Zdroje: tinkinerecepty.sk varecha.sk, dobruchut.sk, youtube.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články