Hľadáte inšpiráciu na recepty na krémové polievky? Krémové polievky sú veľmi chutné a obľúbené. Pozrite si recepty na najlepšie krémové polievky, na ktorých si pochutnáte!
Krémové polievky recepty
Krémové polievky sú akýmsi ozvláštnením čírych klasík. Ich príprava je veľmi jednoduchá a rýchla, rovnako ako recepty z cukety.
Krémové polievky chutia deťom aj dospelým a nové inšpirácie sa vždy hodia. Pozrite sa na niekoľko zaujímavých receptov.
V článku nájdete
Krémové polievky zeleninové
Zeleninové krémové polievky sú úžasné kvôli ich jemnej textúre a bohatej chuti. Či už hľadáte recept na brokolicovú, mrkvovú, karfiolovú alebo inú zeleninovú krémovú polievku, základ je väčšinou podobný.
Krémové polievky pre deti sú taktiež veľmi obľúbenou možnosťou pre ich skvelú chuť. A taktiež sú aj skvelé, ak neviete, čo na obed rýchlo a lacno.
Krémové polievky cesnaková
Krémová cesnaková polievka je lahodná a zároveň veľmi aromatická. Je ideálna na chladné dni alebo pre tých, ktorí milujú výraznú chuť cesnaku.
Ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 1 hlavička cesnaku
- olivový olej
- 3 lyžice masla
- morská soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 250 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 francúzska bageta
- čerstvá pažítka na ozdobu
Postup
- Zemiaky a cesnak očistite. Zemiaky nakrájajte na väčšie kúsky a strúčiky cesnaku nadrobno.
- Do väčšieho hrnca pridajte trochu olivového oleja a 1 lyžicu masla. Keď sa maslo rozpustí, pridajte nasekaný cesnak.
- Restujte, kým cesnak získa zlatistú farbu. Potom pridajte nakrájané zemiaky, vývar, soľ a korenie.
- Varte pod pokrievkou na miernom ohni, kým zemiaky nezmäknú.
- Uvarenú polievku rozmixujte pomocou tyčového mixéra dohladka. Vráťte späť na olej, prilejte smotanu, pridajte 1 lyžicu masla a nechajte prejsť varom.
- Medzitým nakrájte bagetu na tenké plátky a opečte ju na panvici s rozohriatym zvyšným maslom po oboch stranách do zlatohneda. Vychladené bagetky potrite zľahka cesnakom.
Krémové polievky brokolicová
Krémová brokolicová polievka je lahodný a výživný pokrm, ktorý je jednoduchý na prípravu a skvele sa hodí na zahriatie počas chladných dní.
Na jej prípravu vám stačí pár surovín a hotová je do pol hodinky. Vyskúšajte tento recept na najlepšiu brokolicovú polievku.
Ingrediencie
- 1 ks čerstvá brokolica (500g)
- 3 ks zemiakov
- 1 ks cibuľa (alebo šalotka)
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml mlieko plnotučného
- 100 ml 33% smotany na šľahanie
- 1 kocka masla (1PL)
- podľa chuti soľ
- podľa chuti čierne korenie čerstvo namleté
- podľa chuti chilli
- voda alebo zeleninový vývar
Postup
- Pripravte si suroviny. Polievka je najlepšia z čerstvej brokolice, ale použiť môžete aj mrazenú.
- Zemiaky si očistite a nakrájajte na kocky.
- Cibuľu a cesnak nakrájajte nadrobno a speňte na masle.
- Keď už je cibuľka opečená, pridajte nakrájané zemiaky.
- Do hrnca nalejte vodu (alebo zeleninový vývar) tak, aby boli všetky zemiaky ponorené a dajte variť.
- Približne v polovici varenia (cca po 10-12 minútach) pridajte očistenú a na ružičky rozdelenú brokolicu. Podľa potreby dolejte vodu.
- Podľa chuti osoľte a okoreňte. Varte do zmäknutia. Keď je zelenina mäkká, rozmixujte ju ponorným mixérom.
- Do polievky vmiešajte plnotučné mlieko a dajte krátko prevariť.
- Na záver polievku zjemnite smotanou na šľahanie. Podľa potreby ešte dochuťte soľou. Môžete pridať aj štipku chilli (nie je pikantná, ale dodá polievke ten správny šmrnc).
- Polieku naberte a podávajte ju s domácimi krutónmi.
Krémové polievky karfiolová
Krémová karfiolová polievka je klasický a obľúbený recept, ktorý je obľúbený pre svoju jemnosť a krémovú textúru. Základom tejto polievky je karfiol, ktorý sa vyznačuje jemnou a lahodnou chuťou. Pozrite si jednoduchý recept na prípravu krémovej karfiolovej polievky.
Ingrediencie
- 1 malý karfiol
- 2 stredne veľké zemiaky
- 1 l kuracieho vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- olivový olej
- 1/2 pohára strúhaného syra
- morská soľ v mlynčeku
- čierne korenie v mlynčeku
Postup
- Karfiol rozdeľte na ružičky. Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky. Karfiol a zemiaky vložte do hrnca, zalejte vývarom a dajte variť.
- Cesnak ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Cibuľu nakrájajte na kocky.
- Na panvici si rozohrejte trochu olivového oleja a cesnak s cibuľou opražte dosklovita.
- Následne pridajte cesnak s cibuľou do vriacej polievky a varte na miernom ohni pod pokrievkou, kým zelenina zmäkne.
- Polievku rozmixujte tyčovým mixérom. Do horúcej polievky pridajte strúhaný syr a miešajte, kým sa nerozpustí.
- Na záver ochuťte soľou a čiernym mletým korením.
- Podávajte ozdobené trochou čerstvo namletého čierneho korenia a strúhaným syrom.
Krémová mrkvová polievka
Krémová mrkvová polievka je ďalšou lahodnou a zdravou voľbou. Mrkva pridáva do polievky prirodzenú sladkosť a krásnu oranžovú farbu. Pozrite si jednoduchý recept na prípravu tejto polievky.
Ingrediencie
- 800 g mrkvy
- 1 väčšia červená paprika
- 2 červené cibule
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 batat (cca 300 g)
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- soľ
- mleté čierne korenie
- 3 lyžice olivového oleja
- 50 g masla
- 1 lyžica čerstvého zázvoru
- 1 lyžička kurkumy
- 1 väčšia paradajka
- 150 ml smotany na varenie
- kyslá smotana
Postup
- Predohrejte rúru na 210 °C.
- Očistenú mrkvu pokrájajte na kolieska hrubé 1 cm a premiestnite na plech.
- Pridajte rozpolenú papriku bez jadrovníka, osminu cibule, očistené strúčiky cesnaku, menšie kúsky batatu a lístky tymianu.
- Ochuťte štipkou soli, čierneho korenia a zalejte olejom. Premiešajte, plech vložte do rúry a pečte 35 – 40 minút.
- V hrnci roztopte maslo a tri minúty na ňom pomaly opekajte strúhaný zázvor. Poprášte kurkumou a na miernom plameni nechajte speniť.
- Paradajku postrúhajte a bez šupky pridajte do maslového základu. Miešajte ďalšie 3 minúty.
- Následne pridajte upečenú zeleninu (pár kúskov mrkvy odložte na dekoráciu), krátko opečte, zalejte 650 ml vriacej vody a smotanou na varenie. Nechajte zovrieť a varte ďalších 5 minút.
- Potom polievku rozmixujte ponorným mixérom a v prípade potreby prepasírujte. Dochuťte soľou.
- Do každej porcie pridajte lyžicu kyslej smotany, lístky tymianu a kolieska pečenej mrkvy.
Krémová tekvicová polievka so syrom
Krémová tekvicová polievka so syrom je vynikajúca voľba pre chladné dni a ponúka jedinečnú kombináciu sladkastých tekvicových chutí s bohatým syrovým podtónom.
Ingrediencie
- 1 ks menšej hokkaido tekvice
- 4 PL olivového oleja
- 1 ks veľkej cibuli
- 2 ks väčších zemiakov
- 0.5 KL čili vločky
- 0.5 KL zázvoru
- 0.25 KL škorici
- 1 liter zeleninového vývaru (bujón)
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml smotany na šľahanie
- 200 g syru balkánskeho typu
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Postup
- Rúru rozohrejte na 200ºC.
- Tekvicu umyte, prepoľte, vydlabte zrniečka, dužinu (aj so šupkou) pokrájajte na plátky, pokvapkajte ich olejom (2 lyžice). Zľahka osoľte a na plechu vystlanom papierom na pečenie dajte piecť do rúry na 20 až 30 minút.
- Medzitým si očistite zemiaky, ktoré pokrájate na kocky. Cibuľu nasekajte nadrobno.
- V hrnci zahrejte olej (2 lyžice), pridajte cibuľu a restujte ju do sklovita. Potom pridajte zemiaky, čili, zázvor a škoricu, všetko premiešajte a zalejte vývarom.
- Zakrytú polievku varte približne 15 minút, potom pridajte pečenú tekvicu, 5 minút povarte a polievku rozmixujte ponorným mixérom do krémova.
Zdroje: kuchynalidla.sk, varecha.pravda.sk, youtube.com