Slovan BA v Lige Majstrov Stavte si na Slovan

Palacinkové cesto – recept, zdravé palacinky, najjemnejšie palacinky a mnoho ďalšieho

Aktualizované:

Autor: Veronika

Ako spraviť palacinkové cesto

Kto by nesúhlasil s tým, že ráno je perfektné pri pohľade na krásne žiarivé slnko so šálkou kávy v ruke a ešte perfektnejšie s niečím lahodným na raňajky? Ak máte zálusk na perfektné palacinky, čítajte, ako spraviť palacinkové cesto a to na rôzne spôsoby.

Palacinkové cesto

Palacinkové cesto dokážete pripraviť veľmi ľahko a rýchlo. Tento recept patrí medzi najzákladnejšie a možno aj medzi prvé recepty, ktoré sa v živote človek naučí. Základom sú tri hlavné suroviny, no finálny výsledok môžete pripraviť na 1000 spôsobov.

Palacinky patria medzi tie recepty, ktoré nevyžadujú veľké množstvo času na prípravu a sú ideálne, keď hľadáte, čo na obed rýchlo a lacno.

V článku nájdete

Palacinkové cesto recept

Na prípravu palaciniek budete potrebovať ako základ múku. Recept na tradičné palacinky hovorí, že na palacinky použijete hladkú múku, ale ak by ste chceli vaše palacinky inovovať, môžete použiť aj ovsenú múku, ktorú si aj sami môžete pripraviť doma jednoduchým mixovaním ovsených vločiek.

Výbornou alternatívou k palacinkám je aj banánový chlieb, ktorý podobne ako cesto na palacinky pripravíte jednoducho, no vyžaduje oveľa väčšie množstvo surovín ako recept na tradičné palacinky.

Tradičné palacinky recept

Na tradičné palacinky budete potrebovať len tri hlavné ingrediencie plus dochucovadlá. Prvou je spomínaná hladká múka.

Ďalšími ingredienciami sú mlieko a vajíčka. Aby ste palacinky potom dochutili na sladko, použijete vanilkový cukor a štipku soli, ale ak by ste ich chceli na slano, stačí ich dochutiť soľou.

Následne všetky suroviny spolu zmiešate a vyšľaháte cesto, aby nebolo ani riedke ani príšli husté. Pomer jednotlivých surovín závisí od toho, koľko palaciniek chcete urobiť.

Pokiaľ sa chystáte urobiť palacinky pre dve osoby, postačí vám 500ml mlieka, 250g hladkej múky a dve vajcia.

Napriek tomu, že cesto na palacinky sa môže zdať jednotvárne, avšak reálne ho dokážete pripraviť na desiatky spôsobov podobne ako plnku do kuraťa.

Z klasického palacinkového cesta dokáže pripraviť dokonca aj domácu bublaninu. Recept na bublaninu z palacinkového cesta nájdete v tomto článku.

Najjemnejšie palacinky

Pokiaľ ste milovníkom tenkých a ľahko tvarovateľných palaciniek, potom by ste mali upriamiť pozornosť na recept na najjemnejšie palacinky.

Napriek tomu, že najlepšie palacinky na svete sú pre každého iné, avšak s receptom na najjemnejšie palacinky ste veľmi blízko k tomu, aby ste pripravili tie najlepšie palacinky na svete.

Recept na najjemnejšie palacinky sa mierne odlišuje od tradičného receptu. Pozrite sa na to, aké ingrediencie budete potrebovať a ako pri príprave postupovať.

Ingrediencie na palacinky cesto

  • perlivá minerálka 300 ml
  • mlieko 200 ml
  • štipka soli
  • oleja 1 PL
  • vajcia 2 ks
  • hladká múka 250 g

Postup

V miske vymixujeme vajcia, vodu, soľ, mlieko a olej a za stáleho miešania pridávame múku. Vymiešame, aby bolo cesto bez hrudiek a na pár kvapkách oleja opekáme na panvici palacinky z oboch strán.

Najjemnejšie palacinky recept
Zdroj: pexels.com

Hrubé palacinky

Ak ste na druhej strane zástancom amerických lievancov, prinášame vám recept na úplne dokonale hrubé palacinky, ktoré môžu byť dekorované na tisíc spôsobov a sú ideálne pre krásne fotografie.

Ingrediencie

  • cukor 3 PL
  • kefír 500 ml
  • štipka soli
  • oleja 4 PL
  • vajcia 2 ks
  • hladká múka 350 g
  • prášok do pečiva 1 lyžička

V miske vyšľaháme vajíčka, cukor a štipku soli, pridáme kefír a premiešame. Pridáme múku, sódu, opäť dobre premiešame metličkou aby bolo cesto bez hrudiek a pridáme olej.

Opäť premiešame vareškou a pokiaľ bude cesto príliš husté, pridáme pár polievkových lyžíc vody. Cesto na hrubé palacinky by však nemalo byť tekuté.

Postupne nalievame cesto na panvicu, na miernom ohni necháme zapiecť až kým sa neobjavia bublinky. Palacinky obraciame, z daného množstva ich vYjde cca 12.

Najlepší recept na palacinky

Pri otázke, aký je najlepší recept na palacinky, sa rozhodne stretnete s rôznymi názormi a osvedčenými postupmi.

Rozhodli sme sa vám však ukázať jeden, skutočne zaujímavý recept, ktorý zaručene nesklame.

Ingrediencie

  • 800 ml mlieka
  • 300 g hladkej múky
  • 30 g kryštálového cukru
  • 3 vajíčka
  • 30 g roztopeného masla
  • Štipka soli
  • Pomarančová kôra
  • 1 vanilkový cukor

Na karamel

  • 50 g kryštálového cukru
  • 50 ml vody
  • Šťava z 1 pomaranča
  • Rum
  • Pomarančová kôra
  • 1 ČL škorice
  • 50 g masla
  • Pomaranč
  • Limetka

V miske rozmiešame vajíčka, hladkú múku, mlieko (najlepšie plnotučné), kryštálový cukor, 1 malé balenie vanilkového cukru a 30 g roztopeného masla, ktoré použijeme ako alternatívu k oleju. Na záver pridáme štipku soli. Všetky suroviny vymixujeme. Umyjeme pomaranč a nastrúhame kôru do cesta. Cesto necháme odstáť v chladničke.

Keď máme cesto na najlepšie palacinky pripravené, na rozohriatu panvicu lejeme cesto. Opečieme z oboch strán dozlatista a pripravíme karamel. Keď máme najlepšie palacinky opečené, pustíme sa do prípravy karamelu.

Do malej panvičky dáme kryštálový cukor a vodu. Na malom ohni miešame, vodu necháme postupne odpariť a keď nám začne cukor karamelizovať, pridáme šťavu z pomaranča, trochu rumu, kôru z pomaranča a škoricu.

Necháme povariť na miernom plameni a pridáme kúsok masla. Pomaranč nakrájame na kolieska, ponoríme do karamelu a pokvapkáme šťavou z limetky.

Babičkine palacinky recept varecha
Zdroj: pexels.com

Babičkine palacinky recept

Tradičné babičkine palacinky recept nijako neskomplikovali, sú rýchle a veľmi chutné.

Ingrediencie

  • 500 ml mlieka
  • 220 g hladkej múky
  • 20 g práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • sóda bikarbóna (na hrot noža)
  • štipka soli
  • olej
  • džem

V mlieku rozmiešame vajcia, soľ, sódu a cukor, pridáme múku a vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme chvíľu stáť.

Na rozohriatu palacinkáreň pokvapkáme olej a malou naberačkou lejeme palacinkové cesto. Palacinky opečieme z oboch strán a následne už len dozdobíme či vyberieme tú najlepšiu náplň do palaciniek.

Zdravé palacinky

Ak si chcete dopriať dobrotu bez výčitiek, recept na zdravé palacinky bude pre vás určite to pravé.

Zdravé palacinky dokážu vyčarovať tie najchutnejšie raňajky či rýchly snack a to s nízkym množstvom kalórií, bez pridaného cukru, ktoré nijako neohrozia fit životný štýl.

Zdravé palacinkové cesto je čím ďalej, tým viac obľúbené, pretože je vhodné aj pre diabetikov, vegánov, ľudí s laktózovou intoleranciou, celiatikov či ľudí v diéte.

Pozrite si teda rôzne zdravé variácie.

Zdravé palacinky recept
Zdroj: pexels.com

Bezlepkové palacinky

Základom pri tvorbe bezlepkových palaciniek je použiť miesto klasickej múky tú bezlepkovú, resp. použiť bezlepkovú zmes na piškótové cesto. Ďalej je recept už veľmi jednoduchý…

Ingrediencie – cesto na palacinky

  • 350 ml mlieka
  • 100 g múka PROMIX PK-špeciál
  • 1/2 KL práškového cukru
  • 1 vajce
  • 1/2 KL Prášok do pečiva Dr. Oetker
  • štipka soli

Do misky dáme mlieko, vajíčko, práškový cukor, soľ, múku a prášok do pečiva a vymiešame metličkou alebo mixérom. Na teflónovej panvici, jemne potretej olejom pražíme palacinky. Ozdobíme.

Vegánske palacinky

Vegánske palacinky sú skvelou alternatívou palaciniek, a teda palacinkové cesto bez vajíčok či kravského mlieka. Vyberáme pre vás recept, ktorý však oslní každého, dokonca niekto ani nespozná rozdiel od klasickej verzie.

Vegánske palacinky
Zdroj: pexels.com

Ingrediencie – cesto na palacinky recept

  • 500 ml sójového alebo iného rastlinného mlieka
  • 200 g hladkej špaldovej/ pšeničnej múky
  • 1 PL cukru
  • 1 vajce
  • 1g mletej vanilky
  • 1/2 ČL sódy bikarbóny
  • štipka soli

Do rastlinného mlieka pridáme všetky suché ingrediencie, pričom múku pridávame postupne a miešame aby nevznikli hrudky a aby nám vzniklo tekutejšie cesto.
Rozohrejeme panvicu a potrieme ju olejom, palacinky opekáme z jednej strany až kým sa nevytvoria bublinky, otočíme (z daného množstva vznikne cca 6).

Palacinky bez cukru

Palacinkové cesto bez cukru nie je síce to originálne, no mnohokrát sa hodí viac. Palacinky sa tak totiž dajú urobiť buď na slano alebo s náhradou cukru, čím sa z nich stáva skutočne nízkokalorická pochúťka vhodná aj na večeru.

Pozrite si nasledujúci recept na fitness palacinky bez cukru a dokonca aj bez múky.

Ingrediencie – palacinkové cesto recept

  • 100 ml mlieka
  • 50 g ovsené vločky
  • 1 PL kakao
  • 1 vajce
  • sladidlo (voliteľné)

Všetky suroviny rozmixujeme (ak vám chýba niečo sladké, tak pokojne pridajte sladidlo, med alebo ochutený proteínový prášok). Pripravené palacinkové cesto dávame na panvicu s troškou oleja a opekáme z oboch strán dozlatista. Následne dozdobíme, resp. pridáme nízkotučný tvaroh či ovocie.

Najlepšie palacinky na slano

Najlepšie palacinky na slano môžete znova pripraviť na niekoľko spôsobov. Medzi veľmi obľúbené patria práve špenátové palacinky.

Výroba špenátových palaciniek je obľúbená najmä pre ich netradičný výzor, ale aj pre jednoduchosť ich prípravy.

Budete potrebovať na prípravu cesta:

  • 500 ml mlieka
  • 2 kusy vajec
  • 220 g hladkej múky
  • 1 čajovú lyžičku soli
  • štipku sódy bikarbóny
  • 200 g čerstvého špenátu

Ďalej na plnenie týchto palaciniek si prichystajte:

  • 200 g syru Lučina
  • 200g kyslej smotany
  • soľ

Začnete tým, že si pokrájate a roztlačíte špenát v mažiari na korenie. Potom si zmiešate všetky suroviny na cesto v jednej miske a pridáte svoj už roztlačený špenát.

Oddýchnuté cesto po 20 minútach použijeme na prípravu palaciniek už na predhriatej panvici s trochou tuku vašej voľby ako je olivový olej alebo trochu masla.

Ako posledné si pripravíte plnku do palaciniek. 200 gramov Lučiny si zmiešame so 200 gramami kyslej smotany a trochou soli podľa vašej chuti.

Takúto pripravenú plnku už len natrieme na palacinky, zrolujeme a podávame prekrojené na poli, pre krajšiu prezentáciu.

Ako dlho môže stáť palacinkové cesto

Palacinkové cesto môže stáť od 20 minút až po 2 hodiny.

Niektorí pri príprave cesto na palacinky nenechávajú postáť vôbec a rovno sa pustia do ich tepelnej úpravy. Iní zase považujú oddychovanie cesta v chladničke za dôležité, aby sa prepojili všetky ingrediencie.

Ako dlho vydržia palacinky v chladničke

Odpoveď na otázku ako dlho vydržia palacinky v chladničke nie je vždy celkom jednoznačná.

Palacinkové cesto sa totiž robí na rôzne spôsoby, no nemusíte sa báť palacinkové cesto nechať stáť v chladničke dva až štyri dni. Pripraviť si môžete aj recepty na lasagne, ktoré tiež v chladničke vydržia niekoľko dní.

Zdroje: varecha.sk, najrecept.sk, recepty.cz, dobruchut.aktuality.sk

Témata:
Recepty

Najnovšie články