Slovan BA v Lige Majstrov Stavte si na Slovan

Pirohy recept – zemiakové, s bryndzou, lekvárové, domáce s kapustou aj slivkami

Aktualizované:

Autor: Denisa

Pirohy recept

Hoci pirohy recepty sú trocha náročnejšie, ich príprava určite stojí za to. Vyskúšajte recept na tradičné slovenské pirohy s bryndzou, lekvárom, mäsom, tvarohom alebo slivkami. Pozrite si návod, ako urobiť chutné zemiakové cesto na perky.

Recept na pirohy

Pirohy sú tradičné slovenské jedlo typické pre obdobie Fašiangov, ktoré poznáte pod názvom piruchy, perky či tašky. Môžete si ich doma pripraviť na sladko s lekvárom, ale aj na slano s mäsom, pričom ich chuť sa odvíja práve od typu náplne.

V článku nájdete pirohy recept na domáce lekvárové a bryndzové perky, či na piruchy s kyslou kapustou.

V článku nájdete

Cesto na pirohy

Pirohy nesmú chýbať na vianočnom stole podobne ako vianočné koláče. Ich namáhavé modelovanie si vyžaduje veľa času a práce, a preto základom domácich perkov ako od babičky je cesto na pirohy, ktoré môže byť zemiakové alebo klasické.

Recept pirohy s bryndzou
Zdroj: unsplash.com

Klasické cesto na pirohy

Klasické cesto na pirohy sa pripravuje bez zemiakov. Toto cesto môžete následne využiť na prípravu slaných aj sladkých receptov.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • soľ
  • vlažná voda podľa potreby

Postup:

  1. V miske zmiešajte polohrubú múku so štipkou soli. Postupne pridávajte vlažnú vodu a mieste, kým nedostanete vláčne a hladké cesto.
  2. Následne cesto na pirohy vyvaľkajte na pomúčenej doske na požadovanú hrúbku. V prípade potreby, ak je cesto príliš vlhké, pridajte ešte trochu múky.
  3. Z cesta vyrežte pásy a potom štvorce. Do stredu každého štvorca položte vami vybranú plnku, zlepte protiľahlé rohy štvorca prstami a dajte pirohy variť do vriacej vody.

Zemiakové cesto na pirohy

Recept na pirohy na slanú aj sladkú verziu sa dedí a overené zemiakové cesto na perky tvorí základ tohto tradičného slovenského jedla. Nižšie nájdete základné zemiakové cesto na pirohy.

Ingrediencie:

  • na 1 kg uvarených zemiakov 500 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • soľ

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, ošúpte a postrúhajte alebo pretlačte cez lis na zemiaky na pracovnú dosku.
  2. Pridajte múku, soľ a celé vajíčka a pomúčenými rukami spracujeme na celistvé, hladké cesto.
  3. Cesto potom vyvaľkajte na plát o hrúbke zhruba 3 mm, pohárom alebo vykrajovátkom vykrojte kruhy, ktoré naplníte ľubovoľnou plnkou.
  4. Pirohy preložte, uzavrite a varte v osolenej, vriacej vode zhruba 5 minút, kým nevyplávajú na povrch.

Sladké pirohy recepty

Domáce pirohy si môžete pripraviť na sladko aj na slano podobne ako palacinky, kde takisto základ receptu tvorí dobre palacinkové cesto.

Pirohy recept sladké

Lekvárové pirohy recept

Domáce lekvárové pirohy pripomínajú detstvo a letné prázdniny strávené u babky na dedine.

Vyskúšajte tento overený lekvárové pirohy recept, ktorý si zamiluje celá rodina.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • soľ
  • 2 – 3 vajcia
  • ríbezľový lekvár
  • maslo
  • strúhanka
  • cukor
  • studená voda

Postup:

  1. Z múky, soli, vajíčok a vody urobte cesto, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáte na hrúbku asi 3 mm.
  2. Cesto pokrájajte na kocky, do stredu dajte lyžičku lekváru a pozliepajte boky.
  3. Potom dajte do hrnca vodu a trocha soli a nechajte ju zovrieť. Následne do vriacej vody vložte všetky pirohy a nechajte ich povariť, kým nevyplávajú na vrch. Potom ich sceďte a prepláchnite vodou.
  4. Na panvici rozpusťte maslo a pridajte strúhanku, ktorú opražíte dozlatista. Potom pirohy vysypte do misy a pridajte opraženú strúhanku.
  5. Nakoniec hotové pirohy dochuťte soľou a cukrom.

Slivkové pirohy recept

Ďalším skvelým receptom, ktorý môžete vyskúšať aj u vás doma, je recept na makové pirohy plnené slivkami, ktoré sa hodia ako na obed, tak aj na večeru alebo len tak na ochutnávku.

Ingrediencie cesto:

  • 250 g neočistených zemiakov
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • štipku soli
  • 40 g maku

Ingrediencie náplň a omáčka:

  • 7 ks sliviek
  • 30 g vanilkového cukru
  • 2 ČL mletej škorice
  • 100 ml vína alebo hroznovej šťavy
  • 2 ČL kryštálového cukru
  • 70 g masla na omastenie

Postup:

  1. Očistite a nakrájajte na kocky zemiaky, osoľte ich a uvarte. Po uvarení zlejte vodu a zemiaky popučte na kašu a nechajte vychladnúť. Následne si pripravte cesto tak, že zmiešate múku, popučené zemiaky, vajce, štipku soli, mak a rukou vypracujte cesto.
  2. Medzitým si pripravte omáčku tak, že očistené a nakrájané slivky spolu s vanilkovým cukrom a mletou škoricou skaramelizujte na panvici. Prilejte víno alebo hroznovú šťavu a asi 2 minúty povarte.
  3. Následne slivky vytiahnite a nechajte odkvapkať. Do omáčky pridajte ešte dve lyžičky cukru a varte kým nezhustne asi ďalšie 3 minúty.
  4. Z cesta si vykrojte kolieska, naplňte ho slivkami a zlepte. Takto pripravené pirohy uvarte v osolenej vode, preceďte a zalejte roztopeným maslom.
  5. Uvarené sladké domáce pirohy nakoniec podávajte s omáčkou.

Domáce pirohy s tvarohom recept

Recept na domáce perky s tvarohom mali v obľube aj naši starí rodičia, pretože tvaroh je nielen zdravý, ale takisto sa používa aj ako ingrediencia do veľa ďalších sladkých aj slaných receptov.

Vyskúšajte tento výborný a jednoduchý recept na sladké pirohy plnené tvarohom, ktoré môžete podávať so strúhankou, cukrom a poliate rozpusteným maslom.

Ingrediencie:

  • 1 hrnček polohrubej múky
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1 hrnček vody
  • 1 ks tvarohu
  • 1 ks žĺtku
  • 4 PL strúhanky
  • 2 PL cukru
  • maslo
  • soľ

Postup:

  1. Najprv si pripravte cesto tak, že do misy nasypte obe múky a soľ, postupne prilievajte vodu a vypracujte hladké cesto.
  2. Potom si omúčte drevenú dosku, na ktorej vyvaľkáte cesto hrubé približne 3 mm a pomocou hrnčeku vykrajujte kolieska.
  3. Medzitým si pripravte náplň do pirohov tak, že zmiešate tvaroh, žĺtko a štipku soli. Následne na každé koliesko dajte lyžičku tejto náplne, zlepte ich a dajte variť do osolenej vody na 6-7 minút.
  4. Hotové pirohy posypte strúhankou, cukrom a polejte rozpusteným maslom.

Slané recepty na pirohy

Pirohy recepty môžu byť rovnako aj slané, kedy ich náplň väčšinou pozostáva z kyslej kapusty, hríbov, slaniny alebo bryndze. Podobne môžete naplniť aj slané pečivo.

Nižšie sme si pre vás pripravili niekoľko receptov na slané pirohy, ktoré musíte zaručene ochutnať!

Pirohy recept slané

Bryndzové pirohy recept

Kto by aspoň raz v živote neochutnal domáce bryndzové pirohy s cibuľkou a slaninou, ktoré sa hodia nielen na tradičný obed, ale aj ako jedlo do teplého bufetu na svadby či oslavy.

Vyskúšajte tento overený bryndzové pirohy recept od kuchynalidl.sk.

Ingrediencie:

  • 500 g zemiakov
  • 300 g polohrubej múky
  • 2 vajcia
  • 375 g plnotučnej bryndze
  • 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
  • 100 g slaniny
  • 300 g kyslej smotany
  • čierne korenie
  • morská soľ

Postup:

  1. Cesto si pripravte deň vopred tak, že zemiaky uvaríte v šupke a necháte vychladnúť. Na druhý deň zemiaky ošúpte a nastrúhajte najemno. Z polovice nastrúhaných zemiakov primiešavaním asi 200 g múky a 2 vajec vypracujete cesto, ktoré prikryjete kuchynskou utierkou.
  2. Z druhej polovice zemiakov si pripravte plnku tak, že zmiešate 250 g bryndze, korenie, soľ a 1 najemno nasekanú bielu časť lahôdkovej cibuľky.
  3. Následne pripravené cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 2 mm a pomocou formy z neho vykrojte kolieska. Každé koliesko naplňte 1 lyžicou plnky, okraje cesta navlhčite a formu uzavrite
  4. Pirohy varte vo vriacej osolenej vode asi 10 minút, kým vyplávajú na hladinu.
  5. Potom si nakrájajte slaninu na menšie kocky opečite ju do chrumkava. V miske zmiešajte zvyšnú bryndzu a kyslú smotanu a môžete podávať.

Domáce pirohy recept s kyslou kapustou

Ďalším receptom, ktorý si môžete doma pripraviť, sú pirohy recept s kyslou kapustou z pohankovej múky.

Ide o tatarčené pirohy, ktoré pochádzajú z východného Slovenska. Cesto sa pripravuje z polohrubej a pohánkovej múky. Ako náplň sa používa kyslá kapusta a opražená slaninka. 

Ingrediencie:

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 hrnčeka pohánkovej múky
  • 450 g kyslej kapusty
  • 2 ks cibule
  • 100 g slaniny
  • kyslá smotana
  • voda
  • soľ

Postup:

  1. Kyslú kapustu zbavte vody a nakrájajte ju na drobno. Potom na oleji opražte nakrájanú cibuľu dozlatista, pridajte kapustu, podlejte vodou a duste domäkka.
  2. V ďalšom kroku najemno nakrájajte slaninu a opražte ju. Potom k nej pridajte kapustu, chvíľu opražte a nechajte vychladnúť.
  3. V miske si zmiešajte polohrubú a pohánkovú múku, vodu, soľ a vypracujte hladké cesto. Takto pripravené cesto si rozdeľte na dve časti.
  4. Potom cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a rozkrájajte ho na štvorčeky. Na každý dajte pol lyžičky náplne, rohy dajte k sebe a okraje pritlačte prstami alebo lyžičkou.
  5. Do vriacej vody nahádžte pirohy a nechajte variť. Keď pirohy vyplávajú na povrch, tak ich vyberte.
  6. Podávajte s opraženou cibuľkou a kyslou smotanou.

Zemiakové pirohy recept s mäsom

Skvelou alternatívou, ako si doma pripraviť chutné pirohy na slano, je ako náplň použiť mleté mäso.

Ingrediencie:

  • 600 g zemiakov uvarených v šupke
  • 300 g mletého mäsa
  • 1 šalotka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1/2 ČL mletého kmínu
  • 1 PL petržlenovej vňati
  • 1 cibuľa
  • 100 g slaniny
  • olej
  • polohrubá múka
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup:

  1. Nadrobno nakrájanú šalotku opečte v panvici na oleji spolu s cesnakom. Potom pridajte mleté mäso, ktoré dochutíte soľou, korením, kmínom a opečiete ho domäkka. Po odstavení do mäsa vmiešajte petržlenovú vňať a nechajte vychladnúť.
  2. Pripravte si cesto tak, že vychladnuté zemiaky olúpte, postrúhajte, dochuťte soľou a pridajte múku tak, aby ste vypracovali tuhšie nelepivé cesto. Cesto následne rozvaľkajte na pomúčenej doske a vykrojte z neho kolieska, ktoré naplníte plnkou a zlepíte po okrajoch.
  3. Pripravené pirohy varte vo vriacej slanej vode približne 8 minút.
  4. Podávajte ich s opečenou cibuľkou a slaninkou na oleji.

Vyprážané pirohy recept

Recept na vyprážané pirohy s bryndzou je úplne iný kulinársky a chuťový level, ktorý si zamilujete. Takto pripravené pirohy podávajte s dresingom, ktorého základ tvorí kyslá kapusta.

Ingrediencie cesto:

  • 400 g zemiakov
  • 150 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 PL kačacej masti
  • soľ

Ingrediencie plnka:

  • 200 g bryndze
  • 2 ks zemiakov
  • 1 cibuľa
  • slanina
  • kôpor

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke tak, aby bolo 400 g do cesta a 2 zemiaky do plnky. Následne vychladnuté zemiaky nastrúhajte na jemno, pridajte múku, vajíčko, masť, soľ a vypracujte cesto.
  2. V ďalšom kroku si pripavte plnku tak, že opečiete slaninu a cibuľu a zmiešate ju dokopy s bryndzou, postrúhanými zemiakmi a kôprom.
  3. Cesto vyvaľkajte na tenko a vykrojte z neho kolieska. Následne pirohy naplňte pripravenou plnkou, zlepte ich po okrajoch a vyprážajte do zlatista na kačacom tuku z oboch strán.
  4. Takto vypražené pirohy podávajte s dresingom z kyslej kapusty, čierneho korenia a pažítky.

Viac receptov na pirohy nájdete napríklad na stránke varecha.sk.

Zdroje: varecha.sk, kuchynalidl.sk, youtube.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články