Slovan BA v Lige Majstrov Stavte si na Slovan

Plnka do kuraťa – najlepšia plnka, s pečienkou, z rožkov, plnky do kuraťa

Aktualizované:

Autor: Veronika

Plnka do kuraťa

Príjemná rodinná pohoda s dobrým obedom, či už prepracovaný romantický večer, plnené kurča alebo aj samotná pečená plnka do kuraťa určite zapôsobí na druhých a uspokojí aj vaše chuťové poháriky. Recept na najlepšiu plnku do kuraťa nájdete v článku.

Plnka do kuraťa

Plnka do kuraťa môže mať tradičné aj nové prevedenie receptu, medzi ktorými nájdete najlepšie plnky do kurčaťa, ktoré stoja za to!

Plnka do kuraťa je dlhý proces, čiže ak máte málo času a neviete čo na obed rýchlo a lacno, existujú aj jednoduchšie recepty, ktoré zvládnete do pár minút.

V článku nájdete

Najlepšia plnka do kuraťa

Príprava najlepšej plnky do kuraťa môže byť aj zábavou, ktorá zapojí celú rodinu. Na samotný recept nepotrebujete ani veľa surovín a nie je ani veľmi časovo náročná. Rovnako plnka sa hodí aj do veľkonočných receptov.

Na prípravu najklasickejšej plnky do kuraťa z rožkov budete potrebovať staršie pečivo a vajcia.

Ale samozrejme najlepším pečivom je to domáce kváskové, pri ktorom sa vám určite zíde vedieť ako založiť kvások.

Ďalej sa na zmäkčenie pečiva použije mlieko, vývar, smotana alebo voda. Ochutí sa korením, soľou, môže sa pridať cesnak alebo muškátový orech a najlepšia plnka do kurčaťa je na svete.

Plnka do kuraťa recept
Zdroj: pexels.com

Prečo robiť plnky do kuraťa

Plnka v kurčati zaisťuje, že mäso počas pečenia nevyschne a tak ho bude možné dlhšie piecť. Šťava z mäsa nasiakne do plnky a koreniny z plnky dodajú mäsu chuť.

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo robiť plnky do kuraťa?

Zvyk plniť kurča siaha hlboko do minulosti. Kedysi bola totiž hmotnosť kurčaťa oveľa nižšia a preto aby mal každý pri stole možnosť z pochúťky ochutnať a najesť sa, bolo potrebné objem mäsa nejako zväčšiť.

Plnka do kuraťa recept

Plnka do kuraťa je vyhľadávaný recept, ktorý dodá každému pečenému kurčaťu šmrc a nezabudnuteľnú chuť. Vyskúšajte niektorý z nižšie uvedených receptov a môžete si byť istý, že po obede si všetci olížu prsty!

Ako alternatívu na obed môžete zvoliť napr. aj chutné a rýchle recepty z cukety, ktoré zachutia celej rodine!

Jednoduchá plnka do kuraťa

Teraz pre vás prinášame recept na jednoduchú plnku do kurčaťa, ktorý bol overený a využijete naňho iba základné suroviny. Príprava takejto plnky do pečeného kurčaťa trvá 15 minút.

Výsledok pečenia kurčaťa sa môže ľahko líšiť podľa rúry.

Napr. moderné rúry majú väčšinou klenutý tvar a premyslene rozmiestnené vykurovacie telesá, čo spôsobí, že horúci vzduch pôsobí rovnomerne. To znamená, že kura potom býva prepečené a na povrchu chrumkavé, ale nie vysušené.

Ingrediencie:

  • 3 kusy pečiva (najlepšie rožky, dva-tri dni staré)
  • petržlenová vňať
  • vývar
  • soľ
  • muškátový oriešok
  • 4 vajec
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup:

Jednoduchú plnku do kuraťa začnete nakrájaním rožkov na kúsky. Zmiešate rožky, žĺtka, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, korenie, štipku muškátového orieška, prelisovaný cesnak a zalejete vývarom.

Táto zmes by sa nemala drobiť, a preto ak sa bude pečivo aj po nasiaknutí ešte drobiť, pridáte viacej vývaru. Na to si vyšľaháte bielka na sneh a opatrne pridáte do zmesi.

Takúto plnku môžete plniť do kurčaťa a nechať piecť. Hotové kuriatko podávate napríklad s domácou nakladanou kapustou.

Žemľová plnka do kuraťa
Zdroj: pixabay.com

Najlepšia plnka do kuraťa s pečienkou

Najlepšia plnka do kuraťa s pečienkou patrí medzi obľúbené alternatívy, pričom na plnku do kurčaťa môžeme použiť akékoľvek pečivo, ktoré máte doma.

Táto pečeňová plnka do kuraťa na plech, ku ktorej si môžete dopriať aj kuracie mäso, alebo kurča môžete piecť aj samostatne osolené, podliate vodou a s trochou oleja.

Ingrediencie:

  • 500 g kuracia pečeň
  • 4 vajíčka
  • 400 ml mlieka (môžete použiť bezlaktózové mlieko alebo aj vodu)
  • 1 cibuľu
  • 500 g staré pečivo – žemle, bagetky či chlieb
  • masť alebo olej na praženie cibule
  • 100 g slaninka – oravská, gazdovská
  • majorán
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • petržlenová vňať čerstvá

Postup:

Najprv si pripravte pečivo vášho výberu a nakrájajte ho spolu aj s cibuľou. Pečivo následne namočte do mlieka alebo vody.

Cibuľu opražte dozlatista na oleji alebo masti. Medzitým si umyte kuraciu pečeň, nakrájajte ju a nechajte orestovať na cibuli približne 15 minút.

Keď bude pečeň hotová, odstavte ju a ochuťte ju podľa vašej chuti alebo iba soľou a čiernym korením.

Rozmočené pečivo vyžmýkate, a tak ho zbavíme prebytočnej tekutiny. Ďalej do vyžmýkaného pečiva pridáte vajíčka, nasekanú petržlenovú vňať, soľ, čierne korenie a majorán podľa vlastnej chuti. Premiešate zmes a následne pridáte vašu orestovanú pečeň aj s cibuľou.

Ako posledný krok vymastíte plech olejom alebo masťou, posypete strúhankou a rozotriete plnku do kuraťa na plech.

Do prehriatej rúry na 180 stupňov vložíte plech a necháte piecť približne 45 až 50 minút.

Plnka do kuraťa z rožkov

Najlepšia plnka do kuraťa z rožkov alebo žemľová plnka je jednoduchá alternatíva, ktorú môžete vylepšiť napr. pridaním údeného mäsa, slaniny, pre vegetariánov je taktiež možné pridať tofu, ktoré dochutíte soľou alebo podľa vašej chuti.

Ingrediencie:

  • 1 celé kurča
  • 1/2 cibule
  • 2 lyžice masla
  • 100 g moravského údeného Pikok (plátky)
  • 150 ml polotučného mlieka Pilos
  • 2 kusy pečiva (môže byť aj staršie)
  • 2 vajcia
  • 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
  • soľ Castello
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • mleté čierne korenie
  • 2 vetvičky čerstvého tymianu
  • 100 ml vody
  • 300 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)

Postup:

Plnku do kurčaťa z rožkov alebo žemľovú plnku si pripravíte tak, že na rozohriatej panvici krátko orestujete cibuľu na 1 lyžici masla. Potom pridáte na kocky nakrájané moravské údené. Orestovanú zmes zalejete mliekom a necháte krátko povariť.

Vo väčšej mise zmiešate na kocky nakrájané pečivo, vajcia a nasekanú petržlenovú vňať. Osoľte, okoreňte a pridajte orestované moravské údené s cibuľou. Všetko premiešajte a nechajte odstáť 10 – 15 minút.

Plnka je hotová, môžete ňou naplniť kurča.

Príprava plnky do kuraťa
Zdroj: pixabay.com

Plnka do kuraťa so slaninou

Ďalší recept na plnku do pečeného kuraťa, ktorý stojí za vyskúšanie je doplnený slaninou, gaštanmi a cibuľkou.

Túto plnku si môžete užiť aj samostatne pečenú na rozdiel od predošlého receptu. Celý proces prípravy plnky trvá asi 30 minút a pečenie taktiež.

Ingrediencie:

  • 3 stredne veľké bagety
  • 4 vajíčka
  • 1 dcl mlieka
  • 150 g údenej slaniny
  • 1 väčšia cibuľa
  • 100 g pečených gaštanov
  • soľ
  • čierne korenie
  • muškátový oriešok – štipka
  • 50 g bravčovej masti

Postup:

Začnete tak, že si vymiešate žĺtka s mliekom a pridáte soľ, čierne korenie a muškátový oriešok podľa vašej chuti.

Do tejto zmesi pridáte natrhané pečivo a počkáte, kým sa pečivo dobre rozmočí.

Medzitým, kým je pečivo vo vašej pripravenej zmesi, nakrájate gaštany, cibuľu a slaninu a pridáte ich k pečivu so zmesou.

Plnka do kuraťa Lidl

Nakoniec pre tých, ktorý by si recept chceli vyskúšať s profesionálnym kuchárom, vyskúšajte tento recept na plnku do kuraťa Lidl s mandľovou plnkou. Ďalšie skvelé recepty nájdete aj na stránke Lidl či v Lidl plus.

Šampiňónová plnka do kuraťa

Tento recept na plnku ku kuraťu je univerzálny vzhľadom na suroviny, preto si môžete zvoliť ingrediencie podľa vašich preferencií a chuťových pohárikov.

Postup:

Tri kusy pečiva (podľa vášho výberu) nakrájate na kocky, rozmočíte v teplom mlieku, premiešate a necháte na chvíľu odpočinúť.

Potom pridáte 3 až 4 vajcia a najemno postrúhanú stredne veľkú cibuľu. Zmes dochutíte soľou, čiernym korením, petržlenovou vňaťou a majoránom.

Do takto pripravenej plnky môžete pridať navyše suroviny vášho výberu, ako napríklad, huby, ktoré mierne podusíte na masle alebo oleji.

Zdravá plnka do kuraťa

Aby vaša plnka bola pre vás motiváciou sa stravovať zdravšie, vyskúšajte do predošlého receptu napríklad pridať aj jemne opečený špenát alebo aj podusenú zeleninu.

Môžete vymeniť rožky za domáci chlieb, či slnečnicový olej za olivový olej, a ak by ste chceli vyskúšať aj vegetariánsku variantu vymeňte slaninu za tofu, ktoré jemne ochutíte.

Zdroje: tastelist.sk, veselapanvicka.sk, zenyvmeste.sk, domarada.sk, youtube.com, pixabay.com

Témata:
Recepty

Najnovšie články