Cuketa je zelenina, ktorá sa dá pripraviť na množstvo spôsobov a hlavne chutne. Pozrite sa na recepty z cukety, ktoré zvládne naozaj každý rýchlo a hravo. Vďaka našim šiestim tipom na cuketové recepty si pripravíte jedlo prakticky hneď.
Recepty z cukety
Mnohé recepty z cukety sú naozaj rýchle a jednoduché. Cuketa je dokonalá zelenia. Pripraviť sa z nej dá takmer každý druh jedla. Jedlá z cukety môžete pripraviť na viacero spôsobov – zapiecť, dusiť, pridať do šalátov alebo koláčov.
Recepty z cukety majú mnohé variácie a patria medzi recepty, čo na obed rýchlo a lacno. A ak sa snažíte o zdravší životný štýl alebo sa vám podarila úroda a hľadáte inšpiráciu na jej spracovanie určite využijete cuketa recepty, ktoré sme pre vás pripravili. Za výhodnú cenu ju kúpite aj vďaka vernostnému programu Lidl Plus.
Výber je naozaj len na vás – či už vám chutí grilovaná cuketa, cuketový šalát, slaný cuketový koláč, placky z cukety, plnená cuketa alebo cuketové špagety.
V článku nájdete
- Pečené cuketovo-mrkvové placky
- Cuketa vysmážaná na plechu
- Zapekaná cuketa s kukuricou
- Slaný cuketový koláč
- Cuketová nátierka
- Cuketové špagety s kuracím mäsom
Pečené cuketovo-mrkvové placky
Pečené cuketovo-mrkvové placky patria medzi nízkosacharidové placky bez múky alebo strúhanky. Zapekaná cuketa je naozaj chutnou a rýchlou voľbou. A hlavne nemusíte dlhé hodiny postávať pri sporáku. Rovnako sa pečie v rúre aj plnka do kuraťa.
Ingrediencie:
- 1 cuketa
- 2 mrkvy
- 3 strúčiky cesnaku
- trochu pažítky
- 100 g parmezánu
- 2 vajcia
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/2 čajovej lyžičky čierneho korenia
- 180 ml kyslej smotany
Postup:
- Cuketu podľa potreby očistite, domácu stačí iba umyť a nastrúhať nahrubo. Mrkvu taktiež očistite a nastrúhajte na jemno. Pažítku alebo petržlen umyte a nakrájajte nadrobno, cesnak prepasírujte.
- Cuketu vyžmýkajte alebo nechajte chvíľku postáť a zlejte z nej šťavu.
- Všetko spolu zmiešajte, pridajte vajíčka, strúhaný syr a premiešajte.
- Na plechu vystlanom papierom na pečenie z hmoty vytvarujte menšie placky.
- Pečte približne 20 minút pri teplote cca 200 °C. V polovici pečenia môžete placky otočiť.
- Podávajte so šalátom a kyslom smotanou.
Cuketa vysmážaná na plechu
Vedeli ste o tom, že sa cuketa dá vysmážať aj na plechu a bez oleja? Je to pravda a veru rozdiel ani nepoznáte. Piecť na plechu ju môžete aj úplne bez oleja, ale ak plech potriete trochou oleja, budú chrumkavejšie.
Takúto cuketu pečnú na plechu môžete podávať napríklad s domácou kyslou kapustou.
Ingrediencie:
- 2 cukety
- hladká múka
- vajce
- strúhanka
- soľ
- drvená rasca
- bylinky
Postup:
- Cuketu pomocou škrabky ošúpte, osoľte a posypte drvenou rascou.
- Cuketu obaľte v trojobale.
- Na plech dajte papier na pečenie, potrite ho olejom a naukladajte naň obalenú cuketu.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 180°C asi 20 minút, po 10tich minútach poprevracajte kolieska.
- Podávajte s varenými zemiakmi, zeleninovým šalátom a dresingom.
Zapekaná cuketa s kukuricou
Recepty z cukety sú medzi mnohými obľúbené, rovnako ako drožďová pomazánka. A ak máte radi zapekané jedlá, možno práve cuketa v rúre bude pre vás tou správnou voľbou.
Ingrediencie:
- 1 cuketa
- 1 cibuľa
- 1 červená paprika
- 2 varené kukurice
- 300 g tvrdého syru
- 100 mg mlieka
- 3 vajcia
- 1 čajová lyžička masla
- 1 polievková lyžica oleja
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1 štipka mletého čierneho korenia a muškátového oriešku
Postup:
- Cuketu nakrájajte na jemné kolieska, papriku na kocky a cibuľu na drobno. Z uvarenej kukurice okrájajte zrnká.
- Na panvici rozpáľte olej, pridajte cibuľu a miešajte. Po asi minúte pridajte nakrájanú papriku a opekajte asi 5 minút. Pridajte cuketu a polovicu kukurice. Opekajte, kým časť koliesok cukety nebude priesvitných, čo trvá približne 10 minút. Odstavte, osoľte, okoreňte a nechajte chvíľku vychladnúť.
- Mlieko a druhú časť kukurice a vajíčko zmixujte spolu.
- Do panvice s cuketou primiešajte 2/3 syra a celú zmes navrstvite do pekáča vymasteného maslom. Zalejte vaječnou zmesou a navrch rovnomerne nasypte zvyšok syra.
- V rúre na 150 stupňov zapekajte asi 15 minút (je potrebné, aby vajíčka stuhli, ostatné suroviny sú už tepelne upravené).
- Podávajte s čerstvou zeleninou, prípadne so zemiakmi alebo pečivom.
Slaný cuketový koláč
Medzi cuketové recepty, ktoré rozhodne musíte vyskúšať, patrí aj slaný cuketový koláč. Po tomto koláči sa naozaj len tak zapráši. Ak uprednostňujete sladké, vyskúšajte recept na palacinkové cesto.
Ingrediencie:
- 800 g cukety
- 300 g tvrdého syru
- 300 g polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 8 strúčiky cesnaku
- 6 vajíčok
- 2 dcl oleja
- 2 čajové lyžičky soli
- petržlenová vňať
- pažítka
Postup:
- Vajcia vyšľahajte s olejom a soľou, pridajte postrúhanú cuketu, syr, pažítku, vňať, pretlačený cesnak a múku s práškom do pečiva.
- Pečte na plechu s papierom na pečenie na 180 stupňov a približne 50 minút. Koláč vyberte, keď bude pekný zlatistý a na špajdlu sa cesto nebude lepiť.
Cuketová nátierka
Recepty z cukety majú široké využitie, môžete z cukety vyrobiť aj výbornú cuketovú nátierku, ktorá je rýchlovka ideálna na raňajky alebo večeru. Veľmi chutnou a rýchlou nátierkou je aj vajíčková pomazánka.
Ingrediencie:
- 1 mladá cuketa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 3 polievkové lyžice fresh cremu
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička kôpru
Postup:
- Cuketu nastrúhame na hrubo, trochu osoľte a nechajte odpočinúť.
- Medzitým si na jemno nakrájajte cibuľu a orestujte ju na oleji. Pridajte vyžmýkanú cuketu a restujte spolu 10 minút, kým sa neodparí zvyšná voda.
- Následne pridajte nastrúhaný cesnak, kôpor a dochuťte mletým čiernym korením, dosoľte a keď hmota vychladne primiešajte fresh crem (môžete ho nahradiť jogurtom alebo taveným syrom). Výborne je nátierku podávať na opečenú hrianku.
Cuketové špagety s kuracím mäsom
Medzi posledné najobľúbenejšie recepty z cukety patria cuketové cestoviny s kuracím mäsom. Správnou škrabkou premeníte zeleninu na dlhé rezance alebo špagety. Potom ich stačí iba ochutiť a pridať do nich, čo len chcete a chutný recept je na svete.
Ako dezert po mäsovom obede si pripravte rýchly a jednoduchý banánový chlieb, ktorý je ideálny aj na raňajky.
Ak vám ostalo zvyšné mäso, môžete ho do receptu prihodiť, prípadne si ho na panvici rýchlo pripraviť.
Ingrediencie:
- 200 g cukety
- 150 g pečeného kuracieho stehna
- 1 polievková lyžica sezamu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 štipka soli
Postup:
- Ak máte škrabku, ktorá vie premeniť zeleninu na dlhé rezance, máte výhodu. Ale samozrejme sa dajú špagety nákrájať nožom.
- Pečené kuracie stehno roztrhajte na jednotlivé vlákna.
- Asi pol cukety nakrájajte na špagety pomocou škrabky alebo nakrájajte nožom. Krájajte iba tie časti bez jadierok.
- Na suchej panvici opečte sezamové semienka a zohrejte mäso.
- Na panvicu dajte lyžicu oleja a cuketové špagety opečte menej ako minútu. Pridajte soľ, bylinky, mäso, sezam a spolu opatrne premiešajte.
- Ak chcete pridať cesnak, môžete ho nakrájať na jemné rezance a na oleji opiecť ešte pred pridaním cukety. Namiesto cesnaku môžete tiež použiť medvedí cesnak.
Zdroj: unsplash.com, varecha.sk