Recepty z tekvice na varenie vás prekvapia svojou chuťou – od tradičných polievok až po inovatívne jedlá. Inšpirujte sa receptami z bielej tekvice, tekvice hokkaido a maslovej tekvice.
Recepty z tekvice
Zdravé recepty z tekvice sú veľmi chutnou voľbou, čo na obed rýchlo a lacno. Okrem toho, že je tekvica nízkokalorická, obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú prospešné pre naše zdravie.
Môžete si vybrať veganske recepty z tekvice alebo k nim pridať mäsko. Všetko závisí od vašich preferencií a chuti. Inšpirujte sa najlepšími receptami z tekvice!
V článku nájdete
Recepty z tekvice bielej
Biela tekvica sa vyznačuje svojím mierne sladkým chuťovým profilom a je vynikajúcou surovinou pre rôzne kulinárske experimenty.
Tekvicový prívarok s kôprom
Tekvicový prívarok s kôprom je tradičné slovenské jedlo, ktoré vyniká svojou jemnou a mierne sladkou chuťou. Inšpirujte sa receptom nižšie.
Ingrediencie
- 1 biela tekvica (asi 2,5 kg)
- hrsť čerstvého kôpru
- 2 ČL soli
- 2 PL oleja
- 2 smotany
- 2 PL ovsenej múky
- 1-2 PL octu
Postup
- Pripravte si tekvicu. Ak je tekvica ošúpaná a má vybraté jadierka, nastrúhajte ju na väčšom strúhadle. Pridajte soľ a nechajte asi 20 minút postáť.
- Následne z tekvice vytlačte nadbytočnú šťavu a dajte ju do hrnca s rozpáleným olejom.
- Premiešajte a poduste ju na strednom ohni pod pokrievkou do mäkka asi 15 minút.
- Počas dusenia občas premiešajte. Kým sa tekvica dusí, nasekajte si čerstvý kôpor a pridajte ho k tekvici na konci varenia.
- Povarte spolu ešte 2 – 3 minúty a následne pridajte smotanu, v ktorej ste si rozmiešali ovsenú múku (rozmixované ovsené vločky).
- Povarte ešte 5 minút. Podĺa chuti pridajte trochu soli, prípadne cukru.
- Odstavte a keď prívarok trochu ochladne, pridajte na dochutenie ocot.
- Prívavok môžete podávať ľubovoľným spôsobom, napríklad s varenými zemiakmi a vajíčkom natvrdo či ako prílohu k fašírkam.
Polievka z bielej tekvice a cukety
Recepty z tekvice a cukety sú skvelým zdravým a chutným kombom. Vyskúšajte recept na chutnú a rýchlu polievku.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká biela tekvica
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 cibuľa
- cca 1,5 šálky zeleninového vývaru
- 3 PL bieleho jogurtu
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 PL olivového oleja
- 2 ČL čerstvej bazalky
- soľ a mleté čierne korenie
Postup
- Tekvicu ošúpte a vydlabte stred so semienkami. Následne ju nakrájajte na kocky, cukety len umyte a rovno nakrájajte na rovnaké kúsky.
- Pripravte si hrniec, v ktorom rozpálte olej a pridajte nadrobno nasekanú cibuľu. Krátko ju orestujte a pridajte kocky tekvice a cukety.
- Zalejte vývarom (alebo vodou) tak, aby bola zelenina úplne zaliata.
- Pridajte bazalku, soľ a čierne korenie. Následne povarte do zmäknutia si 15 až 20 minút.
- Následne polievku dohladka rozmixujte ponorným mixérom a na záver pridajte jogurt a pretlačené strúčiky cesnaku.
- Znova premixujte a vráťte na oheň len prevrieť.
- Odstavte a môžete podávať, napríklad s opečenými tekvicovými jadierkami, krutónmi, pečivom a podobne.
3 skvelé recepty z tekvice hokaido
Recepty z tekvice Hokkaido sú veľmi obľúbené, najmä pre rôzne variácie. Dá variť, piecť, smažiť a dokonca sú z nej aj výborné sladké dezerty.
Hokkaido je bohatá na rôzne vitamíny a minerály, obsahuje antioxidanty, vlákninu a ďalšie prospešné látky. No vedeli ste ju, že ju nemusíte šúpať, stačí ju len poriadne umyť.
Krémová polievka z tekvice hokkaido
Krémové polievky sú veľmi chutné a zasýtia. Spolu s opečenými krutónmi alebo kúskom pečiva je hokkaido polievka skvelou možnosťou, čo na obed rýchlo a lacno.
Ingrediencie
- 1 tekvicu hokkaido
- 2 mrkvy
- 2 zemiaky
- 1 cibuľa
- 1-2 strúčiky cesnaku
- smotana na šľahanie
- soľ, korenie
- tekvicový alebo olivový olej
- vývar alebo bujón
Postup
- Nakrájajte cibuľu a cesnak na malé kúsky a opražte na oleji. Tekvicu umyte, nakrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuľke.
- Tekvicu umyte, nakrájajte na malé kúsky a pridajte k cibuľke.
- Pridajte aj nakrájanú mrkvu a zemiaky, chvíľku opečte.
- Zalejte vývarom alebo vodou s kúskom bujónu, pridajte korenie, soľ a varte, kým nebude zelenina mäkká.
- Korenie vyberte a všetko dobre rozmixujte, pridajte smotanu a prípadne dosoľte.
- Tekvicová polievka hokkaido chutí skvele s krutónmi alebo pečivom.
Zapečená tekvica hokkaido so zemiakmi
Recepty z tekvice na pečenie sú veĺmi preferovanou voľbou. Môžete ju upiecť iba na masle alebo pridať rôzne koreniny, podľa toho, čo máme radi. Či už pridáte rozmarín, oregano alebo tymian, chuť tekvice to podčiarkne a môžete ju podávať aj ako hlavné jedlo.
Ingrediencie
- tekvicu hokkaido
- zemiaky
- tekvicový alebo olivový olej
- tymian alebo rozmarín, oregano, prípadne iné koreniny
- cesnak
- cibuľa
Postup
- Tekvicu umyte, rozrežte na polovicu, vyberte stred s jadierkami a nakrájajte na mesiačiky.
- Zemiaky si očistite a nakrájajte na tenké plátky.
- Plech vymastite olejom, naukladajte tekvicu a zemiaky.
- Osoľte a okoreňte.
- Cibuľu nakrájajte na hrubé plátky, cesnak na menšie kúsky a spolu ich pridajte na vrch pekáča a nakoniec pridajte aj tymian.
- Pečte približne 20 minút pri teplote 200°C.
Recept na rizoto z hokkaido tekvice
Fit recepty z tekvice sú najlepšou voľbou pri zdravom životnom štýle. Rizoto pripravíte lusknutím prsta a rozhodne si na ňom pochutíte.
Ingrediencie
- 1 menšia tekvica
- 1 menšia cibuľa
- 300 g ryže
- 500 ml zeleninového vývaru
- 1 dl bieleho vína
- muškátový oriešok
- 2 PL masla
- 150 g gorgonzoly
- rukola, balzamico, olivový olej
- soľ
Postup
- Umyte hokkaido, nakrájajte, dajte na plech, pokvapkajte olejom a upečte domäkka (asi 30 minút pri teplote 200 °C).
- Potom tekvicu rozmixujte na pyré. Na panvici si na oleji osmažte nasekanú cibuľku. Potom pridajte ryžu a orestujte.
- Podlejte vínom a počkajte, kým sa odparí.
- Následne začnite pridávať vývar a pridávajte ho po častiach až do zmäknutia ryže.
- Pred koncom pridajte tekvicové pyré a trochu muškátového orieška. Taktiež pridajte maslo a syr.
- Osoľte a podávajte ozdobené rukolou a balzamicom. Môžete posypať syrom.
Recepty z tekvice maslovej
Maslová tekvica je najrozšírenejším druhom. Od tekvice hokkaido sa maslová tekvica líši tým, že ju musíte olúpať, pretože šupka je tvrdá a nedá sa uvariť. Môže sa variť, piecť aj dusiť.
Tekvicová nátierka
Zdravé recepty z tekvice pre deti nemusia byť len krémové polievky, ale aj iné recepty – ako napríklad nátierky.
Ingrediencie
- 500 g dužiny z maslovej tekvice (nakrájané na kocky)
- 100 g ľubovoľného smotanového syra
- 1 lyžička sušeného tymianu
- soľ
- čierne korenie
Postup
- Nakrájanú tekvicu dajte do hrnca, zalejte vodou tak, aby bola tekvica ponorená a osoľte.
- Hrniec prikryte pokrievkou a priveďte do varu. Potom stiahnite plameň na mierny stupeň a varte cca 20−25 minút do zmäknutia tekvice.
- Hotovú nátierku podávajte s celozrnným pečivom.
- Nátierku môžete ozdobiť žeruchou a tekvicovými semiačkami.
Zdroje: recepty.sk, varecha.sk, unplash.com, youtube.com