Varené víno je neodmysliteľnou súčasťou zimného obdobia. Tento chutný nápoj zahreje počas chladných dní a rozvonia celý dom. Pozrite sa na recepty na výborné varené víno, ktoré si pripravíte veľmi rýchlo a jednoducho.
Varené víno
So zimou a vianočnými prázdninami prichádza ideálny čas na pitie vareného vína. Vôňa škorice, klinčekov, kardamonu alebo pomarančov rozvonia celý váš domov.
Varené víno spolu s vianočným punčom sú vynikajúce nápoje na zahriate počas chladných a sychravých dní. Navyše víno v malom množstve môžete zaradiť do zdravého životného štýlu. Inšpirujte sa najlepšími receptami na varené víno.
V článku nájdete
Výborné varené víno
Najlepšie varené víno si pripravíte v pohodlí domova. Pomer ingrediencií si môžete zvoliť podľa vašich preferencií a chuti.
Tradičné varené víno je v zimných mesiacoch veľmi populárne. Niet divu, keďže ide o chutný nápoj a navyše okrem alkoholu obsahuje aj ingrediencie, ktoré sú pre telo zdravé:
- škorica – stimuluje telo k produkcií tráviacich štiav, je tiež dobrým liekom proti nadúvaniu
- kardamon – pomáha proti nadúvaniu a nafukovaniu
- klinček – má antibakteriálne vlastnosti a pomáha pri trávení
Blahodarné účinky na ľudský organizmus má aj Huba Kombucha.
Varené víno recept
Varené víno recept nie je ničím komplikovaný a zvládne ho skutočne každý. Stačí, keď si pripravíte pár ingrediencií a za chvíľku máte tento teplý nápoj uvarený.
Návod na varené víno je veľmi jednoduchý a pripraviť si ho môžete na Vianoce, Silvestra, Halloween alebo iné chladné dni. Nielen príjemne zahreje, ale aj prevonia celý domov.
Obľúbené recepty sú práve na varené biele víno, červené víno a dokonca aj ríbezľové. Varené víno rozvonia celý dom, rovnako ako Štedrák a vianočné koláče.
Varené víno červené
Najviac používanou ingredienciou pri výrobe vareného vína je červené víno. Mnohí ho uprednostňujú najviac zo všetkých druhov vín. Inšpirujte sa nasledujúcim receptom.
Ingrediencie varené víno s klinčekmi
- 500 ml červeného vína
- 6 klinčekov
- 1 celá škorica
- polovica pomaranču
- podľa chuti kryštálový cukor
Postup varené červené víno recept
- Z pomaranča odkrojte 2 plátky, do ktorých zapichnete klinčeky a zo zvyšku vytlačte šťavu.
- Pomaranč a pomarančovú šťavu dajte do hrnca spolu so škoricou, badiánom a vínom.
- Pridajte cukor podľa chuti a druhu vína (ak použijete suché červené víno, pridajte 2,5 PL cukru).
- Zahrievajte na miernom ohni a tesne pred tým, ako sa začne variť ho odstavte.
- Horúce víno môžete ešte cca 5 minút nechať „odležať“, aby sa zintenzívnila chuť korenín. Následne nalejte do pohárov a podávajte horúce.
Varené víno poháre môžu byť rôzne, existujú rôzne hrnčeky s vianočným motívom, ktoré ešte viac znásobia atmosféru. V prípade, že nemátie špeciálne šálky, červené varené víno môžete podávať v hocijakom hrnčeku.
Biele varené víno recept
Biele varené víno recept je veľmi jednoduchý a rýchly. K tomuto chutnému nápoju si môžete pripraviť aj tuniakovú pomazánku alebo vajíčkovú pomazánku.
Ingrediencie varené víno so zázvorom
- 750 ml bieleho vína
- 1 pomaranč
- 5 klinčekov
- 3 badiány
- 1 zázvor
- 1,5 dcl vody
- 70 g cukru
Varené víno biele postup
- Pomocou škrabky na zeleninu si ošúpte pomarančovú kôru, pričom dajte pozor, aby ste neodstránili žiadnu dreň (bielu časť). Klinčeky zatlačte do šupky.
- Očistite si zázvor a nakrájajte ho na tenké plátky.
- Do hrnca vylejte fľašu bieleho vína (ideálne je použiť suché, no môže byť aj polosuché).
- Pridajte doň pomarančovú kôru, badián, zázvor, vodu a cukor. Na strednom ohni priveďte víno do bodu varu a priebežne miešajte, aby sa vám rozpustil cukor. Varte približne 10 minút.
- Ak ste víno priviedli do bodu varu, odstavte ho, prikryte ho a nechajte 20 minút postáť, aby sa všetky chute pekne uvoľnili a spojili.
- Tesne pred podávaním varené víno jemne zohrejte na strednom ohni, kým nezačne vrieť. Podávajte teplé.
Varené víno s ovocím
Recept na varené víno s ovocím si tiež môžete veľmi rýchlo pripraviť. Ak nemáte doma biele alebo červené víno, môžete použiť ružové.
Ingrediencie
- 1 liter ružového vína
- 1 jablko
- 1 pomaranč
- 1 citrón
- 1 celá škorica
- 6 klinčekov
- 1 badián
- podľa chuti kryštálový cukor
Postup
- Do hrnca nalejte víno, pridajte nakrájané ovocie a koreniny.
- Podľa chuti dosypte cukor. Premiešajte a pomaly zohrievajte.
- Odstavte pred bodom varu.
- Nalejte do pohárov a ozdobte plátkami ovocia.
Varené ríbezľové víno
Určite už každý z vás niekedy pil varené víno, ale počuli ste už o varenom víne z čiernych ríbezlí? Inšpirujte sa nasledovným receptom.
Ingrediencie varené ríbezľové víno:
- 500 ml ríbezľového vína
- 6 klinčekov
- 1 celá škorica
- polovica badiánu
- 1 pomanč
- podľa chuti kryštálový cukor a med
Postup ríbezľové víno varené:
- Z pomaranča odkrojte 2 plátky, do ktorých zapichnete klinčeky a zo zvyšku vytlačte šťavu.
- Pomaranč a pomarančovú šťavu dajte do hrnca spolu so škoricou, badiánom a ríbezľovým vínom.
- Pridajte cukor alebo med podľa chuti a druhu vína.
- Zahrievajte na miernom ohni a tesne predtým, ako začne vrieť ho odstavte.
- Horúce varené víno môžete ešte nechať cca 5 minút „odležať“, aby sa zintenzívnila chuť korenín. Následne nalejte do pohárov a pite teplé.
Varené víno cena
Varené víno cena sa odvíja od toho, kde si ho chcete kúpiť. Na vianočných trhoch narazíte na rôzne ceny, ktoré sa odvíjajú od druhu punču a jeho množstva.
Samozrejme je rozdiel, či pôjdete na vianočné trhy v Bratislave alebo vianočné trhy v Budapešti. Ceny budú rozdielne. Pripravte sa však na to, že dvojdecový pohárik s varneým vínom zaplatíte minimálne 2,50 €.
Fľašu vareného vína, ktoré si doma len zahrejete si môžete kúpiť aj v internetových obchodoch. Cena takejto fľaše sa pohybuje okolo 5 €.
Hrnčeky na varené víno
Varené víno môžete podávať v hocijakých hrnčekoch, ktoré doma nájdete. Jednoznačne najlepšie chutí z vášho najobľúbenejšieho hrnčeka.
Hrnčeky na varené víno viete nájsť aj na Heureke alebo iných internetových obchodoch. Nezabudnite využiť zľavy Black Friday, ktoré sa určite oplatia aj pri nákupe hrnčekov na varené víno.
Zdroje: unsplash.com, kuchynalidla.sk