Vianočné obdobie sa spája s rozličnými pokrmami, vyskúšajte vianočná kapustnica recept na rôzne spôsoby. Pripraviť ju môžete s údeným mäsom a klobásou, prípadne môžete zvoliť bezmäsitú variatu s hubami a slivkami. Inšpirujte sa najobľúbenejšími receptami na vianočnú kapustnicu.
Vianočná kapustnica recept
Vianočná kapustnica recept sa zaraďuje medzi obľúbené vianočné recepty. Kapustnica totižto patrí medzi najtradičnejšie jedlá, ktoré sa počas sviatkov v slovenských domácnostiach pripravujú.
Pravá slovenská kapustnica nechýba takmer na žiadnom vianočnom stole, podobne ako domáci vaječný likér. Pripraviť si ju môžete na niekoľko spôsobov, medzi obľúbené recepty na vianočnú kapustnicu patria verzie bez mäsa, s hubami alebo s klobásou.
V článku nájdete
Najlepšia vianočná kapustnica
Najlepšia vianočná kapustnica je pre každého iná, pre niekoho je to tá s údeným mäsom a klobásou, iné domácnosti zase preferujú bezmäsitú verziu s hubami.
Najlepšie to urobíte tak, keď si vyskúšate niekoľko receptov a zistíte, ktorá chuť kapustnice vám vyhovuje najviac alebo sa budete držať tradícií a chutí, na ktoré ste zvyknutí cez Vianoce z detstva.
Nezabudnite si urobiť zásoby vopred, pretože otváracie hodiny cez Vianoce sú vo väčšine obchodov upravené.
Jednoduchá vianočná kapustnica recept
Pravá slovenská vianočná kapustnica recept nie je úplne jednoduchý na prípravu, avšak medzi receptami dokážete nájsť aj tie jednoduchšie aj tie zložitejšie.
Medzi jednoduché recepty patrí variant s hubami a klobásou.
Ingrediencie:
- 1 veľká hlava kyslej kapusty (asi 1 kg)
- 200 g sušených húb (hríby)
- 200 g klobásy
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 zemiaky
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica kyslej smotany na dochutenie
Postup:
- Sušené huby namočte do horúcej vody na 30 minút. Potom ich dobre premyte a nasekajte na menšie kúsky.
- Na panvici si rozpálte olej a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte klobásu na plátky a orestujte ju, až kým bude trochu opražená.
- Pridajte do panvice mletú papriku a mierne ju orestujte, aby sa uvoľnila jej aróma.
- Pridajte nasekané huby a orestujte ich spolu s ostatnými ingredienciami.
- Do hrnca pridajte kyslú kapustu a prilejte dostatok vody na to, aby kapusta bola pokrytá. Ak chcete, môžete pridať aj nakrájané zemiaky.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti a nechajte polievku variť na miernom ohni približne 45-60 minút, kým kapusta a zemiaky nie sú mäkké.
Ak chcete, môžete polievku zapražiť. Na to si v menšom hrnčeku rozpustite hladkú múku na oleji a pridajte ju do kapustnice. Dobre premiešajte a nechajte povariť ešte pár minút. Na záver môžete ešte kapustnicu dochuť lyžičkou kyslej smotany.
Aby vám príprava ubiehala rýchlejšie a recept sa vám zdal jednoduchší môžete si k nej pripraviť aj varené vínko alebo vianočný punč, ktorý vám znásobí vianočnú atmosféru.
Vianočná kapustnica recept s údeným mäsom a klobásou
Vianočná kapustnica recept s údeným mäsom a klobásou je ďalším variantom tejto tradičnej vianočnej polievky.
Verzia s údeným mäsom a klobásou je populárna počas celého roka a množstvo domácností ju pripravuje aj na Silvestra.
Ingredncie:
- 1 veľká hlava kyslej kapusty (asi 1 kg)
- 200 g údeného mäsa (napríklad údená slanina, šunka alebo koleno)
- 200 g údených klobás
- 1 väčšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička mletej papriky
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- 2 zemiaky
- 1 lyžica hladkej múky
- 1 lyžica kyslej smotany na dochutenie
Postup:
- Kyslú kapustu dobre opláchnite pod tečúcou vodou, aby ste z nej odstránili nadbytočnú kyslosť.
- Na panvici si rozpálte olej a orestujte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte údené mäso a klobásy na kocky. Orestujte ich, až kým nezačnú uvoľňovať svoju arómu a trochu sa opražia.
- Pridajte mletú papriku a mierne ju orestujte, aby sa uvoľnila jej aróma.
- Pridajte do hrnca nakrájanú kyslú kapustu a prilejte dostatok vody na to, aby kapusta bola pokrytá.
- Do hrnca pridajte aj nakrájané zemiaky.
- Osoľte a okoreňte podľa chuti. Počkajte, kým kapusta a zemiaky nebudú mäkké, čo môže trvať približne 45-60 minút.
- Ak chcete, môžete polievku zapražiť múkou.
Vianočná kapustnica recept so smotanou
Vianočná kapustnica recept so smotanou býva častokrát aj vo vegetariánskej verzii aj vo verzii s mäsom. V niektorých receptoch nájdete kyslú smotanu v niektorých zase smotanu na verenie.
Pozrite sa vianočná kapustnica recept s kyslou smotanou, údeným mäsom a hubami, ktoré tvoria základ polievky. Prečítajte si o tipoch, kam na huby do kapustnice na Slovensku.
Ingrediencie:
- 1,5 kg kyslej kapusty
- 500 g údeného mäsa (krkovička, koleno, klobása)
- 3 hrste sušených húb
- 2 tégliky kyslej smotany
- 2 PL hladkej múky
- soľ, bobkový list
- podľa chuti čierne korenie, majoránka, rasca
Postup:
- Kyslú kapustu prepláchnite vlažnou vodou a nechajte odkvapkať.
- Sušené huby namočte do vody a nechajte napučať.
- Udenné mäso nakrájte na kocky.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom nakrájanú cibuľu.
- Pridajte údené mäso a opečte.
- Pridajte kyslú kapustu, nastrúhanýcesnak, sušené huby a bobkový list. Zalejtevodou, aby bola kapusta ponorená.
- Pridajte soľ, čierne korenie a majoránku. Varte na miernom ohni asi 2 hodiny, kým nie je kapusta mäkká.
- V miske rozmiešajte hladkú múku so smotanou.
- Prilejte zmes do polievky a miešajte, kým sa zápražka nerozvarí.
- Povarte ešte asi 5 minút a dochuťte podľa potreby.
Vianočná kapustnica recept bez mäsa
Vianočná kapustnica recept bez mäsa je vhodný najmä pre tých, ktorí si ctia prikázané sviatky a dodržiavajú vianočný bezmäsitý pôst.
Variant bez mäsa môžete urobiť rovnako so smotanou, kedy vzniká biela vianočná kapustnica alebo môžete do kapustnice pridať huby, ktoré jej dodajú výnimočnú chuť.
Ingrediencie:
- 500 g kapusta kvasená
- 2-3 hrste huby biele sušené
- 2 ks bobkový list
- 3 ks korenie čierne celé
- 3 ks korenie nové celé
- 1/4 ks maslo
- 2 PL múka hladká
- 4 ks zemiaky
- 250 ml smotana sladká 33%
- soľ
- korenie čierne mleté
Postup:
- Z kyslej kapusty zlejte vodu, ktorú odložte a v konečnej fáze ju môžete použiť na okyslenie kapustnice.
- Kapustu premyte a vložte do hrnca spolu s hríbami, zalejte vodou, pridajte bobkový list, celé čierne a nové korenie.
- Všetko spolu povarte.
- Zatiaľ si očistite a nakrájajte zemiaky a uvarte ich v druhom hrnci v slanej vode.
- Keď sú zemiačiky uvarené vlejte ich ku kapuste a varte ďalej.
- Z masla a hladkej múky si pripravte svetlú a voňavú zásmažku, ktorú potom nalejte do polievky.
- Nakoniec prilejte smotanu a dosoľte, okoreňte poprípade dokyseľte vodou čo vám zostala z kapusty.
- Všetko spolu prevarte a môžete podávať.
Vianočná kapustnica recept bez mäsa so slivkami
Ďaľšou alternatívou, ako pripraviť kapustnicu bez mäsa je verzia so slivkami. Slivky kapustnici dodajú jedinečnú arómu a špecifickú chuť.
Veľmi často sa práve používa kombinácia chutí slivky s hubami.
Ingrediencie:
- 500 g kyslej kapusty
- 10 sušených sliviek
- 100 g sušených húb
- 1 cibuľa
- 1 ČL soli
- 3 bobkové listy
- 2 ČL mletého čierneho korenia
- 4 guľôčky celého nového korenia
- 4 guľôčky celého čierneho korenia
- 1,5 ČL mletej červenej papriky
- 1 PL oleja
Postup:
- Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku.
- Kapustu preceďte, nedávajte do polievky šťavu z kapusty, lebo bude veľmi kyslá.
- K cibuľke pridajte kapustu, kúsky húb, nakrájané slivky, červenú papriku, korenie, bobkový list a premiešajte.
- Chvíľku poduste a zalejte vriacou vodou. Voda by mala siahať asi 10 cm nad okraj kapusty.
- Zakryte a duste, kým kapusta nezmäkne.
- Pred dovarením pridajte soľ a slivky a ešte chvíľku povarte.
Vianočná kapustnica recept s hubami
Vianočná kapustnica recept s hubami môže byť aj vo vegetariánskej aj v mäsovej verziii.
Pozrite sa na vianočná kapustnica recept s hubami a klobásou.
Ingrediencie:
- 500 g kyslá kapusta
- 200 g klobása
- 20 g hladká múka
- 2 ks bobkový list
- 1 ks cibuľa
- 5 ks zemiak
- 1 hrsť sušené huby
- 1 štipka mletá červená paprika
- 1 štipka soľ
- 1 štipka mleté čierne korenie
- trochu
- olej
- 1 stonka čerstvý rozmarín
Postup:
- Kapustu prepláchnite a dajte variť do hrnca s vodou aj klobáskou.
- Pridajte vopred namočené huby, ktoré ste scedili a bobkový list.
- Prikryte a varte na miernom ohni 15 minút.
- Potom do kapustnice pridajte na kocky nakrájané zemiaky, soľ a varte do mäkka.
- Potom vyberte klobásku, nakrájajte ju na kolieska a vráťte naspäť do polievky.
- Na rozpálenom oleji opražte nadrobno nakrájanú cibuľu, zasypte ju múkou a opražte.
- Primiešajte papriku, vodu a zápražku vlejte do uvarenej polievky.
- Premiešajte, dochuťte soľou, korením a podávajte.
Vianočná kapustnica recept s krúpami
Vianočná kapustnica recept s krúpami je dalšia možnosť, ako pripraviť kapustnicu. Krúpy dodajú polievke sýtejší základ a rozmanitejšiu chuť.
Ingrediencie:
- 1kg kyslej kapusty
- 1 hrnček krúpov
- 1 hrnček sušených húb
- 300g zemiakov
- 300g klobásy
- 5 bobkových listov
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup:
- Do hrnca si dajte kapustu, huby, na kolieska nakrájanú klobásu, krúpy, bobkové listy a korenie.
- Zalejte to vodou, aby bola asi 10cm nad kapustou.
- Kapustnicu nechajte variť aspoň hodinu a pol.
- Potom pridajte do kapustnice očistené a nakrájané zemiaky.
- Varte až kým nie sú zemiaky mäkké.
- Keď je všetko uvarené podľa chuti ju ešte osoľte a okoreňte.
Zdroje: varecha.sk, recepty.sk, yotutube.com, unsplash.com