Kto bude prezidentom USA? Tipnite si!

Vianočné koláče – tradičné recepty, nepečené, so salkom, fit, suché a bezlepkové

Aktualizované:

Autor: Lenka

Vianočné koláče recepty

Aké by boli Vianoce bez vône domácich koláčikov? Vianočné koláče recept slúži, ako inšpirácia a aj vy si môžete pripraviť domáce vianočné koláče bez obáv. Pozrite sa na tie najlepšie recepty na tradičné vianočné koláče, nepečené, suché, fit, ale i bezlepkové.

Recept na vianočné koláče

Recepty na vianočné koláče nemusia byť každý rok rovnaké, ale na druhej strane tradičné koláče rovnako ako vianočný punč alebo kapustnica z kyslej kapusty k Vianociam jednoducho patria.

Vôňa čerstvo upečených koláčikov spolu s domácim vaječným likérom vytvárajú dokonalú vianočnú atmosféru. Pri príprave môžete využiť niekoľko receptov – či už si vyberiete tradičné, suché, vianočné pečivo nepečené alebo vianočné koláče pre deti.

V článku nájdete

Tradičné slovenské vianočné koláče

Bez tradičných slovenských vianočných koláčov si vie Vianoce predstaviť málokto. Skvelé sú ja na zhryznutie ku vianočných filmom a vianočným rozprávkam.

K tradičným vianočným koláčom nepochybne patrí aj obľúbený Štedrák.

Orechovo žĺtkové rezy recept

Recept na tradičné žĺtkové rezy využívali na pečenie ešte mnohé babičky a sú starou dobrou klasikou aj v dnešnej dobe. Hodia sa na Vianoce, Veľkú noc, na hostiny alebo len tak ku kávičke.

Ingrediencie cesto žĺtkové vianočné pečivo

  • 6 bielkov
  • 250 g práškového cukru
  • 150 g polohrubej múky
  • 250 g masla
  • 300 g mletých orechov
  • 1 balík prášku do pečiva

Ingrediencie žĺtková poleva

  • 6 žĺtkov
  • 250 g práškového cukru

Postup

  1. Mäkké maslo si vyšľahajte s cukrom, postupne pridajte orechy a na striedačku tuhý sneh z bielkov a preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
  2. Plech si vymastite a vysypte naň múku. Vylejte na plech cesto a pečte na 180 °C asi 30-35 minút.
  3. Zatiaľ si pripravte plnku. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do penista. Ešte na horúci koláč vylejte trošku polevy a spravte z nej tenkú vrstvu. Následne vylejte zvyšok polevy a zahlaďte.
  4. Nechajte úplne uschnúť a vychladnúť.
  5. Koláčik je najlepšie krájať nahriatym nožom.

Parížske rožky recept

Parížske rožky sú chutnou klasikou, ktorá počas Vianoc rozhodne nemôže chýbať. Vychutnať si ich môžete aj počas balenia darčekov.

Ingrediencie cesto

  • 1 vajce
  • 100 g práškového cukru
  • 100 g vlašských orechov
  • 1 PL hladkej múky

Ingrediencie krém

  • 1 vajce
  • 40 g kryštálového cukru
  • 10 g kakaa
  • 80 g masla

Ingrediencie poleva

  • 100 g čokolády
  • 1 PL oleja

Postup

  1. Všetky suroviny na cesto vymiešajte mixérom na jednotnú hmotu, ktorú následne preložte do cukrárenského vrecka a na plech s papierom na pečenie striekajte rožteky.
  2. Rožteky upečte vo vopred vyhriatej rúre pri teplote 180 °C dozlatista – trvá to približne 10 minút. Ale rožteky priebežne kontrolujte, aby neprihoreli.
  3. Nad parou vymiešajte vajíčko s cukrom do tuhej peny. Potom pridajte kakao a ešte krátko šľahajte.
  4. Hmotu odstavte a nechajte mierne vychladnúť. Maslo vymiešajte do peny a pridajte aj mierne vychladnutú kakaovú hmotu.
  5. Krém potom dajte do cukrárskeho vrecka a odložte na 20 minút do chladničky.
  6. Krém striekajte na vychladnuté rožteky a dajte ich poriadne schladiť. Až keď je krém poriadne tuhý, namáčajte v poleve – čokoládu rozpustite vo vodnom kúpeli spolu s lyžicou oleja.
Recepty na vianočné koláče
Zdroj: unsplash.com

Suché koláče na Vianoce

Vianočné koláče suché sú obľúbenou klasikou v mnohých rodinách. Ľahko sa nimi ponúka návšteva a vydržia dlhšie ako ostatné. Navyše sa riadia aj medzi jednoduché vianočné koláče, ktoré zvládne pripraviť naozaj každý.

Medzi ďalšie suché koláče recepty, ktoré sa zvyknú robiť počas sviatkov, patria aj recepty na slané pečivo.

Vanilkové rožky recept

Vanilková klasika, ktorá rozvonia celý dom vanilkovo-vianočnou vôňou pripravíte lusknutím prstov.

Ingrediencie

  • 150 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g masla alebo tuku na pečenie
  • 50 g mletých orechov podľa chuti (mandle, lieskovce, orechy)
  • 1 žĺtok
  • 2 ČL vanilkového cukru
  • štipka soli

Postup

  1. Cesto vyformujte do gule, dajte na hodinu do chladničky odpočinúť a potom z neho tvarujte malé rožteky.
  2. Pri teplote 190  °C  pečte 10 minút a ešte teplé obaľujte v zmesi vanilkového a práškového cukru.

Kokosové rožky recept

Podobný recept, ako je stará dobrá klasika vanilkové rožky, môžete pripraviť aj s použitím kokosu.

Ingrediencie

  • 30 g kokosu
  • 80 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • ¼ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • 80 g masla

Postup

  1. Zmiešajte všetky ingrediencie a vypracujte cesto.
  2. Cestom naplňte formičky na rožky a pri teplote 160 °C pečte asi 13 minút. Rožky musia byť svetlé.
  3. Keď vychladnú namáčajte konce v roztopenej čokoláde.

Linecké koláčiky recept

Počas vianočných prázdnin môžete aj spolu s deťmi pripraviť túto rýchlu klasiku, bez ktorej by Vianoce neboli Vianocami.

Ingrediencie

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g margarínu
  • 75 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilínový cukor
  • štipka kypriaceho prášku
  • štipka soli

Postup

  1. Z ingrediencií vypracujte cesto, ktoré vykrojíte pomocou formičiek.
  2. Dajte na plech a pečte pri teplote  180  °C, do 10 minút by mali byť hotové.
  3. Koláčiky následne obaľte v práškovom cukre a spájajte džemom.
Tradičné vianočné koláče recepty
Zdroj: unsplash.com

Medovníčky recept

Medovníčky rozvoňajú celý dom pri zdobení vianočného stromčeka a počúvaní vianočných kolied a vianočných piesní.

Ingrediencie

  • 400 g hladkej múky (100 g môžete nahradiť celozrnnou múkou)
  • 50 g práškového cukru
  • 100 g medu
  • 2 vajcia
  • 100 g masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL perníkového korenia
  • 1 ČL škorice

Postup

  1. Všetko spolu zmiešajte, vymieste cesto a nechajte ho v chladničke aspoň 2 hodiny (alebo cez noc).
  2. Cesto potom rozvaľkajte a vykrajujte tvary. Pečte pri 180 °C 8-10 minút podľa hrúbky.
  3. Upečené horúce perníčky môžete hneď po vytiahnutí z rúry potrieť vaječným bielkom, aby boli lesklé.
  4. Nechajte vychladnúť a skladujte v uzatvárateľnej nádobe.

Fit vianočné koláče recepty

Zdravé vianočné koláče recepty sú rovnako chutné ako tie klasické. Pripravíte ich rýchlo, vďaka čomu si maškrtenie môžete naplno užiť aj v zdravšej verzií spolu s vašimi najbližšími.

Fitness kakaová roláda s tvarohom

Spojenie nadýchaného kakaového cesta a lahodnej vanilkovej náplne s nádychom kokosu – tak chutí fit vianočný koláč.

Ingrediencie na cesto

  • 4 vajcia
  • 4 PL xylitolu alebo iného sypkého sladidla 
  • 2 PL kakaa 
  • 2 PL celozrnnej hladkej špaldovej múky (prípadne škrobu)
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Ingrediencie na plnku

  • 500 g polotučného roztierateľného tvarohu
  • 100 g nízkotučného cream cheese (napr. Philadelphia)
  • 20 g strúhaného kokosu
  • 1 PL vanilkovej pasty
  • 70 g xylitolu alebo iného sypkého sladidla
  • 10 g čírej želatíny (použite, ak chcete aby plnka ešte viac zatuhla, môžete vynechať)

Ingrediencie na polevu

  • 50 g horkej čokolády 
  • 1 ČL kokosového oleja 
  • 10 g strúhaného kokosu
  • 2 banány

Postup

  1. Oddeľte žĺtka od bielkov.
  2. Bielka vyšľahajte spolu so štipkou soli do hustej peny.
  3. Následne k nim opatrne vmiešajte všetky zvyšné suroviny na cesto, vrátane žĺtkov.
  4. Hotové cesto vylejte na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a zarovnajte ho pomocou lyžice.
  5. Cesto pečte 12 minút na 175 °C (pri programe horné aj spodné pečenie).
  6. Medzitým spolu zmiešajte všetky suroviny na plnku. Ak chcete, aby plnka pekne zatuhla, vmiešajte do plnky aj 10 g čírej želatíny.
  7. Upečené cesto pozdĺžne stočte aj s papierom na pečenie, pokým je ešte teplé.
  8. Cesto nechajte vychladnúť, potom ho roztočte a potrite po celej ploche pripravenou plnkou.
  9. Ku kraju dlhšej časti uložte dva očistené banány.
  10. Roládu potom opatrne pozdĺžne zrolujte.
  11. Čokoládu nalámte do malej misky, pridajte lyžičku kokosového oleja a dajte roztopiť do mikrovlnky, prípadne rozpustite vo vodnom kúpeli.
  12. Roztopenou čokoládou potrite vrch rolády, posypte kokosom a dajte stuhnúť do chladničky aspoň na hodinu.
  13. Roládu nakrájajte na kúsky po hodine v chladničke, kým ešte čokoláda nie je príliš zatuhnutá.

Zdravé nepečené brownies

Vynikajúce a veľmi jednoduché brownies zvládne pripraviť každý a celá rodina sa po ňom bude zalizovať.

Ingrediencie na cesto

  • 150 g odkôstkovaných datlí (namočených aspoň 30 minút vo vode) 
  • 100 g vlašských orechov
  • 80 g ovsených vločiek 
  • 6 PL kakaa 
  • 1 ČL vanilkového extraktu 
  • 2 ČL vody

Ingrediencie na polevu

  • 5 PL kakaa 
  • 3-4 PL medu
  • 2 PL roztopeného kokosového oleja

Postup

  1. Všetky ingrediencie spolu rozmixujte dohladka.
  2. Vzniknuté brownie cesto uložíte do papierom na pečenie alebo fóliou vystlanej formy (o veľkosti zhruba 15×15 cm) a poriadne ho zarovnajte.
  3. Takto pripravené cesto na brownie odložte do chladničky.
  4. Polevu si pripravte zmiešaním kakaa, medu a roztopeného kokosového oleja dohromady.
  5. Hotovú polevu vylejte na brownie cesto a celý brownie dajte stuhnúť na aspoň 3 hodiny do chladničky. Následne ho rozkrájajte.

Nepečené vianočné koláče

Nepečené vianočné koláče sú nielen chutné, ale na prípravu aj veľakrát jednoduchšie ako pečené.

Nepečené kávové zrná recept

Nielen kávičkári si pochutia na výborných kávových zrnách. Ich príprava je skutočne veľmi rýchla, keďže kvôli nim netreba zapínať rúru.

Ingrediencie

  • 240 g rozdrvených piškót
  • 140 g roztopeného masla
  • 50 g mletých orechov
  • 2 PL kakaa
  • 2 PL instantnej kávy (nesky)
  • pridať môžete lyžicu orechového alebo kávového likéru
  • čokoládová poleva

Postup

  1. Všetko spolu zmiešajte a nechajte 15 minút odležať v chlade.
  2. Z hmoty následne vypracujte ovály, v ich strede spravte tupou hranou noža ryhu a namáčajte do čokolády.

Domáce „Raffaello“ guličky recept

Tieto kokosové guličky sú veľmi jednoduché a navyše sú vhodné aj pre celiatikov.

Ingrediencie

  • 200 g kryštálového cukru
  • 125 tuku na pečenie
  • 200 g sušeného mlieka
  • 125 ml vody
  • 1 vanilínový cukor
  • mandle
  • kokos

Postup

  1. Z cukru a vody uvarte sirup. V horúcom sirupe rozpustite margarín, pridajte kokos, vanilínový cukor, sušené mlieko a vypracujte hmotu, ktorú dajte na hodinu odpočinúť.
  2. Z hmoty tvarujte guličky s mandľou uprostred. Obaľte ich v kokose a položte do papierových košíčkov.

Bezlepkové vianočné koláče

Vianočné koláče pre celiatikov viete veľmi jednoducho pripraviť, ak nájdete recepty, ktoré nie sú zložené z múky.

Škoricové hviezdičky bez múky recept

Po bezlepkových škoricových hviezdičkách sa len tak zapráši, ani nespoznáte rozdiel v porovnaní s klasickými.

Ingrediencie

  • 250 g mletých mandlí
  • 170 g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 1 čajová lyžička medu
  • šťava z polovice citróna

Postup

  1. K bielku z jedného vajca pridajte pár kvapiek citrónovej šťavy a vyšľahajte do tuhého snehu.
  2. Jemne vmiešajte mleté mandle, 150 g preosiateho práškového cukru, škoricu a med.
  3. Cesto rozvaľkajte na pocukrovanej doske alebo medzi dvoma papiermi na pečenie a vykrajujte hviezdičky.
  4. Na polevu vymiešajte druhé bielko so zvyškom práškového cukru a pár kvapkami citrónovej šťavy. Poleva má byť hustá, ak sa rozlieva, pridajte ešte cukor.
  5. Potrite polevou hviezdičky a pečte 10 minút na teplote 130 °C.

Vianočné koláče so salkom recept

Vianočné koláče so salkom sú tiež veľmi používanou voľbou pri pečení. Recepty na vianočné koláče sa aj tu líšia a môžete pokojne experimentovať.

Medové rezy

Medové rezy by nemali chýbať na štedrovečernom stole. Je len na vás, či si vyberiete variantu receptu so salkom alebo slivkovým lekvárom.

Ingrediencie cesto

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g práškového cukru
  • 2 lyžice rumu
  • 2 vajcia
  • 2 žĺtky
  • 2 lyžice sódy bikarbóny
  • 2 lyžice tekutého medu
  • 100 g zmäknutého masla

Ingrediencie plnka

  • 1000 ml mlieka
  • 250 g masla
  • 2 PL hladkej múky
  • 3 žĺtky
  • 150 g kryštálového cukru
  • 2 balenia pudingu (Zlatý klas alebo smotanový či kokosový puding)
  • 2-3 PL rumu

Ingrediencie stredná náplň

  • 300 g karamelové salka alebo slivkový lekvár

Ingrediencie na vrch

  • práškový cukor alebo čokoládová poleva

Postup

  1. Najskôr si pripravte medové pláty. Všetky suché prísady preosejte, pridajte všetky prísady a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte odpočívať prikryté približne 30 minút.
  2. Cesto rozdeľte na 4 rovnaké diely. Každý kúsok cesta je dobré ešte trochu premiesiť a následne vyvaľkať na plát zhruba veľkosti obrátenej strany plechu.
  3. Obrátenú strachu plechu vyložte papierom na pečenie a cesto na ňu pomocou valčeka preneste a dovaľkajte priamo na plechu.
  4. Tento postup opakujte so všetkými plátmi. Cesto pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C a snažte sa ho piecť do hneda.
  5. Upečené pláty si dlhým nožom na plechu podberajte a opatrne zošuchnite na pripravenú podložku.
  6. Plnku si pripravíte veľmi rýchlo. Stačí dať variť väčšiu časť mlieka spolu s cukrom. V menšej časti mlieka si zmiešajte žĺtky, múku a Zlatý klas. Prilejte do vriaceho mlieka a uvarte hladký puding, ktorý necháte vychladnúť na teplotu masla.
  7. Maslo si mixérom našľahajte a po troške pridávajte a opatrne uvarený vychladnutý puding a rum, aby sa vám plnka nezrazila.
  8. Pomocou váhy si oddeľte 100 g pod čokoládu a zvyšok plnky si rozdeľte na dve časti. Môžete to urobiť aj od oka.
  9. Druhý plát si natrite karamelovým salkom alebo slivkovým lekvárom (ak je hustý zmiešajte ho s horúcou vodou).
  10. Po uložení vrchného plátu si zákusok dobre popritláčajte, prípadne na neho môžete položiť dosku a jemne zatlačiť.
  11. Vrch koláča môžete posypať práškovým cukrom alebo prelejte čokoládovou penou.

Vianočné koláče na predaj

Vianočné koláče na objednávku si môžete objednať v prípade, že sa vám nechce piecť. Cukrárne túto možnosť ponúkajú.

Vianočné koláče predaj nájdete asi v každom meste, či už si zvolíte vianočné koláče Žilina alebo vianočné koláče Banská Bystrica.

Väčšinou sú vianočné objednávky k dispozícií už od 1.12. a najneskôr do 15.12., ale netreba to nechávať na poslednú chvíľu, pretože kapacity v cukrárňach na pečenie sú obmedzené.

Rozvoz objednávok býva najčastejšie do 20.12., ale aj do 23.12.

Zdroje: unsplash.com, kuchynalidla.sk, dobruchutaktuality.sk

Témata:
Recepty

Najnovšie články